Podziel się wrażeniami!
Witam.
Pytanie może banalne dla kogoś ,kto miał już styczność z innymi lustrzankami......jednak moja A33 jest moim pierwszym"poważnym"aparatem po przesiadce z kompaktów....
Jaka jest różnica między lustrzankami z funkcją LIVE VIEW i bez tej funkcji?
Co zyskuję i/lub co tracę jak wyłączę LV i czy zawsze powinno to być włączone?
Wiem,że jest to podgląd "na żywo" ale jak w opcjach wyłączę LV to i tak mam na lcd podgląd.....
Temat bardzo szeroki, ale w mocnym skrócie opiszę jak to jest z podglądem na żywo (Live View, LV):
Do niedawna nie było lustrzanek cyfrowych, które miały możliwość kadrowania zdjęcia na ekranie LCD, tak jak ma to miejsce w aparatach kompaktowych. Aktualnie producenci dodają taką funkcję do lustrzanek (przede wszystkim amatorskich, ale i funkcja ta wkroczyła do korpusów PRO) standardowo. Przy czym jest kilka rozwiązań. Trzy główne:
- najczęstsze, ale też z najgorszym Autofokusem lub nawet bez, czyli klikasz przycisk LiveView, lustro się podnosi i obraz jest sczytywany z matrycy aparatu, dzięki czemu na ekranie użytkownik widzi kadr zbliżony do tego co zarejestruje matryca
http://img694.imageshack.us/img694/7272/001zqk.jpg
- rozwiązanie LiveView w lustrzankach cyfrowych SONY, polegające na dodaniu dodatkowej matrycy, której zadaniem jest sczytywanie obrazu w celu wyświetlania na ekranie. Dzięki temu rozwiązaniu użytkownik mógł się cieszyć pełnym, typowo lustrzankowym autofokusem. Minusem był fakt, że matryca do LV była malutka, co w trudnych warunkach oświetleniowych nie odzwierciedlało obrazu w taki sposób, jak matryca, która faktycznie była odpowiedzialna za robienie zdjęć
http://img38.imageshack.us/img38/1210/002hrx.jpg
- SLT, czyli technologia przepuszczalnego, nieruchomego lustra. Dzięki czemu obraz sczytywany jest z głównej matrycy i AF jest tym, z którego korzystają lustrzanki. Dzięki temu i zdjęcia i filmy mają pełnoprawny AF. No i zwiększa się szybkość zdjęć seryjnych (bo nie ma problemu z ruchem lustra)
http://img832.imageshack.us/img832/6339/003ghd.jpg
Tak więc lustrzanki bez LV nie mają możliwości kadrowania zdjęcia na ekranie. Jedynie w optycznym wizjerze. Twój jest elektroniczny.andrewpl napisał(a):
Jaka jest różnica między lustrzankami z funkcją LIVE VIEW i bez tej funkcji?
andrewpl napisał(a):
Co zyskuję i/lub co tracę jak wyłączę LV i czy zawsze powinno to być włączone?
Wiem,że jest to podgląd "na żywo" ale jak w opcjach wyłączę LV to i tak mam na lcd podgląd.....
Jak wyłączę LV w menu to nadal mogę kadrować w lcd......
Czy lepiej mieć "na stałe" załączone LV ?
andrewpl napisał(a):
Jak wyłączę LV w menu to nadal mogę kadrować w lcd......
Czy lepiej mieć "na stałe" załączone LV ?
Czyli :
-Aparaty bez LV mają na lcd tylko podgląd już zrobionego zdjęcia.
-Mając LV mam możliwość kadrowania na lcd(obrotowym) w sytuacjach, gdzie kadrowanie przez wizjer jest utrudnione np. widok z nad głowy, z samej ziemi.....
-Lv w niczym nie przeszkadza,nie spowalnia i nie ogranicza,może tylkopomóc
-Lv mam "na stałe"
Dobrze zrozumiałem....?
Wielkie dzięki
andrewpl napisał(a):
Czyli :
-Aparaty bez LV mają na lcd tylko podgląd już zrobionego zdjęcia.
-Mając LV mam możliwość kadrowania na lcd(obrotowym) w sytuacjach, gdzie kadrowanie przez wizjer jest utrudnione np. widok z nad głowy, z samej ziemi.....
-Lv w niczym nie przeszkadza,nie spowalnia i nie ogranicza,może tylkopomóc
-Lv mam "na stałe"
Dobrze zrozumiałem....?
Wielkie dzięki