anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Opinie o A65

profile.country.pl_PL.title
Kocur-74
Początkujący

Opinie o A65

Witam,
Proszę posiadaczy A65 o wpisanie swoich spostrzezen i opinii nt tego aparatu. Z gory dzieki!

102 ODPOW. 102
profile.country.PL.title
piotruso
Znawca

Musze powiedzieć, że pierwsze fotki forumowiczów raczej mnie rozczarowały niż zachęciły do zakupów. Teraz coraz więcej pojawia się zdjęć testowych i nawet z kitem fotki wyglądają nieźle. Widać, że jest postęp - praktyka czyni mistrza :)

Chciałbym się w związku z tym zacytowanym fragmentem powyżej zapytać: na jakiej podstawie oceniasz zdjęcia? Na podstawie miniaturek, na podstawie zdjęć wklejonych na forum o rozdzielczości 800x534 pix? I co oceniasz: oddanie kolorów, ostrość, kadr? Przecież wystarczy, że jedna osoba zmniejszy zdjęcia za pomocą takiego a inna za pomocą innego algorytmu, wyostrzy w ten albo w inny sposób, albo może nie wyostrzy wcale, wrzuci zdjęcie bezpośrednio z puszki lub obrobi RAW w LR, ACR, IDC lub innym (a każdy program obrabia w inny sposób). Każde zdjęcie będzie inne. Jestem prawie pewien, że na takich zdjęciach nie rozpoznasz czy dane zdjęcie zostało wykonane za pomocą najnowszej lustrzanki z najlepszym obiektywem czy średniej jakości kompaktu. Nie jestem za porównywaniem pikseli ani oglądaniem zdjęć w 100% powiększeniu ale jednak aby zobaczyć różnice powinniśmy mieć materiał porównawczy o tylko jednej zmiennej.
A co do zdjęć z kitem to kit taki zły nie jest. Wszystkim da się zrobić niezłe zdjęcia, zależy to w dużej mierze od fotografa, jego pomysłu na zdjęcie, warunków, jakie panują na planie ...

Kocur-74
Początkujący

piotruso napisał(a):

Chciałbym się w związku z tym zacytowanym fragmentem powyżej zapytać: na jakiej podstawie oceniasz zdjęcia? Na podstawie miniaturek, na podstawie zdjęć wklejonych na forum o rozdzielczości 800x534 pix? I co oceniasz: oddanie kolorów, ostrość, kadr? Przecież wystarczy, że jedna osoba zmniejszy zdjęcia za pomocą takiego a inna za pomocą innego algorytmu, wyostrzy w ten albo w inny sposób, albo może nie wyostrzy wcale, wrzuci zdjęcie bezpośrednio z puszki lub obrobi RAW w LR, ACR, IDC lub innym (a każdy program obrabia w inny sposób).

Na forum jest temat z pierwszymi fotkami rozczarowanego użytkownika. To co widać, to przede wszystkim szumy i brak ostrości. Oddanie kolorów również, a właściwie balans bieli - nie wiem, czy dobrany, czy automat, ale na pewno nietrafiony. To oceniałem. Rozdzielczość wystarczająca, a można też ściągnąć oryginał (w jpg).
Podany przeze mnie powyżej link do dpreview zawiera m.in fotki testowe. Te fotki wyglądają zdecydowanie lepiej. Są też typowe fotki porównawcze, w relacji do innych lustrzanek.
Powiększenie 100% jest moim zdaniem całkiem niezłym wyznacznikiem jakości zdjęcia. Jeśli aparat wyręcza fotografa w dorabianiu efektów artystycznego rozmycia, czy impresjonizmu, to chyba nie świadczy to o nim dobrze. Jeśli fotka jest szczegółowa, z pięknymi tonalnymi przejściami i do tego widać to przy 100%, to chyba nie jest źle.

profile.country.PL.title
piotruso
Znawca

Na forum jest temat z pierwszymi fotkami rozczarowanego użytkownika. To co widać, to przede wszystkim szumy i brak ostrości. Oddanie kolorów również, a właściwie balans bieli - nie wiem, czy dobrany, czy automat, ale na pewno nietrafiony. To oceniałem. Rozdzielczość wystarczająca, a można też ściągnąć oryginał (w jpg).

Aaa, to takie buty. Pytałeś o obiektywy więc myślałem, że oceniasz obiektywy szczególnie Twoje słowa o wystarczającej jakości kita, a Ty wahasz się przy zakupie puszki. Tu nie pomogę bo nowe korpusy miałem tylko przez chwilę a moje zdanie jest bardzo niepolityczne i niepasujące do opinii zdecydowanej większości.

