Podziel się wrażeniami!
Witam, Jestem totalnie zielona w temacie ustawień innych niż auto w aparatach fotograficznych. Posiadam aparat A500, od jakiegoś pół roku jak narazie przełączałam jedynie ustawienia lampy błyskowej(wł/wył) oraz główne ustawienia tematyczne regulowane pokrętłem. Wszystkie zdjęcia jak narazie były dla mnie wystarczające, zaczęłam sie interesować różnymi zmianami ustawień ręcznych i poradziłam sie znajomego który miał sie dobrze na tym znać. I to był mój najwiekszy błąd. "Pan znawca" popsół mi aparat.
Lista usterek:
1. nie można włączyć przeglądania zdjęć
2. nie można włączyć menu
3. ciągle pojawia się ostrzeżenie o drganiach aparatu i przez to nie można zrobić zdjęć
4. wcześniej po wciśnięciu do połowy spustu migawki ostrość sama się ustawiała teraz muszę wcisnąć przycisk AF
Przełączyłam AF na MF na obiektywie i na aparacie i udało mi sie (tylko raz) wejść do menu (przyciskiem "menu" wczesniej wchodziłam włączająć Fn) i zresetowałam ustwawienia.
Niestety dużo to nie pomogło bo nadal mam te "niedogodności"
Po wyłączeniu i włączeniu aparatu mogę wejść do menu ale za to nie mogę zrobić zadnego zdjęcia, po krótkiej chwili menu nie działa i zaczynam robic zdjęcia!
Prosze o pomoc.
Witaj,
Na początek proponuję wyjąć akumulator na jakieś 10 minut.
Warto też odłączyć obiektyw na chwilę.
O ile aparat się włącza i da się wejść do menu, proszę wykonać reset do ustawień fabrycznych (dostępne w menu).
Przycisk MENU :smileyarrow:
Jeśli nadal coś nie działa - to uważam, że konieczne jest wykonanie ekspertyzy w serwisie.
Ekspertyza jest bezpłatna (ponosisz tylko koszty wysyłki).
Tego sie właśnie obawiałam. Po dzisiejszych zmaganiach z aparatem stwierdzam ze raz chodzi lampa raz nie zauważyłam też że menu włącza mi sie tylko w momencie kiedy pracuję w trybie OVF. Jeśli w tym trybie włączę wymuszoną lampę albo wyłączę ją całkowicie to niestety aparat nie reaguje. Ustawia ostrość natomiast nie mogę zrobić zdjęcia, spóst migawki dosłownie jest zablokowany.
Strasznie dużo masz tych dziwnych problemów Po twoim opisie wnoszę że naprawdę mało wiesz o swojej zabawce i chyba nie bardzo ci się chce zaglądać do instrukcji
Proponuje udać się do jakiegoś znajomego który ma , lub chociaż wejść do dowolnego sklepu ze sprzętem i poprosić pana sprzedawce z działu aparacików itp. Aby to ogarnął.
Strasznie dużo mam tych problemów, nato niestety wygląda. A że Panowie jak to mówisz ogarną temacik to wcale nie takie szybkie. Niestety jak byś przeczytał wcześniejszy post instrukcję przeryłam przynajmniej 3 razy, reset ustawień zrobiony, co w instrukcji jest ostatnim z ostatnich kroków samemu. Dalej nie grzebałam bo poco po omacku samemu psuć dalej. Znajomy który ma alfę też zrobił wielkie oczy na to co mu pokazałam. Obecnie aparat jest w 4 serwisie który sie tego podją bo wcześniejsi też twierdzili że pierwsze widza i nie pomogą a głównym powodem było wygaśnięcie gwarancji. Pan w ostatnim serwisie też nie dowierzał w to co mu pokazałam przy mnie zrobił reset i dalej było jak przed resetem. Teraz czekam na telefon co też ten Pan wynajdzie w mojej zabawce.
4 serwis Co to za serwisy ?
Jak naprawiać aparaty to tylko w autoryzowanym serwisie. Podaję dane:
C.S.I. Foto i Video
Ul. Żytnia 15
01-015 Warszawa
www.e-csi.pl
e-mail: info@e-csi.pl
tel. 022 3792090
A ja tylko nieśmiało dodam, że w dzisiejszych czasach warto rozważyć dokupienie wydłużenia gwarancji (ewentualnie kupienie sprzętu z już dłuższą gwarancją - często w SC są stosowne promocje). Swoistą ciekawostką jest, że jedynie Sony oferuje takie coś, także na obiektywy.
Sam pięć lat temu kupiłem srebrną A100 (bo była tańsza) i dokupiłem 5lat gwarancji. Pół roku przed jej upływem padła migawka - wymieniono bez problemu. W momencie sprzedaży sprzęt miał jeszcze 3miesiące gwarancji - taki mały wyróżnik wśród kilkunastu oferowanych egzemplarzy.