Podziel się wrażeniami!
Nowy jestem i wciąż bawię się pierwszą w swoim życiu lustrzanką
Zauważyłem takie oto niedogodności dla mnie jako laika niezrozumiałe i proszę szanowne grono o pomoc i rozwianie wątpliwości moich czy aby na pewno lustrzanka popsuta nie jest
Nie raz, bardzo często chcę cos "ustrzelić" i naciskam spust migawki i wtedy obiektyw się kręci (wsuwa i wysuwa), próbuje złapać ostrość i nawet jak mu się uda to migawka nie działa, nie moge po prostu zrobić zdjęcia.
Już nie ważne czy to zdjęcie ma być udane czy nie, przecież jak będzie kicha to sobie je usunę ale ja po prostu duszę migawkę i nic się nie dzieje. Odsunę trochę aparat i wtedy zadziała, choć tez nie zawsze.
A jak chcę zrobić zdjęcie z bliska (np. chciałem ustrzelić pająka bo mam koło domu dosyć spore pająki) i właśnie nie mogłem tego zrobić z takiej bliskości jak chciałem.
Pomóżcie - co może źle robię?
Każdy obiektyw ma taki parametr jak minimalna odległość ostrzenia - jeżeli podejdziesz zbyt blisko aparat nie da rady ustawić ostrości, a do czasu kiedy nie ustawi ostrości nie pozwoli zrobić zdjęcia - przynajmniej w trybie automatycznego ustawiania ostrości. Jeżeli przestawisz na obiektywie (zakładam, że masz SAL1855) przycisk za AF na MF zdjęcie zrobisz zawsze, ale nie zawsze będzie ostre. Dla tego obiektywu minimalna odległość ostrzenia to 25cm liczone od płaszczyzny matrycy.
mszary napisał(a):
Nie raz, bardzo często chcę cos "ustrzelić" i naciskam spust migawki i wtedy obiektyw się kręci (wsuwa i wysuwa), próbuje złapać ostrość i nawet jak mu się uda to migawka nie działa, nie moge po prostu zrobić zdjęcia
Nie wiem jak to jest w A500 ale w A300 jest możliwość zmiany priorytetu wyzwalania migawki na: Wyzwalanie, dzięki czemu można wyzwalać migawkę bez uzyskanego potwierdzenia ostrości z obiektywu. Innym sposobem na uzyskanie podobnego efektu jest jak pisał Sadam zmiana pracy z autofokusa na tryb manualny
Dziękuję za pomoc. Faktycznie jak jest suwak na AF to jest problem ale jak jest na MF to juz moge cykać
Mam jeszcze parę pytań?
Po co sa te pliki RAW? Czy to są pliki, które po zrobieniu zdjęcia trzeba jeszcze obrobić w komputerze? No i właśnie - jaki program do obróbki polecacie? - oprócz Adobe
Pozdrawiam
mszary napisał(a):
Mam jeszcze parę pytań?
Po co sa te pliki RAW? Czy to są pliki, które po zrobieniu zdjęcia trzeba jeszcze obrobić w komputerze? No i właśnie - jaki program do obróbki polecacie? - oprócz Adobe
Pozdrawiam
W większości płatne i to słono.piotruso napisał(a):
Oczywiście są jeszcze programy niezależnych producentów np.: Lightroom, Capture One, RawTherapee, Rawstudio.
dzięki za rady
fajerwerków nie oczekuję, a programy o których wspomniałeś sprawdzę na pewno. Ten PMB zainstalowałem i właśnie nie bardzo wiem jak tam zrobić obróbkę jak on tylko prowadzi mnie do katalogowania - a katalogować nie chcę bo mam po swojemu w katalogach ustawiane a program za bardzo namiesza.
Ale płyty z aparatu zainstalował się tez program Data Image Lightbox i są w oknie głównym dwa okna do wyświetlania dwóch zdjęć i nie bardzo wiem po co??
Po cholerze jak to wszystko jest po angielsku... nie potrafię aż tak biegle po angielsku niestety
Należy pobrac aktualizację - najnowszy PMB jest po polsku (IDC, chyba jednak nie jest spolszczony-nie pamietam.
Nic Ci nie namiesza - katalogowanie nie polega na zmienianiu folderów, tylko na takim... spisie. Możesz sobie wybrać oglądanie wg daty, rodzaju, postaci na zdjęciu itp. Niczego to nie zmienia w Twoich ustawieniach na dysku!.mszary napisał(a):
katalogować nie chcę bo mam po swojemu w katalogach ustawiane a program za bardzo namiesza.