Podziel się wrażeniami!
Witajcie
Czy A300 lub A390 może błyskać tak by wyzwalać zewnętrzne żarówki z fotocelą.
Jeśli tak to jak to zrobić bo u mnie błyski zewnętrznych żarówek błyskają minimalnie przed zrobieniem zdjęcia.
Bardzo proszę o wskazówki.
Przedbłyski i redukcję czerwonych oczu wyłączyłem.
edit kris:
zmieniłem tytuł na taki, który cokolwiek mówi o wątku
Do wyzwalania żarówek z fotocelą potrzebujesz manualnego błysku, którego nie ma w tych modelach (jest np. w a77, a700) lub fotoceli, która współpracuje z tymi aparatami. Chodzi o to by reagowała w odpowiednim momencie.
To znaczy że mam kupić nakładkę na sanki z fotocelą która wyzwoli zewnętrzne żarówki ?
stefansony napisał(a):
To znaczy że mam kupić nakładkę na sanki z fotocelą która wyzwoli zewnętrzne żarówki ?
I tak zrobiłem ale:
lampa błyska i tak błyska w innym momencie
w prawidłowym tylko jak wyłączę lampę w aparacie, wtedy nie mogę robić zdjęć w trybie 'A' gdzie mam głęboką ostrość produktu.
Chodzi mi o to by nadal robić zdjęcie w tym trybie ale doświetlić je z zewnątrz.
Czy jedyną opcją jest zakup kolejnego aparatu ?
stefansony napisał(a):
stefansony napisał(a):
I tak zrobiłem ale:
lampa błyska i tak błyska w innym momencie
w prawidłowym tylko jak wyłączę lampę w aparacie, wtedy nie mogę robić zdjęć w trybie 'A' gdzie mam głęboką ostrość produktu.
Chodzi mi o to by nadal robić zdjęcie w tym trybie ale doświetlić je z zewnątrz.
Bardzo dziękuję.
piotruso napisał(a):
Edit. Kris, być może włączenie kabelka do żarówki błyskowej nie odcina wewnętrznej fotoceli (choć to bez sensu ale nikt nie powiedział, że wszyscy postępują z sensem).
Fotocelę MIF bardzo ciężko teraz dostać...znacznie łatwiej kupić kostkę synchro.