anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

nie mogę włączyć staedyshot w a550

profile.country.pl_PL.title
hubi-----
Początkujący

nie mogę włączyć staedyshot w a550

Witam

kupiłem właśnie a550 z obiektywem sigmy 18-200
funkcja steadyshot w menu jest wogóle nie podświetlona i jest wyłączona, na żadnej funkcji nie daje się nawet najechać na nią, czy jest coś uszkodzone czy coś innego muszę przełączyć żeby tą włączyć

dzięki za pomoc

29 ODPOW. 29
hubi-----
Początkujący

tu masz rację ale takie modele w dobrych sklepach są za szybą i tylko ci co chcą kupić to macają a oglądacze nie i to jest taki właśnie model

profile.country.en_GB.title
sadam_
Użytkownik

Oglądałeś go przy kupowaniu?

majorglory
Poszukiwacz

sadam napisał(a):

Oglądałeś go przy kupowaniu?

Napisał, że oglądał i że było ok.

profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

piotruso napisał(a):

Dlatego powystawowy to dla mnie używany

http://klubkm.pl/forum/images/smilies/yes.gif

Mam kolegę, który swego czasu przywoził z Niemiec sporo aparatów z wystawy - zazwyczaj w znakomitym stanie. Najważniejsza ich cecha to cena - mniej więcej 50% nowego... U nas chyba nawet teraz nieosiągalne... ale gwarancji chyba też one nie miały :c18

------------------------------
fotoamator
maro_ka
Początkujący

heh ciepło mi się zrobiło jak to przeczytałem. U mnie w trybie A w wizjerze widzę że miga znaczek ręki a obok jest skala (coś jak zasięg w telefonie) która jak jest ruch to się zwiększa a jak postawie aparat na stole to jest jedna kreseczka. Czy to normalne działanie? Czy oznaką uszkodzonej stabilizacji jest migająca skala?

profile.country.en_GB.title
sadam_
Użytkownik

... która jak jest ruch to się zwiększa a jak postawie aparat na stole to jest jedna kreseczka. Czy to normalne działanie?

Jest to normalne działanie, aparat ostrzega Cię o możliwości poruszenia zdjęcia, im więcej kreseczek tym większa szansa na poruszone zdjęcie.

maro_ka
Początkujący

ok, dzięki :)
dziwiłem się, że pomimo ustawienia aparatu na stabilnym podłożu obrazek ostrzegający o możliwych drganiach nadal migał. Skala wtedy miała tylko jedną kreseczkę :)

profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

Wszystko w porządku - stabilizacja działa. I dlatego robiąc zdjęcia ze statywu (stołu ;)) należy stabilizację wyłączyć, gdyż próbując działać pomimo stabilnego położenia aparatu, może "zepsuć" ujęcie - może wystąpić efekt jak z ręki bez stabilizacji, czyli efekt "poruszenia".

------------------------------
fotoamator
profile.country.PL.title
piotruso
Znawca

ok, dzięki :)
dziwiłem się, że pomimo ustawienia aparatu na stabilnym podłożu obrazek ostrzegający o możliwych drganiach nadal migał. Skala wtedy miała tylko jedną kreseczkę :)

To ja pozwolę sobie, jeżeli się nie pogniewacie, na jeszcze jedno malutkie wyjaśnienie.
Ostrzeżenie o możliwości poruszenia aparatem (ja tak wolę nazywać tą funkcję bo nazwa z instrukcji "Wskaźnik ostrzeżenia o drganiach aparatu" jest trochę myląca według mnie) wyświetlane jest na podstawie porównania czasu naświetlania i ogniskowej obiektywu. Aparat nie wie, czy Ty poruszysz aparatem, czy zdjęcie będzie wykonywane ze statywu. Ale wyświetla ostrzeżenie jeżeli uzna (na podstawie zaprogramowanych wartości), że przy danym czasie i ustawionej danej ogniskowej może wystąpić na zdjęciu nieostrość spowodowana poruszeniem aparatu. Wartością graniczną dla ostrzeżenia o możliwości poruszenia aparatem jest czas równy odwrotności ogniskowej - dla aparatów z matrycą FF lub odwrotności ekwiwalentu ogniskowej (w wypadku "naszych" lustrzanek APS-C jest to ogniskowa x 1,5). Jeżeli czas będzie dłuższy niż wynika z tych obliczeń to nie ma znaczenia czy postawisz aparat na stole, statywie czy będziesz trzymał go w ręku, ostrzeżenie będzie migać. Ostrzeżenie to nie włączy się w trybach, w których Ty sam ustawiasz czas (czyli w trybie M i trybie preselekcji czasu - S). Konstruktorzy doszli widać do wniosku, że skoro zdecydowałeś się na tak długi czas naświetlania to wiesz czym to może grozić i robisz to świadomie.
Drugą sprawą jest wskaźnik działania stabilizacji czyli te wyświetlane kreseczki. Pokazują one jak mocno (w jakiejś tam skali, chyba kreseczek jest 5 więc będzie to skala pięciostopniowa) działa stabilizacja Steady Shot. Inaczej mówiąc jak bardzo drga nasz aparat i jak mocno musi wysilać się układ redukcji drgań. A dlaczego, gdy aparat stoi stabilnie to też jest jedna kreseczka? Bo funkcja redukcji drgań pracuje cały czas. Dlatego jest zalecenie, aby przy wykonywaniu zdjęć ze statywu (czy też z innych stabilnych podpór) wyłączać Steady Shot gdyż pracująca stabilizacja może popsuć zdjęcie próbując redukować drgania, których nie ma. I zdjęcie może wyjść nieostre.
Ot i tyle (i znowu wyszło tak dużo, że czytać się nie chce, ech...).

profile.country.PL.title
JagiS-----
Użytkownik

piotruso napisał(a):

Ostrzeżenie o możliwości poruszenia aparatem (ja tak wolę nazywać tą funkcję bo nazwa z instrukcji "Wskaźnik ostrzeżenia o drganiach aparatu" jest trochę myląca według mnie)

Idealnie to ująłeś. Kolejna w pełni wyjaśniona i cenna uwaga.

piotruso napisał(a):

Ot i tyle (i znowu wyszło tak dużo, że czytać się nie chce, ech...)

Pozwolę sobie nie zgodzić się z Tobą.

[α77]