Gucio50
Początkujący

... ... na forum jest temat z pierwszymi fotkami rozczarowanego użytkownika. To co widać, to przede wszystkim szumy i brak ostrości... ...

Widziałem te zdjęcia, zostały wykonane specjalnie trudnych dla aparatu warunkach.
Mozna z nich wywnioskować jedynie to że przy kiepskim oswietleniu i duzym ISO są takie jak pisałeś.

Ja mam doswiadczenia takie. Moje zdjęcia do iso 800 są więcej niz OK, powyzej bywa różnie.
Zdjęcia przy ISO 400 są świetne nawet na ekranie 55".
Zdjęcia z ISO 100 są o klasę lub więcej lepsze od zdjęc A55.

Iso 80, 65 czy 50 nie dają wg mnie nic wiecej jak filtr szary i moim zdaniem nie warto ich stosować, chyba że ktoś przy bardzo dobrym słońcu chce mieć "pełen otwór" np ze wzgledu na GO.

Widziałem też zdjęcia "testowe" na różnych stronach internetowych, reklamujace A65 i A77 w porównaniu z podobnie kosztujacym Canon-em.
Są wg mnie lepsze od Canonowych, ale to specjalne sesje i mnie, słabo zaawansowanemu amatorowi, fotografującemu w Zoo lub u cioci na imieninach, "kudy do takich" fotek.
Ale są wspaniałe. Czego zyczę i Twoim przyszłym zdjeciom.

Prawdopodobnie we Wrocławiu od środy do niedzieli będzie ładne słońce, już się szykuję na zdjecia i bedę je oglądał na tv 52". Lepszego urządzenia wyświetlajacego nie mam.
Mam nadzieje że znajomi przy drinkach łaskawie na nie popatrzą, bez wiekszego obrzydzenia.

Mam dla Ciebie 2 rady.
1. Kup A77.
2. Kup a66.
3. Idź do sony Center z kartą. Niech ci zrobia kilka fotek każdym z tych aparatów.
W domu na komputerze, na drukarce i na telewizorze poogladaj je.
Sam jestem ciekawy Twojej opinii. Zadbaj jedynie o to aby ten sam obiektyw był podpinany pod obie alfy.
Nie taki sam ale właśnie ten sam. Najlepiej 16-55 Kitowy

profile.country.PL.title
mat_czok
Expert

Gucio50 napisał(a):

Mam dla Ciebie 2 rady.
1. Kup A77.
2. Kup a66.
3. Idź do sony Center z kartą. Niech ci zrobia kilka fotek każdym z tych aparatów.
W domu na komputerze, na drukarce i na telewizorze poogladaj je.
Sam jestem ciekawy Twojej opinii. Zadbaj jedynie o to aby ten sam obiektyw był podpinany pod obie alfy.
Nie taki sam ale właśnie ten sam. Najlepiej 16-55 Kitowy

Nie ma to jak kupić dwa aparaty, w tym jeden który nie istnieje.
Nie ma też obiektywu 16-55! A77 można kupić w zestawie z obiektywem 18-55 lub 16-50. A65 tylko z tym pierwszym.
Gucio zwracaj większą uwagę na nazwy produktów, o których piszesz.

Gucio50
Początkujący

Gucio zwracaj większą uwagę na nazwy produktów, o których piszesz.

Masz rację, I know what You mean

Kocur-74
Początkujący

Gucio50 napisał(a):

Mam dla Ciebie 2 rady.
1. Kup A77.
2. Kup a66.

Gucio - przyjdę do Ciebie po kasę na te zakupy :)

Szczerze mówiąc A65 jest dla mnie na oko wystarczający. Jedyna moja obawa jest taka, że siedzi w tym aparacie jakiś "baboch", który inni użytkownicy właśnie odkrywają i jeszcze się nie podzielili swoją frustracją na forum (bo jeszcze nie sprzedali na alle.. swojego aparatu :) ).
Wybór jest dla mnie nieco szerszy niż A77 i A65, bo inne marki też biorę pod uwagę, tyle, że w drugiej kolejności. Aby mnie jednak głowa nie bolała - na razie uczepiłem się Sony.
Z Waszą pomocą składam sobie teraz wirtualny zestaw marzeń (osiągalnych finansowo).
Obiektyw DT 16-50 jest dla mnie zbyt krótki, bo mam przyzwyczajenia z ultrazoomów typu HX100 x30. Zoom max 50mm może wywołać u mnie silną frustrację :) . Dlatego nawet kita chciałbym już podmienić na obiektyw np. 16-105. W zestaw kitowy z 50-200mm nie chcę raczej wchodzić. To 105 wydaje mi sie wystarczające.

