Podziel się wrażeniami!
Witam, firma Sony opublikowała aktualizację oprogramowania do naszych puszek. Aktualizację można pobrać z poniższego linku.
Dla 7M3
https://www.sony.com/electronics/support/e-mount-body-ilce-7-series/ilce-7m3
Dla 9M2
https://www.sony.com/electronics/support/e-mount-body-ilce-9-series/ilce-9m2/downloads
Prócz opisanych zmian w oprogramowaniu, po aktualizacji, puszka 7M3 rozpoznaje, że zastosowany akumulator (NeweLL) nie jest ze stajni Sony 😞 . Wcześniej body nie informowało mnie o zamienniku.
Dzięki za informacje, na pewno wiele osób nie zauważyło aktualizacji.
Witam,
mam pytanie czy po tej aktualizacji, tylko akumulator newell, jest rozpoznawany jako obcy czy wszystkie inne np. Patona oraz czy poza informacją są inne konsekwencje. Sprzedawca w fotojoker poinformował mnie o utracie gwarancji w przypadku zastosowania akumulatora innego niż oryginalny!? Jaka jest prawda?
Przyznaję się, że nie czytałem warunków gwarancji żadnego dotychczas kupionego sprzętu, a tego trochę w moim dotychczasowym życiu było J. Moim zdaniem, nie można sprowadzać przyczyn każdej awarii sprzętu do stosowania nieoryginalnego akumulatora. Oczywiście jeżeli zamienny akumulator w urządzeniu „wyleje”, wybuchnie czy jeszcze coś innego z jego powodu się stanie (zaśniedzieją styki), to raczej reklamacja efektów działania zamiennika w urządzeniu nie będzie uwzględniona.
W swojej puszcze stosuję zamiennie oryginalny akumulator z akumulatorem Newell i nie wiem jak przebiega współpraca nowego softu puszki z akumulatorem Patona. Może inni forumowicze się wypowiedzą. U mnie po wgraniu nowego oprogramowania i przy pierwszym uruchomieniu aparatu, wyskoczył komunikat o nieoryginalnym akumulatorze. Po zatwierdzeniu wyświetlonej informacji, aparat się uruchomił. Kolejne załączania aparatu odbywają się standardowo, czyli jak z oryginalnym zasilaniem. Dodam, że akumulatory ładuję za pomocą osobnej ładowarki (Newell), którą zasilam adapterem dostarczonym z aparatem.
Nie wiem w jakim celu programiści obciążają program kodem sprawdzającym źródło pochodzenia zasilania. Może program po wykryciu zamiennika, nie będzie chciał go ładować. Temat bardzo szeroki i o niepewnym gruncie, bo jak świat (czyli my) nie będzie interweniować, to nie długo program poinformuje nas, że nośniki pamięci są nieoryginalne, że dekielek aparatu jest nieoryginalny, że …. Najmniejszym problemem jest tylko informacja (tylko po co?), gorzej jak w efekcie wykrycia przez soft np. karty pamięci innego producenta, program spowolni pracę urządzenia, będzie wyłączał aparat itd.
Witam.
Mam problem z aktualzacją na A7 III, (poprzednie zainstalowałem bez problemu), pomimo stosowania się do instrukcji, wyświetla się komunikat że aktualizacja nie może być przeprowadzona.. spróbuj ponownie. I tak kilkanaście razy na dwóch różnych przewodach USB, wyjęte karty, restart kompa, itp.. Czy ktoś napotkał podobny problem? Mac OS Catalina 10.15.7
Pozdrawiam
Problemem okazała się starsza wersja programu Sony Camera Driver zainstalowana przy wcześniejszych aktualizacjach. Po zainstalowaniu nowej wersji aktualizacja przebiegła bezproblemowo.
U mnie na sofcie 3.20 i 4.0 w A7 III, akumulator Newell Plus działa bez większych problemów. Aparat nie raczył mnie informować o podejrzanym źródle zasilania. Chodzi tak samo jak na oryginalnym.
Przeprowadziłem aktualizację do wer. 4,0 w a7m3 i nie mam przewodnika w aparacie. Ta funkcja zniknęła. Czy u Was jest tak samo?
Potwierdzam.. Nie znalazłem jej też u siebie w A7 III.. A szkoda bo menu mocno rozbudowane, czasem przydałaby się pomoc bez zaglądania do kompa czy telefonu..