Podziel się wrażeniami!
Witam !
Może ktoś biegły w temacie współpracy obiektywów M42 z adapterem potwierdzającym ostrość odpowie mi na problem jaki zaraz opiszę.
Próbowałem kupić taki adapter najpierw w sklepie E-TRADE i przy próbie założenia tego adaptera okazało się że dosyć ciężko go zapiąć w body,a potem gdy w końcu się udało po podpięciu mojego Jupitera 9/85 nie chciał mi pokazać tej zielonej kropeczki świadczącej o trafieniu z ostrością.Sprzedający nie potrafił nic sensownego powiedzieć dlaczego tak się dzieje.Będąc na giełdzie foto w Warszawie chciałem wypróbować drugi taki adapter,ale i ten zapinał się z bardzo dużym oporem i potwierdzenia nie pokazał.Z kolei na stronie allegro sprzedający takie adaptery daje taki opis jak w tym linku:http://allegro.pl/adapter-minolta-sony-m42-potw-af-blok-i1824441886.html.
Może ktoś spytać po co mi to wszystko - otóż jestem zachwycony ostrością i plastyką obiektywów M42,a przy mojej +2.5 dioptrii ciężko ostrzyć w małym i ciemnym wizjerze Sony a300.Co prawda znając takie pojęcia jak co to jest odległość hiperfokalna i jak z niej korzystać to jakoś sobie od czasu do czasu radzę.
Już z góry dziękuję za przydatne dla mnie wskazówki i rady.
Rozwiązane! Idź do rozwiązania.
stasiek2002 napisał(a):
pokrętło nastaw trybów ustawiasz w pozycji A lub M,
Generalnie w linku do aukcji, który podałeś, jest dość jasno opisane co i jak. Przełącznik AF-MF ustawiasz w pozycji MF, pokrętło nastaw trybów ustawiasz w pozycji A lub M, wciskasz do połowy spust migawki i kręcisz pierścieniem nastawiania ostrości - na obiektywie - do momentu usłyszenia sygnału dźwiękowego (jeśli w menu jest włączony) lub zielona kropka na wyświetlaczu/w wizjerze przestanie migać - ostrość ustawiona, dusisz spust na maksa i jest
A ja właśnie powiem, że przejściówka ze stykami umożliwia pracę w trybie A.
stasiek2002 napisał(a):
witam
Posiadam A200 i kupiłem obiektyw M42 i adapter z AF czy jest możliwość wyłączenia silniczka AF w body żeby nie kręcił się podczas wciśniętego do połowy spustu a żeby działało potwierdzenie ostrości???
Z góry dziękuje za odp.
juniorc napisał(a):
adapter z AF
a poza tym jak nie ma założonego obiektywu (a tak aparat widzi to jak masz założony adapter) to silnik się nie kręci
zgadza sie jak przełączę na MF to się nie kręci ale i nie potwierdza wtedy ostrości, przy dobrym oświetleniu nie przeszkadza mi to bo jestem wstanie złapać ostrość ale przy słabszym świetle już się robi problem i nie wiem czy ostrość jest ok