anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

HVL F42am i problem z A65

morgan
Początkujący

HVL F42am i problem z A65

Po sprzedaży mojej A200 (z którą F42am działała znakomicie), przypiąłem lampkę do mojego nowego nabytku, czyli A65. Niestety, coś jest chyba nie tak z oprogramowaniem (raczej aparatu niż lampy), ponieważ współpraca tych urządzeń pozostawia wiele do życzenia.
A to zdjęcia wychodzą przepalone, a to lampa w ogóle nie zaskoczy itp. Próbowałem różnych metod, ograniczałem błysk o -1 lub więcej, ustawiałem ręcznie ISO (aparat potrafi ustawić ISO 1600 mimo, iż światła jest wystarczająca ilość na mniejszą czułość i odpalić lampę, przepalając wszystko do białości), próbowałem ustawienia korygować bezpośrednio z lampy - ale to menu lampy nie działa w innym trybie, niż M (nie pamiętam, czy tak było z A200).
Czytałem na forach zagranicznych, że nie tylko ja doświadczam problemów z tym duetem.
Problem jest tam "studiowany" już od jakiegoś czasu (i ponoć dotyczy także A77). Niestety, nie można tam uzyskać żadnych pomocnych informacji. Próby forumowiczów dotarcia do inzynierów Sony, kończyły się na kontaktach z obsługą klienta, która udziela wymijających i w ogóle nie pomocnych odpowiedzi.
Czy ktoś z Was miał taki problem i mu zaradził?

27 ODPOW. 27
Gucio50
Początkujący

morgan napisał(a):

Czy ktoś z Was miał taki problem i mu zaradził?

Dzwoń do serwisu, tam uzyskasz najlepsze, ostatnie info.

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

Uważam, że telefon do serwisu nie da odpowiedzi na problem. Myślę, że jeśli uważasz to za usterkę, któregoś z urządzeń (z tego "duetu"), to najlepiej będzie wysłać i jedno i drugie do serwisu. Przez telefon, nikt nie będzie w stanie sprawdzić co jest z Twoim sprzętem.

Podaję dane do serwisu:
C.S.I. Foto i Video
Ul. Żytnia 15
01-015 Warszawa
www.e-csi.pl
e-mail: info@e-csi.pl
tel. 022 3792090

Początkujący

Dzięki za info, ale raczej upatruję błędów w oprogramowaniu aparatu, na które serwis, w mojej ocenie nic nie poradzi. Skoro więcej ludzi ma taki problem (nie wiem, jak w Polsce, ale za granicą) i tam serwisy im nie pomogły, to wydaje mi się,że dopiero update firmware'u może coś zaradzić. Na marginesie, jestem pewien, że to aparat, bo lampę podpiąłem do A200 po tych "incydentach" i tam znów działała koncertowo.
Oczywiście nie pominę ścieżki oficjalnej i serwis powiadomię, niemniej chciałem wcześniej uzyskać opinię praktyków :)

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

morgan napisał(a):

Oczywiście nie pominę ścieżki oficjalnej i serwis powiadomię, niemniej chciałem wcześniej uzyskać opinię praktyków :)

Jeśli tylko będę miał możliwość na nadchodzącym (ten weekend) plenerze zgrać taki duet, to zobaczę, czy w moim przypadku jest jakiś problem. Dobrze by było byś podał konkretnie, jakie masz ustawienia (kiedy występuje problem), tryb fotografowania, TTL/ADI itd. A jeszcze jakbyś wstawił serię zdjęć z EXIFem to byłoby świetnie :smileythumbsup:

Początkujący

morgan napisał(a):

Dzięki za info, ale raczej upatruję błędów w oprogramowaniu aparatu, na które serwis, w mojej ocenie nic nie poradzi.)

Jeżeli wszyscy zawracaką głowę uczestników różnych forum-ów, zamiast dać graty do naprawy, to pewnie od razu niczego nie poradzi.

Ale bym wysłał. Zmienia Ci soft aparatu i soft lampy i pewnie będzie OK, lub podadzą Ci czas po jakim to poprawią.

Sam nie zrobisz tego lepiej, skoro jak piszesz problem jest znany a rozwiązania brak :smileyredface:

morgan
Początkujący

kris napisał(a):

morgan napisał(a):

Jeśli tylko będę miał możliwość na nadchodzącym (ten weekend) plenerze zgrać taki duet, to zobaczę, czy w moim przypadku jest jakiś problem. Dobrze by było byś podał konkretnie, jakie masz ustawienia (kiedy występuje problem), tryb fotografowania, TTL/ADI itd. A jeszcze jakbyś wstawił serię zdjęć z EXIFem to byłoby świetnie :thumbsup:

Dobrze, jak w wrócę do domu, to pyknę kilka fotek i podam ustawienia. W miarę możliwości wrzucę zdjęcia.
Wysyłki się trochę boję, bo to jednak ciężka i nieco kosztowna paczka...

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

Gucio50 napisał(a):

problem jest znany a rozwiązania brak :smileyredface:

Problem nie jest znany. Rozwiązanie może okazać się prozaiczne np. złe styki w lampie.
Dyskusja nad przyczynami jest bezcelowa gdyż nie da się nic ocenić telepatycznie.

Serwis dokona ekspertyzy i wyjaśni co jest nie tak :)

Wysyłki się trochę boję, bo to jednak ciężka i nieco kosztowna paczka...

Nie masz się czego bać. :)

morgan
Początkujący

Lajam napisał(a):

Problem nie jest znany. Rozwiązanie może okazać się prozaiczne np. złe styki w lampie.Dyskusja nad przyczynami jest bezcelowa gdyż nie da się nic ocenić telepatycznie.

Hmmm... pozwolę się nie zgodzić.

http://forums.dpreview.com/forums/read . ... e=41208528

http://forums.dpreview.com/forums/read . ... e=40215810

http://forums.dpreview.com/forums/read. ... e=41341717

A to tylko trzy, z kilku takich tematów. Skoro problem powtarzalny, to może Sony odbierze sygnał od użytkowników i to zbada. Podobnie było z parkowaniem obiektywu po wyłączeniu aparatu w firmwarze 1.04. Po kilku głosach forumowiczów, firmware 1.05 problem usunął.

Gucio50
Początkujący

morgan napisał(a):

Skoro problem powtarzalny, to może Sony odbierze sygnał od użytkowników i to zbada. Podobnie było z parkowaniem obiektywu po wyłączeniu aparatu w firmwarze 1.04. Po kilku głosach forumowiczów, firmware 1.05 problem usunął.

Dzwoń do serwisu, już, nie czekaj