anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Ile widać przez lustro w A55?

profile.country.PL.title
piotruso
Znawca

Ile widać przez lustro w A55?

Dzięki uprzejmości i zaangażowaniu Rafikiego mieliśmy okazję zobaczyć mechanizm lustra wymontowany z aparatu A55. Na własne oczy mogłem przekonać się ile światła dociera do matrycy.

42 ODPOW. 42
profile.country.en_PL.title
zlybanan
Początkujący

hmm
ja w ostatni słoneczny weekend porwałem A55V z flintą nad pobliskie jeziorko
nie zakładałem żadnego filtra
fotka pod słońce

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

zlybanan napisał(a):

hmm
ja w ostatni słoneczny weekend porwałem A55V z flintą nad pobliskie jeziorko
nie zakładałem żadnego filtra
fotka pod słońce

Flinta i "pod słońce" to tak trochę porywanie się z motyką... :c63

profile.country.PL.title
rezasurmar
Użytkownik

Takie efekty pod słońce widziałem nawet na idiot kamerach na film jeszcze :), na Alfie 100 i kitowym obiektywie i kilku innych aparatach. W mojej KM D200 bez polara na obiektywie też były dziwne odblaski pod ostre słońce, przy dużym kontraście szczególnie.

zlybanan
Początkujący

nie upieram się, że to akurat duch :c86
proszę jednak zwrócić uwagę na te mniejsze pionowe blinki dobrze widoczne na ciemnym tle, na prawo od tego potężnego słupa światła.
takich regularnych jakby pionowych soczewka raczej nie daje.
wydaje mi się, że to jednak efekt jakiegoś refleksu z tego półprzepuszczalnego lustra.
nie natrudziłem się zbyt wiele by to uzyskać więc jeśli ktoś ma A33/A55 to niech również sprawdzi jak zachowuje się jego egz. w podobnych warunkach.
masz tam kolego rezasurmar Paprocany więc jeśli pogoda dopisze to sprawdź proszę jak to wygląda u Ciebie :c25

dodam, że zmiana ogniskowej zlikwidowała ten efekt :c63

profile.country.PL.title
rezasurmar
Użytkownik

Mam jakieś zdjęcia z Paprocan pod słońce, co prawda już było bardzo nisko, ale się ładnie w wodzie odbijało, poszukam to coś pokażę.

zlybanan
Początkujący

raczej chodzi o to abyś pooperował pod słońce i spróbował sprawdził czy pojawiają się takie refleksy :)

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

zlybanan napisał(a):

dodam, że zmiana ogniskowej zlikwidowała ten efekt :c63

więc co to za duch, skoro inna ogniskowa go likwiduje.
Moim zdaniem to jest wina flinty. Wiem, bo posiadam flintę od jakichś 3 lat. Świetne szkło, ale pod światło to masakra jakaś.
Warto by ten "test" wykonać z SLT oraz DSLR. Wtedy można oceniać, teraz można spekulować.

Ja podtrzymuję zdanie Piotruso i Devianta. Sam duszków nie widziałem. Nie słyszałem by ktoś jest znalazł, a nawet jak już się znajdzie to nie ma się co ukrywać, że będą to wysoce wyśrubowane warunki niespotykane na co dzień :smileythumbsup:
Życzę wszystkim użytkownikom SLT33 i 55 świetnych kadrów. Bez względu na duszki :D

Lajam.
Expert

Proponuje spojrzeć na typowe zdjęcia ukazujące problem "duszków"
http://www.clubsnap.com/forums/showthread.php?t=345034" target="_blank

Wynikają one głównie z właściwości obiektywu i są w większości konsekwencją założonych na obiektyw filtrów. Ośmielę się stwierdzić, że większe prawdopodobieństwo uchwycenia tego efektu uzyskamy w wyniku konstrukcji obiektywu lub po prostu zakładając filtr UV, niżby liczyć na to, że będą one wynikiem "słabości" półprzepuszczalnego lustra. :)

profile.country.PL.title
rezasurmar
Użytkownik

zlybanan napisał(a):

raczej chodzi o to abyś pooperował pod słońce i spróbował sprawdził czy pojawiają się takie refleksy :)

No mam właśnie jakieś pod słońce, tylko dopiero wieczorem zobaczę. Słońce było już bardzo nisko i nie miało takiego powera.

profile.country.PL.title
rezasurmar
Użytkownik

Tu pod słońce robione, co prawda słońce jest górnym lewym rogu, ale dosyć ostre było http://rezasurmar.deviantart.com/art/Jesien-186680691, jedyne co widać to refleksy od soczewek w obiektywie Sigma 70-300 DG Macro. Dokładniejsze dane w exifie.