Podziel się wrażeniami!
Dzięki uprzejmości i zaangażowaniu Rafikiego mieliśmy okazję zobaczyć mechanizm lustra wymontowany z aparatu A55. Na własne oczy mogłem przekonać się ile światła dociera do matrycy.
hmm
ja w ostatni słoneczny weekend porwałem A55V z flintą nad pobliskie jeziorko
nie zakładałem żadnego filtra
fotka pod słońce
zlybanan napisał(a):
hmm
ja w ostatni słoneczny weekend porwałem A55V z flintą nad pobliskie jeziorko
nie zakładałem żadnego filtra
fotka pod słońce
Takie efekty pod słońce widziałem nawet na idiot kamerach na film jeszcze , na Alfie 100 i kitowym obiektywie i kilku innych aparatach. W mojej KM D200 bez polara na obiektywie też były dziwne odblaski pod ostre słońce, przy dużym kontraście szczególnie.
nie upieram się, że to akurat duch
proszę jednak zwrócić uwagę na te mniejsze pionowe blinki dobrze widoczne na ciemnym tle, na prawo od tego potężnego słupa światła.
takich regularnych jakby pionowych soczewka raczej nie daje.
wydaje mi się, że to jednak efekt jakiegoś refleksu z tego półprzepuszczalnego lustra.
nie natrudziłem się zbyt wiele by to uzyskać więc jeśli ktoś ma A33/A55 to niech również sprawdzi jak zachowuje się jego egz. w podobnych warunkach.
masz tam kolego rezasurmar Paprocany więc jeśli pogoda dopisze to sprawdź proszę jak to wygląda u Ciebie
dodam, że zmiana ogniskowej zlikwidowała ten efekt
Mam jakieś zdjęcia z Paprocan pod słońce, co prawda już było bardzo nisko, ale się ładnie w wodzie odbijało, poszukam to coś pokażę.
raczej chodzi o to abyś pooperował pod słońce i spróbował sprawdził czy pojawiają się takie refleksy
zlybanan napisał(a):
dodam, że zmiana ogniskowej zlikwidowała ten efekt
Proponuje spojrzeć na typowe zdjęcia ukazujące problem "duszków"
http://www.clubsnap.com/forums/showthread.php?t=345034" target="_blank
Wynikają one głównie z właściwości obiektywu i są w większości konsekwencją założonych na obiektyw filtrów. Ośmielę się stwierdzić, że większe prawdopodobieństwo uchwycenia tego efektu uzyskamy w wyniku konstrukcji obiektywu lub po prostu zakładając filtr UV, niżby liczyć na to, że będą one wynikiem "słabości" półprzepuszczalnego lustra.
zlybanan napisał(a):
raczej chodzi o to abyś pooperował pod słońce i spróbował sprawdził czy pojawiają się takie refleksy
Tu pod słońce robione, co prawda słońce jest górnym lewym rogu, ale dosyć ostre było http://rezasurmar.deviantart.com/art/Jesien-186680691, jedyne co widać to refleksy od soczewek w obiektywie Sigma 70-300 DG Macro. Dokładniejsze dane w exifie.