Podziel się wrażeniami!
Wyobrazcie sobie taka sytuacje.
Macie mozliwosc zakupu A77 z obiektywem, nazwijmy go roboczym. Obiektyw ma byc na tyle wszechstronny, by sprawdzal sie w wiekszosci typowych sytuacji, posiadac dobre wlasciwosci, ale jednoczesnie byc na tyle kompromisowym rozwiazaniem, by nie bylo szkoda dac aparatu wraz tym obiektywem zonie do piaskownicy by sfotografowac bawiace sie dzieci...
Krotko:
ktory obiektyw byscie wybrali?
- Zeiss DT 16-80 ("znaczek" Zeissa jest tutaj argumentem)
- nowy kit 18-50 (tutaj stale swiatlo i uszczelnienia)
- inny - jaki?
Jestem ciekaw Waszych opinii.
1. Wydajność stabilizacji matrycy ocenia się na poziomie 2-3 EV, a stabilizacji w obiektywnie na 3-4 EV
2, Do zdjęć ze statywy lepiej w ogóle wyłączyć stabilizację, co akurat w A500 łatwe nie było, trzeba się było przeklikać przez menu. Na obiektywie? Jeden przełącznik i gotowe.
3. Sigma 2.8-4 HSM jest jaśniejsza niż ta druga
4. Poza tym o wiele ciszej pracuje
5. Nie wspominając o tym, że choć nie jest jakimś demonem prędkości, pracuje zauważalnie szybciej.
Jak komuś mało to ma jeszcze (wg testów laboratoryjnych na optycznych) trochę większą abberację i dużo lepszą rozdzielczość. Teraz można się zastanawiać, czy warto oszczędzać czy nie. Ja się nie zastanawiałem nawet chwili.
Jedno, czego mi brakuje w tym szkle to możliwości ręcznego doostrzania. Poza tym to bardzo fajny obiektyw, a bawiłem się nim i w Sony, i teraz w Nikonie
buzz napisał(a):
Wyobrazcie sobie taka sytuacje.
Macie mozliwosc zakupu A77 z obiektywem, nazwijmy go roboczym. Obiektyw ma byc na tyle wszechstronny, by sprawdzal sie w wiekszosci typowych sytuacji, posiadac dobre wlasciwosci, ale jednoczesnie byc na tyle kompromisowym rozwiazaniem, by nie bylo szkoda dac aparatu wraz tym obiektywem zonie do piaskownicy by sfotografowac bawiace sie dzieci...
Krotko:
ktory obiektyw byscie wybrali?
- Zeiss DT 16-80 ("znaczek" Zeissa jest tutaj argumentem)
- nowy kit 18-50 (tutaj stale swiatlo i uszczelnienia)
- inny - jaki?
Jestem ciekaw Waszych opinii.
A77VK i A65VK są z obiektywem SAM18-55 - nie wiem czy w jakiś sposób poprawionym, ale na pewno ma innego rodzaju tworzywa obudowy i pracuje dużo płynniej niż obiektywy dołączane do pozostałych modeli.
A77VQ jest w zestawie z nowym obiektywem SSM 16-50 F2,8 - na chwilę obecną obiektyw ten nie jest dostępny "luzem" - pomijam sytuację gdy jakiś sklep zdecyduje się na rozebranie zestawu.
sadam napisał(a):
A77VK i A65VK są z obiektywem SAM18-55 - nie wiem czy w jakiś sposób poprawionym, ale na pewno ma innego rodzaju tworzywa obudowy i pracuje dużo płynniej niż obiektywy dołączane do pozostałych modeli..
A tak na marginesie mocowania obiektywów Sigmy do Sony i Pentaxa nie są wyposażone w funkce OS, czyli nie maja stabilizacji. Ostatnio kupiłem Sigme 18 - 125 f/3,8 - 5.6 do mojego a77 tak, że wiem to z pierwszej ręki. Działa całkien nieżle.
Avalon napisał(a):
A tak na marginesie mocowania obiektywów Sigmy do Sony i Pentaxa nie są wyposażone w funkce OS, czyli nie maja stabilizacji.