anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Błąd "No card" w Alfie 77

ptyskju
Poszukiwacz

Błąd "No card" w Alfie 77

Witam!

Posiadam alfę 77 i przy okazji kupiłem do niej kartę Sony SDHC 8GB, tą z serii szybkich. W pewnym momencie aparat stwierdził, że więcej jej czytać nie będzie i wyświetla błąd: "No card". Inne karty działają bez problemu. Pomyślałem, że po włozeniu do komputera (swoją drogą czyta ją bez problemu) mogło się zmienić coś z partycją, więc sformatowałem ją na FAT32. Aparat nadal jej nie czytał (inne karty wciąż działają idealnie). Czy jest jakaś możliwość naprawy karty czy też będę musiał zainwestować w nową?

Pozdrawiam!

5 ODPOW. 5
profile.country.PL.title
pawelszymanski6
Expert

Jest możlwiość sformatowania jest w aparacie? Generalnie jeśli masz ją na gw to możesz spróbować zareklamować kartę.

ptyskju
Poszukiwacz

Właśnie nie ma opcji formatowania. Po włożeniu tej konktretnej karty aparat zachowuje się jakby miał całkiem pusty slot.

Gdybym tylko wiedział gdzie jest paragon... :wink:

profile.country.PL.title
wifrszc
Nowicjusz

Nikiedy zdarza się tak, że na karcie pamięci przesunie się suwaczek /najczęściej z lewej strony obudowy karty/. Wtedy karta jest zabezpieczona i aparat jej nie widzi, natomist w komputerze jest czytana. Spróbuj przesunąc suwak w górę i ponownie załaduj kartę do aparatu. "Powinno się naprawić".

ptyskju
Poszukiwacz

To akurat jest dla mnie podstawa przy sprawdzeniu, jestem studentem informatyki :tongue: Zresztą karta wtedy byłaby widoczna, ale nie miałaby możliwości zapisu.

profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

Jeżeli inne kart są normalnie przez aparat obsługiwane, to podejrzewam jednak "winę" karty. Być może kupiłeś podróbkę - są dużo tańsze i niestety dużo bardziej awaryjne...

Paragony jednak warto przechowywać...

------------------------------
fotoamator