Podziel się wrażeniami!
Po sprzedaży mojej A200 (z którą F42am działała znakomicie), przypiąłem lampkę do mojego nowego nabytku, czyli A65. Niestety, coś jest chyba nie tak z oprogramowaniem (raczej aparatu niż lampy), ponieważ współpraca tych urządzeń pozostawia wiele do życzenia.
A to zdjęcia wychodzą przepalone, a to lampa w ogóle nie zaskoczy itp. Próbowałem różnych metod, ograniczałem błysk o -1 lub więcej, ustawiałem ręcznie ISO (aparat potrafi ustawić ISO 1600 mimo, iż światła jest wystarczająca ilość na mniejszą czułość i odpalić lampę, przepalając wszystko do białości), próbowałem ustawienia korygować bezpośrednio z lampy - ale to menu lampy nie działa w innym trybie, niż M (nie pamiętam, czy tak było z A200).
Czytałem na forach zagranicznych, że nie tylko ja doświadczam problemów z tym duetem.
Problem jest tam "studiowany" już od jakiegoś czasu (i ponoć dotyczy także A77). Niestety, nie można tam uzyskać żadnych pomocnych informacji. Próby forumowiczów dotarcia do inzynierów Sony, kończyły się na kontaktach z obsługą klienta, która udziela wymijających i w ogóle nie pomocnych odpowiedzi.
Czy ktoś z Was miał taki problem i mu zaradził?
Gucio50, chodziło mi o wypowiedź photomusic
Jak na razie nie było sytuacji abym musiał użyć lampy bo do iso 4000 spokojnie używam.
Jednak wolałbym aby wszystko sprawnie działało. Może w 1.06 dodadzą tethering czy jak to się zwie i to poprawią 😜
To ja się dopytam jeszcze (ponieważ nie czytam obcojęzycznych for więc nie wiem, czy te pytania padały na dpreview i czy pojawiły się odpowiedzi): czy ten problem jest tylko na lampie HVL-42am, czy występuje niezależnie od modelu lampy (firmowa Sony czy jakaś niefirmowa ale działająca w TTL-u np. Metz)? Czy ten problem dotyczy także lampy wbudowanej? Czy występuje zawsze, niezależnie od tematu zdjęć, jasności planu? Czy może pojawia się tylko przy kadrowaniu pionowym?
Ja napiszę jak jest u mnie.
Gdy podpinam hvl42 wyskakuje ikonka, że wykryło lampę ale na autoiso nadal iso jest ustawiane tak jakby zdjęcie było robione bez lampy. Tak samo czas (na trybie A). Gdy robię z wbudowaną lampą wszystko jest ok czyli iso i czas się zmniejsza.
Wybiorę się do jakiegoś salonu sony, może mają jeszcze 42 i przy okazji 77 to przetestuję czy to wina lampy czy puszki.
Mistic92 napisał(a):
Fabryczne czyli jakie?
Mistic92 napisał(a):
Gdy podpinam hvl42 wyskakuje ikonka, że wykryło lampę ale na autoiso nadal iso jest ustawiane tak jakby zdjęcie było robione bez lampy. Tak samo czas (na trybie A). Gdy robię z wbudowaną lampą wszystko jest ok czyli iso i czas się zmniejsza.
Wybiorę się do jakiegoś salonu sony, może mają jeszcze 42 i przy okazji 77 to przetestuję czy to wina lampy czy puszki.
Mistic92 napisał(a):
morgan napisał(a):
bo zwykłem nie zwracać uwagi na takich, pożal się boże, dyskutantów.
Tak w serwisie powinni temu zaradzić.W moim zestawie 77 i Hvl-43 wszystko śmiga aż miło, poza okropnym luzem ale to nie na temat.
Pozdrawiam Forumowiczów