Podziel się wrażeniami!
Witam!
W zeszłym roku w moim Nex`ie pojawił się problem. Na początku aparat co jakiś czas wyrzucał błąd "Nie można rozpoznać obiektywu. Zamocuj go poprawnie". Na ogół wystarczyło wyłączyć i włączyć aparat lub zdjąć na chwilę obiektyw. Lecz w tej chwili nie mogę zrobić zdjęcia gdyż permanentnie ten błąd się pojawia. Jest to oryginalny obiektyw Sony który był w zestawie. Nie pomaga wyłączenie aparatu lub zdjęcie obiektywu.
Czy ktoś miał już może taki problem? Wiecie czym to jest spowodowane i jak temu zaradzić? Czy jest to problem z obiektywem czy raczej z body?
Z góry dziękuję za pomoc!
Artur
Rozwiązane! Idź do rozwiązania.
Cześć, możesz spróbować przeczyścić styki obiektywu i aparatu, jednak podejrzewam, że bez wizyty w serwisie się nie obejdzie. Niestety nie powiem ci co mogło się zepsuć. Problem może występować zarówno po stronie aparatu, jak i obiektywu.
Nie jestem pewien, ale NEXy, podobnie jak Alphy, serwisuje CSI w Warszawie (www.e-csi.pl).
Witam,
problem rozwiązany, a okazał się bardzo prosty. Wystarczyło DOBRZE wyczyścić styki. Wcześniej czyściłem je przy urzyciu wacików i zmywacza do paznokci i to nie pomagało.
Wyczytałem na jakims anglojęzycznym forum, że ktoś miał podobny problem i wyczyścił styki papierem ściernym i pomogło. Nie byłem tak radykalny, ale użyłem pilnika o drobnym ziarnie i poprawiłem spirytusem, pomogło.
Dziękuję bardzo za zainteresowanie tematem!
Pozdrawiam,
Artur.
Cześć, możesz spróbować przeczyścić styki obiektywu i aparatu, jednak podejrzewam, że bez wizyty w serwisie się nie obejdzie. Niestety nie powiem ci co mogło się zepsuć. Problem może występować zarówno po stronie aparatu, jak i obiektywu.
Nie jestem pewien, ale NEXy, podobnie jak Alphy, serwisuje CSI w Warszawie (www.e-csi.pl).
Dzieki za odpowiedź.
Styki czyściłem wielokrotnie i nic nie pomagało. Do tego dziś sprawdzałem aparat na obiektywie kumpla, niestety dalej nic. Zaś mój obiektyw w jego Nex`ie działał bez problemu, więc to ewidętnie problem z body.
A czy może mieć to związek z softem? Wiecie jak zresetować aparat (coś więcej niż przywracanie ustawień fabrycznych - to już robiłem) lub wgrać/zaktualizować soft?
Chciałbym spróbować zanim oddam aparat do serwisu bo naprawa zapewne będzie kosztowna...
Soft od nowa może wgrać tylko serwis. Możesz spróbować zaktualizować soft do nowszej wersji, jeśli taka istnieje, choć wątpię żeby tu był problem.
Witam,
problem rozwiązany, a okazał się bardzo prosty. Wystarczyło DOBRZE wyczyścić styki. Wcześniej czyściłem je przy urzyciu wacików i zmywacza do paznokci i to nie pomagało.
Wyczytałem na jakims anglojęzycznym forum, że ktoś miał podobny problem i wyczyścił styki papierem ściernym i pomogło. Nie byłem tak radykalny, ale użyłem pilnika o drobnym ziarnie i poprawiłem spirytusem, pomogło.
Dziękuję bardzo za zainteresowanie tematem!
Pozdrawiam,
Artur.
Cześć, super że udało ci się rozwiązać problem
Miłego użytkowania sprzętu