anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

A77 & Pilot

Gucio50
Początkujący

A77 & Pilot

Czy działa z pilotem Sony, takim jak w A55?

8 ODPOW. 8
profile.country.PL.title
mat_czok
Expert

Innego pilota nie ma, więc musi.

Gucio50
Początkujący

Innego pilota nie ma, więc musi.

Ja mam 3 różne piloty w tym jeden za 12zł z allegro i A55 działa z nimi.
Kolega, biegły w języku Chiński-HongKong twierdzi że na tamtejszym forum, duże rozczarowanie sprawiła p[ogłoska o braku w A77 podczerwonej diody odbiorczej.

Za to ma być, równirz podczerwone wspomaganie focusa :c37

profile.country.PL.title
piotruso
Znawca

Gucio50 napisał(a):

Wspomaganie AF-u nie może być podczerwone gdyż czujniki AF reagują na światło widzialne. Dlatego też są dwie metody wsppomagania pracy AF. Lampki wspomagania autofokusa wysyłają normalne, "białe" światło, które pomaga oświetlić przedmiot, na który ma być ustawiona ostrość (realizowana jest ta funkcja na dwa sposoby - dodatkowa lampka w body najczęściej koło uchwytu-gripa lub poprzez błyski wbudowanej lampy błyskowej) - nie najlepsze rozwiązanie zwracające uwagę całego otoczenia na fotografa błyskającego światłem, wadą tego rozwiązania jest też kłopot z ustawianiem ostrości na jednolitych powierzchniach - przy tym rozwiązaniu na jednolitych powierzchniach brak jest linii pomagających przy pracy AF. Drugim sposobem jest zamontowanie lampki (w korpusie aparatu koło uchwytu-gripa lub w lampie błyskowej) wysyłającej światło czerwone, dodatkowo jeszcze ze wzorem - kratką. Linie tworzące wzór pomagają w ustawieniu ostrości, światło czerwone nie rzuca się aż tak bardzo w oczy, nie jest tak bardzo absorbujące dla otoczenia. W takie lampki wyposażone są chyba wszystkie lampy błyskowe dedykowane i aparaty z wyższych półek.

Gucio50
Początkujący

piotruso napisał(a):

Gucio50 napisał(a):

Wspomaganie AF-u nie może być podczerwone gdyż czujniki AF reagują na światło widzialne. Dlatego też są dwie metody wsppomagania pracy AF. Lampki wspomagania autofokusa wysyłają normalne, "białe" światło, które pomaga oświetlić przedmiot, na który ma być ustawiona ostrość (realizowana jest ta funkcja na dwa sposoby - dodatkowa lampka w body najczęściej koło uchwytu-gripa lub poprzez błyski wbudowanej lampy błyskowej) - nie najlepsze rozwiązanie zwracające uwagę całego otoczenia na fotografa błyskającego światłem, wadą tego rozwiązania jest też kłopot z ustawianiem ostrości na jednolitych powierzchniach - przy tym rozwiązaniu na jednolitych powierzchniach brak jest linii pomagających przy pracy AF. Drugim sposobem jest zamontowanie lampki (w korpusie aparatu koło uchwytu-gripa lub w lampie błyskowej) wysyłającej światło czerwone, dodatkowo jeszcze ze wzorem - kratką. Linie tworzące wzór pomagają w ustawieniu ostrości, światło czerwone nie rzuca się aż tak bardzo w oczy, nie jest tak bardzo absorbujące dla otoczenia. W takie lampki wyposażone są chyba wszystkie lampy błyskowe dedykowane i aparaty z wyższych półek.

Dzięki za info, a co z pilotem do A77?

profile.country.PL.title
piotruso
Znawca

Gucio50 napisał(a):

Dzięki za info, a co z pilotem do A77?

Nie mam A77 więc i o pilocie nie mogę się wypowiedzieć.

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

Gucio50 napisał(a):

Tak. Z a77 działa pilot RMT-DSLR1 (i każdy inny który go "imituje").

Gucio50 napisał(a):

Kolega, biegły w języku Chiński-HongKong twierdzi że na tamtejszym forum, duże rozczarowanie sprawiła p[ogłoska o braku w A77 podczerwonej diody odbiorczej.

Pozdrów kolegę i przekaż, że panika nie wskazana.
Sprawdzałem organoleptycznie.

Początkujący

kris napisał(a):

Gucio50 napisał(a):

Tak. Z a77 działa pilot RMT-DSLR1 (i każdy inny który go "imituje").

.

Dziękuję, pewnie mu się coś "pozajączkowało"

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

proszę bardzo :c37

temat uważam za zakończony, zatem wątek zamykam