anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Dylemat po czesci zwiazany z A77

profile.country.pl_PL.title
buzz-----
Początkujący

Dylemat po czesci zwiazany z A77

Wyobrazcie sobie taka sytuacje.
Macie mozliwosc zakupu A77 z obiektywem, nazwijmy go roboczym. Obiektyw ma byc na tyle wszechstronny, by sprawdzal sie w wiekszosci typowych sytuacji, posiadac dobre wlasciwosci, ale jednoczesnie byc na tyle kompromisowym rozwiazaniem, by nie bylo szkoda dac aparatu wraz tym obiektywem zonie do piaskownicy by sfotografowac bawiace sie dzieci...

Krotko:
ktory obiektyw byscie wybrali?

- Zeiss DT 16-80 ("znaczek" Zeissa jest tutaj argumentem)
- nowy kit 18-50 (tutaj stale swiatlo i uszczelnienia)
- inny - jaki?

Jestem ciekaw Waszych opinii.

15 ODPOW. 15
profile.country.en_GB.title
sadam_
Użytkownik

Jak dla mnie SAL16-105.
Obiektyw, na który choruję już od dłuższego czasu.
Dlaczego? Bo ma wystarczającą dla mnie jakość obrazu i zakres ogniskowych wystarczający na większości rodzinno-turystycznych wypadów, a i na niejednej imprezie też da radę. Wierzę, że z A77 stanowiłby idealną, dla mnie parę. Nie jestem z tych dla których obiektyw z F>2.0 to ciemnica :D

profile.country.en_GB.title
Deviant.
Użytkownik

Poczekaj na możliwość postrzelania 16-50/2.8
Dla mnie światłosiła oraz ssm to są poważne argumenty. Dodatkowym będą uszczelnienia.
A77 i napędy ssm - to musi doskonale współpracować...

profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

Żonie do piaskownicy, dałbym co najwyżej TX-10 :c20
A do A77 polecam 16-50/2,8. W komplecie z uszczelnionym body, plus ew. HVL-43 stanowią dobry komplet na deszcz, pluchę, wilgoć i... myślę, że w piaskownicy też się sprawdzą :thumbsup:

Choć oczywiście, jako spacerzoom, wolałbym 16-105 - szkoda, że nie ma uszczelnień i nie jest kapkę jaśniejszy (już stałe f/4 byłoby ok).

------------------------------
fotoamator
profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

buzz napisał(a):

- nowy kit 18-50 (tutaj stale swiatlo i uszczelnienia)

nowy kit, czyli 16-50 2.8

buzz-----
Początkujący

tak, racja, ten mialem na mysli.

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

16-80 - dla znaczka kupować? Nigdy w życiu....nigdy nie byłem zwolennikiem tego szkła, wolałem i wybrałem 16-105, bo zakres porządny, a jakością w moich oczach nie odbiegał.

Myślę, że warto zwrócić uwagę właśnie na 16-50. Światło, SSM, uszczelnienia. 3 konkretne argumenty. Po co więcej?

Początkujący

buzz napisał(a):

Jestem ciekaw Waszych opinii.

Ja swojej zonie, jak idzie z kolesiówami na basen daję A55 z obiektywem
Sigma 17-70 F2.8-4 DC MACRO OS HSM
http://www.sigma-foto.pl/sigma-17-70-f2 ... 15,pr.html

Nie jest specjalnie drogim coś około 2000zł, a robią (obiektyw +żona) bardzo dobre zdjecia.

Bardzo dobrze się sprawował w Austrii na nartach na Lodowcu w Kaprun przy -25stC na wysokości 3000mnp. Również zdał egzamin w wysokich temeraturach we Francji.

Ma młodszego brata za 900zł ale nie warto oszczędzać na HSM i OS

Powodzenia życzę Twojej zonie w lepieniu babek z piasku. Z tym lub innym obiektywem. :c37

Jak widzisz nie piszę puszka czy słoik. Mam swoje lata i jak słyszę na Mazurach na jachcie słowo szmaty, to nie "widzę" żagli tylko streetworkerkę.

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

Gucio50 napisał(a):

Moim zdaniem warto oszczędzić. Po co płacić za stabilizację skoro wszystkie aparaty Sony :c56 ją posiadają? Przecież stabilizacja w obiektywie nie podnosi skuteczności tej matrycowej - wręcz przeciwnie.

Gucio50
Początkujący

Lajam napisał(a):

Gucio50 napisał(a):

Moim zdaniem warto oszczędzić. Po co płacić za stabilizację skoro wszystkie aparaty Sony :c56 ją posiadają? Przecież stabilizacja w obiektywie nie podnosi skuteczności tej matrycowej - wręcz przeciwnie.

To Twoja opinia, mam zwyczaj nie spierać sie z opiniami.

Starsza siostra:
Ma ultradźwiękowy silnik AF, to duza zaleta.
Stabilizacja OS w tym obiektywie jest znacznie lepsza niz była "w korpusie" w moim byłym A55.