Jeszcze jedno pytanko - a co ze zdjęciami makro (takimi pseudomakro jak z kompaktów)? Da się zrobić takie fotki kitowymi obiektywami? Chyba nie, bo odległość ostrzenia jest min 25cm. Konieczny będzie dodatkowy obiektyw, czy jakoś sobie z tym można poradzić bez inwestycji?

profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

mam przyzwyczajenia z ultrazoomów typu HX100 x30

Witaj. Muszę Cię zmartwić. Wiele przyzwyczajeń z kompaktów, w tym "ultrazoomów" będzie nieprzydatnych, a czasem wręcz, może nie szkodliwych, ale przeszkadzających w pracy z lustrzanką.
Niby teoria fotografowania pozostaje ta sama, jednak "technikalia" są deczko inne.
Obiektywy o dużym przełożeniu ogniskowych , np 18-200 itp. są gorsze optycznie od kilku zoomów o mniejszym przełożeniu, czy wręcz obiektywów stałoogniskowych, których jakość zazwyczaj jest największa (w zasadzie, bo amatorska stałka za 500zł może być gorsza optycznie od "krótkiego" zooma za 3,5 tys.).
16-105 to dobry obiektyw. Jako "spacerzoom" znakomity, lepszy optycznie od 18-200/250 i mający cenne 16mm na krótkim końcu. Ale z czasem prawdopodobnie zacznie brakować ogniskowej i nadejdzie pora rozejrzeć się za czymś dłuższym.
Więc może jednak zestaw 18-55 + 55-200?
A macro? Pierścienie pośrednie, Raynox, lub obiektyw do macro

------------------------------
fotoamator
Kocur-74
Początkujący

Tadeusz napisał(a):

Witaj. Muszę Cię zmartwić. Wiele przyzwyczajeń z kompaktów, w tym "ultrazoomów" będzie nieprzydatnych, a czasem wręcz, może nie szkodliwych, ale przeszkadzających w pracy z lustrzanką.

Mam tego świadomość. Do chwili obecnej nie byłem nawet zwolennikiem lustrzanek, bo ich ułomności co do np. braku filmów, live view, uniwersalności obiektywu, po prostu nie pasowały do moich potrzeb. Od Nikona D90 zaczęła sie jakaś rewolucja i w końcu konserwatyści twierdzący, że "lustrzanka nigdy nie będzie kręcić filmów", albo "podgląd live view nie nadaje się do niczego" musieli się pogodzić z tą multimedialną rewolucją. Sony poszlo jeszcze dalej i technologia Translucent oraz nastawienie na funkcje dodatkowe np. filmy, czy panoramy, bardzo mi się podoba.
Mój HX100, czy HX1 jest (nie tylko jak na kompakt) świetny. Odpowiada większości potrzeb, ale lustrzanki mają swoje zalety - szybkość, ustawienia ostrości, jakość zdjęć, raw, itp. Tak więc z jednej strony dorosłem już do lustrzanki, ale też lustrzanki dorosły do moich potrzeb. Mam nadzieję na ekscytujące spotkanie, ale jak będzie - zobaczę.

DT16-105 jest dla mnie i tak pewnym skokiem mentalnym. Zoom x6,5 to jednak co innego niż x30. Po lekturze forum zrezygnowałem z obiektywów takich jak 16-200/250.

Co do makro, to interesuje mnie głównie fotografia leśnych motylków i robali podczas spacerów. Nie muszę dodawać, że są to zwykle bardzo żwawe istoty i fotografowanie z pewnej odległości jest tutaj zaletą. Czy używając pierścieni można uzyskać efekt telemakro? Da się te pierścienie podłączyć np. do DT 16-105 i uzyskać ostrość przy dłuższej ogniskowej z jakiejś sensownie krótkiej odległości?

Gucio50
Początkujący

:slight_smile: Dlatego nawet kita chciałbym już podmienić na obiektyw np. 16-105.

Idź do sklepu i zobacz co pokazuje na max ogniskowej 16-105 a co 17-70 Sigma.
Jak porównasz światło to będziesz miał owies i siano. :smileymrgreen: Jeżeli znasz wierszyk.

Nie sztuka wypaść z domu z workiem wszystkich pieniedzy, nawet tymi odłozonymi na wódke, rozwagi trochę.

Mam wrażenie ze już zadecydowałeś. Niestety.