anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

A350 i karta Kingston 35GB

profile.country.pl_PL.title
@2381608601018242
Początkujący

A350 i karta Kingston 35GB

Czy to jest możliwe, że A350 nie obsługuje karty CF Kingston 32GB? Aparat ją widzi, zdjęcia w aparacie można oglądać ale nijak nie da się ich zgrać na komputer. Komputer nie widzi karty, twierdzi, że jest nie sformatowana (a była formatowana na poziomie aparatu) a w końcu po sformatowaniu z poziomu komputera pokazuje 7,5GB. Dodam tylko, że 16GB Pretec działa bez żadnego problemu. Każda pomoc mile widziana.

Pozdrawiam
9 ODPOW. 9
profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

Witam,

Niestety Kingston jest producentem, którego karty CF niespecjalnie "lubią się" z aparatami cyfrowymi. Powodem jest fakt, iż podobnie jak Sandisk są bardzo często podrabiane.

Oczywiście nie ma reguły na niepoprawne działanie lustrzanki z CF-ką Kingstona, ale znam całą masę przypadków, w których zmiana karty rozwiązywała problem.

Osobiście nie polecam kart innych jak Sony, Sandisk, Lexar.
Na posiadanych przeze mnie PQI występowały czasami błędy.

Pozdrawiam,

jalu_63
Poszukiwacz

Opisujesz typowy przypadek podrobienia karty. Chipset o mniejszej pojemności "udający" większą pojemność. Jak wgryziesz się w poszukiwania w sieci znajdziesz programy, które naprawią taką "usterkę", czyli spowodują, że karta będzie widziała prawidłową pojemność. Nie powiększy to jednak pojemności karty (no bo nie ma z czego) a i nie przyspieszy bo silnik ze skutera w obudowie ferrari i tak nie wydoli...

profile.country.en_GB.title
sadam_
Użytkownik

Koledzy o karcie już napisali.
Ja tylko spytam czy próbowałeś podłączyć aparat do komputera przy pomocy kabla USB i w ten sposób zgrać zdjęcia?

Jeżeli się uda to kartę proponuję do kosza - szkoda nerwów gdy następnym razem i ten sposób zawiedzie, a wyjdą fajne zdjęcia.

@2381608601018242
Początkujący

Bardzo dziękuję za wszystkie uwagi. Zdecydowałem się na wymianę tej karty. Sklep legalny, faktura jest więc nie powinno być problemu. Postaram się wymienić na SanDisk 16GB.
sadam - te wszystkie problemy występują właśnie przy podłączeniu przez USB. Nie mam czytnika kart więc to dla mnie jedyny sposób.

Pozdrawiam
profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

Sabotage napisał(a):

Nie mam czytnika kart więc to dla mnie jedyny sposób.

Czytnik to bardzo wygodna sprawa. Polecam gorąco.

@2381608601018242
Początkujący

No właśnie czytnik. Możecie coś polecić? Jakieś konkretne urządzenie, które będzie działało sprawnie, długo i niezawodnie :) ?

Pozdrawiam
profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

Sabotage napisał(a):

No właśnie czytnik. Możecie coś polecić? Jakieś konkretne urządzenie, które będzie działało sprawnie, długo i niezawodnie :) ?

Czytnik ma być do desktopa czy laptopa?

@2381608601018242
Początkujący

Do desktopa - jak najbardziej stacjonarnie.

Pozdrawiam
profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

Polecam czytniki wewnętrzne 3.5'' w granicach 30-40 zł. Tanie wynalazki są słabej jakości i nie gwarantują dobrej szybkości odczytu. W sumie producent nie ma specjalnego znaczenia.