Podziel się wrażeniami!
Cześć. Generalnie korzystam z ISO 100. Czy uważacie, że wykorzystanie mniejszego ISO w tym korpusie ma sens w fotografii, np. plenerowej? OK, ISO mniejsze ma sens w studio, gdzie możemy mieć wystarczająco dużo sztucznego światła, ale czy rzeczywiście widać tę różnicę na odbitkach do formatu A4?
A da sie obejsc te odszukianie w aparacie? Wydawalo mi sie ze wybor jest pomiedzy maly, sredni i duzy?
suVee napisał(a):
A da sie obejsc te odszukianie w aparacie? Wydawalo mi sie ze wybor jest pomiedzy maly, sredni i duzy?
suVee napisał(a):
Niestety w moim mniemaniu jest wiecej minusow niz widac na pierwszy rzut oka. Mam na mysli kompensacje bledow obiektywu, dystorsje, itp... Wiec Raw jest posrednim rozwiazaniem, zreszta jak poczytalem to w rawach tez dziala odszumianie w sony a77.
suVee napisał(a):
Niestety w moim mniemaniu jest wiecej minusow niz widac na pierwszy rzut oka. Mam na mysli kompensacje bledow obiektywu, dystorsje, itp...
suVee napisał(a):
zreszta jak poczytalem to w rawach tez dziala odszumianie w sony a77.
Czytałem o tym w teście na opt....pl w rozdziale szumy, ale po ponownym przeczytaniu rzeczywiście napisałem nieprawde. W Raw sony nie odszumia tak jak w jpg.