anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

A65 i A77

Gucio50
Początkujący

A65 i A77

Wg średnich cen ze skapiec.pl to A65 będie kosztowała OK 3900 za body a A77 około 5600, czyli +- 1700zł.

Ja swoja A55 juz sprzedałem na Allegro, dzisiaj i się zastanawiam czy?
- korpus magnezowy,
- nieco wieksza szybkość zdjęć seryjnych,
- wyraźnie sprawniejszy autofocus są razem warte około 2000zł

Z natury jestem Dosia, nie lubie przepłacać.

Proszę o radę.
Czy zamiast A77 body nie warto kupić A65 z obiektywem 2.8 16-50 dorzucając jeszcze 3-4 stówki? :c22

20 ODPOW. 20
Gucio50
Początkujący

stasiek2002 napisał(a):

W niedzielę miałem okazję pomacać sobie A65 :) Dziwna sprawa bo w SC nie ma nowych alfetek a są w Saturnie :c7 Cena 3850 zł. Pierwsze wrażenia ogólnie dobre, ale strasznie mnie wkurzało migotanie w wizjerze od świetlówek sklepowych. Czy to normalne w tych wizjerach?

Jaki to Saturn, miasto, adres?

profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

Gucio50 napisał(a):

Było o tym tutaj

Gdzie, podaj link, jeżeli pamietasz..

Przecież podał link...

------------------------------
fotoamator
Gucio50
Początkujący

EDIT Lajam: Łączenie tematów

Tu mozna kupić http://www.sklep.fotoabc.com/index.php? ... kt&ID=2842" target="_blank, jest niewielka lista oczekujacych a dostawy są raz na tydzień.
Należy wejść do linku "Kontakt" i poprosić o wyznaczenie terminu na liscie oczekujących.

Alternatywą jest Euro AGD z terminem 28 dni od daty zamówienia, nieco drozej (300-400zł)

Czekam na odpowiedź z Sony Centre. Powyżsi daja dwa lata gwarancji a Sony Centre prawdopodobnie 5 lat .

Jeżeli tak to warto poczekać do 20 listopada, na 15 listopada Sony zapowiada polską premiere tych aparatów.

Kiedyś miałem A55, teraz nie mam nic. Muszę wybrać kompromis miedzy terminem dostawy a gwarancją.

profile.country.PL.title
Strix-----
Poszukiwacz

Jak bardzo da się 77-kę wyciszyć z poziomu aparatu? ( jak głośna jest migawka w stosunku do poprzedników ). Do porównania w a550 odgłos lustra ( którego tu nie ma ) to traktor słyszalny z 1 km. Ile ( na oko ) jest cichsza?

Gucio50
Początkujący

Słychać dźwiek typowy dla lustrzanki analogowej np mojej starej Practici.
Raczej dźwię nie jest tylko "od migawki" ale aparat symuluje podnoszenie lustra.

Mnie to nie przeszkadza. Jedyną wg mnie wadą A77 jest jej pokaźna waga w stosunku do A55.

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

Gucio50 napisał(a):

Raczej dźwię nie jest tylko "od migawki" ale aparat symuluje podnoszenie lustra.

Mnie to nie przeszkadza. Jedyną wg mnie wadą A77 jest jej pokaźna waga w stosunku do A55.

:c56 77 ma migawkę mechaniczną i to jej dźwięk słychać podczas wykonywania zdjęć. Aparat nie symuluje żadnych dźwięków.

Aparat posiada możliwość użycia elektronicznej pierwszej kurtyny dzięki czemu znacznie obniża sie poziom generowanego hałasu. Słuchać tylko jedno klik. Jest oczywiscie opcja wlaczenia mechanicznej migawki na pierwszą kurtynę ale i tak jest cichutko. Zdecydowanie to najbardziej cichy z aparatów :c56 jakie miałem przyjemność testować.

Gucio - narzekasz na wagę - :c56 77 to zupełne inna klasa sprzętu. Mniej wiecej jak różnica w gabarytach miedzy modelami Volvo S40 a S70. :)

Pozdrawiam,

Gucio50
Początkujący

Lajam napisał(a):

Gucio - narzekasz na wagę - :c56 77 to zupełne inna klasa sprzętu. Mniej wiecej jak różnica w gabarytach miedzy modelami Volvo S40 a S70. :)

Pozdrawiam,

Nieco narzekam. Ale tylko nieco. :c37

Po ukończeniu 60 lat, po 16 letnim uzywaniu 850/V70 przesiadłem się w bardziej odpowiedni, dla starego dziada, do Volvo V50.
Już sie najeździłem 200konnym silnikiem i V50 mi pasuje.

Pasowałby mi też A66, gdyby mjał taki autofocus jak 77tka. To u mnie, być moze niepotrzebnie, przeważyło. Miałem w ręce A66 a w drugiej A77, oba body i nie wyczuwałem specjalnej różnicu.

Po podwieszeniu dosć ciężkiego obiektywu Sigma 17-70 F2.8-4 DC MACRO OS HSM, z którego jestem zadowolony, zamiast SAL18200, z którego ani ja ani serwis Sony nie bylismy zadowoleni, czuję ciężar "na pasku" A77 +17-70. :c22

p.s.
Auto S70 było produkowane do roku 2000. Pewnie myslałeś o S80. Dzisiaj już, na takie mnie nie stać, nawet gdybym wygrał te pieniądze to kupiłbym V50.

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

Gucio50 napisał(a):

.s.
Auto S70 było produkowane do roku 2000. Pewnie myslałeś o S80. Dzisiaj już, na takie mnie nie stać, nawet gdybym wygrał te pieniądze to kupiłbym V50.

W międzyczasie był również model S40 i chodziło mi tylko o porównanie gabarytów - wyższa klasa w większości wiąże się ze wzrostem rozmiarów. Odniesienie do S80 byłoby jak na tamte czasy zarezerwowane dla :c56 850/900

Pozdrawiam,

profile.country.PL.title
piotruso
Znawca

Gucio50 napisał(a):

Słychać dźwiek typowy dla lustrzanki analogowej np mojej starej Practici.

Nie, raczej nie ma symulacji podnoszenia lustra. Więcej jest pracy migawki gdyż jest to aparat, w którym migawka jest otwarta w trakcie kadrowania (te aparaty mają przecież na stałe live view). W momencie robienia zdjęcia najpierw musi migawka się zamknąć, potem już w trakcie wykonywania zdjęcia migawka się otwiera i zamyka a następnie znowu musi się otworzyć aby powrócił obraz do wizjera lub na ekran LCD. Jest więc dodatkowy cykl migawki.

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

piotruso napisał(a):

Nie, raczej nie ma symulacji podnoszenia lustra.

Nie raczej, a na pewno! Lustro jest tam przecież nieruchome :)

Dla mnie elektroniczna pierwsza kurtyna była czymś burzącym moje nawyki - z racji iż jest tylko jedno "klap", czekałem w bezruchu na kolejne. Zupełnie niepotrzebnie bo zdjęcie już wyświetlało się w wizjerze :smileyhappy: