anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

AF

wojek-----
Początkujący

AF

Witam,

jakiś czas temu spadł mi aparat (A350) na obiektyw z 20-30cm i stracił ostrość (ostrzy za daleko). Z tego co wyczytalem to jest możliwość regulacji położenia sensora AF względem matrycy i to rozumiem.

Nie rozumiem natomiast o co chodzi z kalibracją obiektywu, czy może mi to ktoś wyjaśnić? Czy nie jest tak, ze aparat kręci tak długo aż złapie ostrość i nie jest istotne czy zrobi 2 czy 2,1 obrotu mechanizmem AF?

Dostałem informację od e-csi, że za kalibracje chcą 123zł od sztuki body i sztuki obiektywu. Czy w przypadku zestawu body+1 obiektyw nie wystarczy skalibrowac samego body?

pozdr.
w.

4 ODPOW. 4
profile.country.PL.title
SZFENDAK
Poszukiwacz

W przypadku takiego upadku rozkalibrowaniu mógł ulec układ AF-u jak i sam obiektyw.
Obiektyw to również skomplikowana konstrukcja i tak kit 18-55 to osiem soczewek w siedmiu grupach a kit 18-70 to jedenaście soczewek w ośmiu grupach. Wystarczy że którakolwiek z soczewek lub grup soczewek pod wpływem upadku zostanie minimalnie(mikrony) przesunięta względem siebie a obiektyw wymaga regulacji gdyż nie będziemy w stanie uzyskać ostrego obrazu.
Dlatego też w Twoim przypadku należy wysłać do serwisu obydwa elementy.

profile.country.PL.title
SZFENDAK
Poszukiwacz

Dodam jeszcze że w każdym obiektywie systemu AF wbudowany jest również koder przesyłający wartości do aparatu i to on mógł również zostać uszkodzony stąd błędne odczyty całego układu AF.

wojek-----
Początkujący

Dziękuję za odpowiedź,

rozumiem, że uszkodzeniu mógł ulec również obiektyw i muszę wysłać komplet.

Moje pytanie jednak dotyczyło ogólnego przypadku, kiedy mamy sprawny obiektyw. Dlaczego wtedy AF w aparacie może nie ostrzyć (ztcw: A900 ma regulację AF i pamięta ustawienie dla każdego obiektywu). Do tej pory wydawało mi się, że aparat próbuje zobaczyc ostry obraz, a z tego wynika, że chyba nie do konca.

pozdr.
w.

profile.country.PL.title
SZFENDAK
Poszukiwacz

wojek napisał(a):

Do tej pory wydawało mi się, że aparat próbuje zobaczyc ostry obraz, a z tego wynika, że chyba nie do konca.

Oczywiście że próbuje zobaczyć i widzi, ale jeśli układ AF-u jest uszkodzony to ustawia tam gdzie widzi. Układ AF-u a matryca to dwa osobne układy w aparacie
może to zdjęcie przybliży zrozumienie download/file.php?id=6192