Podziel się wrażeniami!
Witam,
Proszę posiadaczy A65 o wpisanie swoich spostrzezen i opinii nt tego aparatu. Z gory dzieki!
Tereska używała go na plenerze w Szklarskiej Porębie i dziś wyglądała normalnie...
Odniosłem wrażenie, że coś niedomaga...
Pojawił się test:
Test A65
"Nie jest może to obraz tak dobry, jak z tradycyjnego wizjera optycznego, ale elektroniczny odpowiednik ma znaczną przewagę w ciemności i półmroku, ponieważ podbija jasność, przez co po prostu widzimy lepiej to co fotografujemy."
Ciekawe zdanie, zwłaszcza jak się je zestawi z tym:
http://www.ewaipiotr.pl/2011/11/sprzet-ma-znaczenie/
Czyli jedni widzą, a inni nie widzą. Choć sądzę, że raczej jest tak, że nikt nie widzi gdy NAPRAWDĘ jest ciemno...
Niestety, obawiam się, że w pełni obiektywne testy tej konstrukcji szybko się nie ukażą, zbyt dużo budzi kontrowersji. Póki co z zamkniętymi oczami można pokazywać który test pisze przeciwnik konstrukcji a który jest w jakimś stopniu tekstem sponsorowanym.
armalite napisał(a):
Póki co z zamkniętymi oczami można pokazywać który test pisze przeciwnik konstrukcji a który jest w jakimś stopniu tekstem sponsorowanym.
armalite napisał(a):
Póki co z zamkniętymi oczami można pokazywać który test pisze przeciwnik konstrukcji a który jest w jakimś stopniu tekstem sponsorowanym.
No cóż... Polecam lekturę postu Piotra, jak również dyskusję na DFV. Rzecz dotyczy konkretnego przypadku, gdzie wszyscy robili zdjęcia poza właścicielem A77, który błądził po ciemaku.
Zresztą - chcecie to dajcie na mszę za cudowny wynalazek Sony, mnie to lotto...
Wizjer to tylko wizjer. Czego tu oczekiwać po tej małej "dziurce"?
Elektroniczna wersja to rozwiązanie zdecydowanie lepsze, tyle, że musi być świetnie wykonane. Wizjer optyczny widzi tylko to, co prezentuje obiektyw (ew. z filtrem) - kadr, ostrość itp. Elektroniczny może widzieć tak, jak "widzi" matryca aparatu. A matryca widzi inaczej niż nasze oko. Stąd zapewne wzięło się to "pojaśnianie" obrazu.
I to własnie matryca rejestruje obraz, a nie wizjer Może to nie jest odkrywcze z mojej strony... to tylko takie filozoficzne dywagacje
EVF - moim zdaniem kierunek prawidłowy, a jak został zrealizowany w A65 to jeszcze nie widziałem.
Starsi forumowicze (dojrzalśi ) pamiętają pewnie przełomową technologię komputerową o nazwie WYSIWYG. Wizjer elektroniczny to jeden z jej przejawów. Tłumaczyć nie będę.
Optyczny tak samo jak elektroniczny mają swoje plusy i minusy, dla niektórych z powodu pewnych plusów korzystniejszy jest elektroniczny, a dla innych odwrotnie. I nie ma co się nad tym rozwodzić....bo tak by można było przez wieki o tym mieć rozkminkę. Nie wiem czym to już było napisane ale jednym z plusów tego cyfrowego wizjera jest (sam Rafiki na prezentacji to powiedział) że wiadomo od razu bez zrobienia zdjęcia jak by ono wyglądało. Lecz jak na razie jestem zwolennikiem optycznego jak na razie, a to tylko z powodu że ta technologia jest jeszcze młoda, a gdy technologia jest nowa to nie zawsze wszystko jest tak jak byśmy chcieli.
trebor napisał(a):
ta technologia jest jeszcze młoda, a gdy technologia jest nowa to nie zawsze wszystko jest tak jak byśmy chcieli.