anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Nowy z nową a77 kilka pytań

oldguest
Początkujący

Nowy z nową a77 kilka pytań

Witam, od 3 dni jestem, mam nadzieję szczęśliwym posiadaczem a77. Do tej pory używałem a700.
Aparaty dość podobne w obsłudze, ale jednak sporo się różnią, więc kilka wątpliwości i pytań.
1. Jak mając komputer Mac wykorzystać dane GPS - załączony na płycie program PMB nie ma wersji na MacOS.
2. W FotoVideo z chyba października 2011 wyczytałem, że już jest poprawka firmware - gdzie ją pobrać, bo nie mogę znaleźć. /może jakiś link?/

I to chyba tyle jak na początek.
Pozdrawiam

35 ODPOW. 35
profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

Wprawdzie użytkowników różnych i-gadżetów jest sporo, jednak Mac-owców chyba tak wielu nie mamy. Jednak jest szansa, że któryś z nich pomoże Ci rozwiązać problem, czego Ci życzę :thumbsup:

------------------------------
fotoamator
oldguest
Początkujący

Tadeusz napisał(a):

Wprawdzie użytkowników różnych i-gadżetów jest sporo, jednak Mac-owców chyba tak wielu nie mamy. Jednak jest szansa, że któryś z nich pomoże Ci rozwiązać problem, czego Ci życzę :thumbsup:

No nie, nie Szanowny Panie Moderatorze, nie zgadzam się, że MAC to gadżet. Proponuję małą wycieczkę np. Silesia City i tam do ISPOTu - chwila zabawy z Mackiem i już go będziesz chciał. Jeden z moich kolegów długo mnie namawiał podając zalety w stosunku do innego systemu, ale jak w końcu namówił, to postawiłem mu piwo. Teraz nie wyobrażam sobie powrotu do okienek.
Mam kilka urządzeń z logiem jabłuszka i żadnych problemów, zero restartów, zero zwiech, absolutne zero problemów. Totalnie intuicyjna obsługa - ostatecznie to jest zrobione dla amerykanów, więc nie może być skomplikowane............
pzd
antek

profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

antonib napisał(a):

No nie, nie Szanowny Panie Moderatorze, nie zgadzam się, że MAC to gadżet.

Zamiast zgryźliwości, polecam czytanie ze zrozumieniem. Wróć proszę do mojego poprzedniego postu i przeczytaj go jeszcze raz. Spokojnie. Już?

------------------------------
fotoamator
Gucio50
Początkujący

Tadeusz napisał(a):

A technologią DLNA mnie zainteresowałeś. Brakuje mi tylko bravii... :c20

Bravia :c37 nie jest potrzebna, wystarczy cos Samsunga, Panasonica, Philipsa, Sony, Sharp, LG itp itd "byle umiało" UPNP/DLNA :c37 oraz wyświetlać mapkę na podstawie exif-a obrazka czy fotografii.

Apple, czyli iMac jak na razie ignoruje standard DLNA, są w internecie programy "trzecich" firm, ale ich nie znam, ja NIE MAM iMac-a

profile.country.PL.title
brancelo
Poszukiwacz

A tak wracając do programów które już obsługują rawy z A77 to CS5 po ostatniej aktualizacji.chodzi bez problemu!

profile.country.PL.title
.Enzo.
Poszukiwacz

antonib napisał(a):

JAle wyobrażałem sobie, że w MACu jest wyświetlana mapka i dane GPSu będą automatycznie tam wpisane

Tak wracając do tematu to właśnie to masz w iPhoto w zakładce „Miejsca” po lewej stronie. Jest tam mapa i możesz sobie przeglądać zdjęcia z mapą. Nie ma chyba możliwości żeby podczas przeglądania zdjęcia kliknąć coś i wyskakuje mapka z lokalizacją. Dopiero gdy klikniesz na zdjęcie prawym przyciskiem myszy (czy odpowiednim gestem na gładziku) i zaznaczysz „Informacje” wyświetli się mapa.