anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Czyszczenie matrycy w SLT

Sebek74
Użytkownik

Czyszczenie matrycy w SLT

Witam

Z racji posiadania DSLR nie miałem stylu SLT i pytam z czystej ciekawości. Czy przez to, że w SLT lustro jest nieruchome to stanowi ono dodatkową barierę i nie dostaje się kurz do matrycy, albo zjawisko brudzenie jest niemal wyeliminowane? I drugie pytanie: wyczytałem że do czyszczenia lustro podnosi się ręcznie - jak? w menu jest jakaś opcja?

Pozdrawiam

4 ODPOW. 4
profile.country.PL.title
mat_czok
Expert

Słowo klucz to ręcznie, a właściwie palcem. Zabrudzeń matrycy, jak na razie, nie da się wyeliminować, a czy brudzi się mniej tego nie wiem.

Sebek74
Użytkownik

Słowo klucz to ręcznie, a właściwie palcem.

Znaczy jednym palcem trzymamy lustro i jeszcze tam wpychamy jednocześnie koniec gruchy lub pędzel?

Zabrudzeń matrycy, jak na razie, nie da się wyeliminować, a czy brudzi się mniej tego nie wiem.

Ja przed każda większą akcją czyszczę matrycę gruchą. Po wizycie na plaży i zmianie obiektywu co drugi dzień było to niemal konieczne, mimo że osłaniałem się i robiłem to szybko jak się da.

Pozdrawiam

profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

Lustra nie trzeba trzymać. Trzyma się samo :thumbsup:
Palcem jedynie zwalniamy zaczep.

------------------------------
fotoamator
profile.country.PL.title
mat_czok
Expert

Sebek74 napisał(a):

Słowo klucz to ręcznie, a właściwie palcem.

Znaczy jednym palcem trzymamy lustro i jeszcze tam wpychamy jednocześnie koniec gruchy lub pędzel?

Nie, palcem podnosi się lustro, po uprzednim naciśnięciu dźwigni blokady lustra. Nic trzymać nie musisz. Oczywiście w menu należy włączyć czyszczenie aparatu w menu (tak mówi instrukcja).

Tadeo był http://klubkm.pl/forum/images/smilies/f1.gif