anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

A300 i A390, a wzywalanie żarówki z fotocelą

stefansony-----
Początkujący

A300 i A390, a wzywalanie żarówki z fotocelą

Witajcie
Czy A300 lub A390 może błyskać tak by wyzwalać zewnętrzne żarówki z fotocelą.
Jeśli tak to jak to zrobić bo u mnie błyski zewnętrznych żarówek błyskają minimalnie przed zrobieniem zdjęcia.
Bardzo proszę o wskazówki.
Przedbłyski i redukcję czerwonych oczu wyłączyłem.

edit kris:
zmieniłem tytuł na taki, który cokolwiek mówi o wątku

9 ODPOW. 9
profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

Do wyzwalania żarówek z fotocelą potrzebujesz manualnego błysku, którego nie ma w tych modelach (jest np. w a77, a700) lub fotoceli, która współpracuje z tymi aparatami. Chodzi o to by reagowała w odpowiednim momencie.

Początkujący

To znaczy że mam kupić nakładkę na sanki z fotocelą która wyzwoli zewnętrzne żarówki ?

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

stefansony napisał(a):

To znaczy że mam kupić nakładkę na sanki z fotocelą która wyzwoli zewnętrzne żarówki ?

moim zdaniem są dwa rozwiązania:
- odpowiednia fotocela (chyba mif się nazywa)
- sanki z wyjściem PC i podłączenie się przez kabel synchro. Ja tak robiłem z a100 i a200.

Początkujący

I tak zrobiłem ale:
lampa błyska i tak błyska w innym momencie
w prawidłowym tylko jak wyłączę lampę w aparacie, wtedy nie mogę robić zdjęć w trybie 'A' gdzie mam głęboką ostrość produktu.
Chodzi mi o to by nadal robić zdjęcie w tym trybie ale doświetlić je z zewnątrz.

Czy jedyną opcją jest zakup kolejnego aparatu ?

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

stefansony napisał(a):

NIE!
Nie rozumiem dlaczego błyska Ci lampa skoro (jak sam piszesz) masz kostkę synchro i żarówkę błyskową masz podpiętą przez kabelek.......

piotruso
Znawca

stefansony napisał(a):

I tak zrobiłem ale:
lampa błyska i tak błyska w innym momencie
w prawidłowym tylko jak wyłączę lampę w aparacie, wtedy nie mogę robić zdjęć w trybie 'A' gdzie mam głęboką ostrość produktu.
Chodzi mi o to by nadal robić zdjęcie w tym trybie ale doświetlić je z zewnątrz.

Nie, musisz kupić fotocelę tzw. mif czyli nie reagującą na przedbłyski.
W żarówkach błyskowych musisz wyłączyć wewnętrzne fotocele i podłączyć zewnętrzne. Tylko taka konfiguracja pozwoli Ci na stosowanie lampy wbudowanej i zewnętrznej. A to dlatego, że aparaty, które wymieniłeś zawsze przed błyskiem wysyłają przedbłyski pomiarowe. Możesz też podłączyć wyzwalacze radiowe ale nie wiem czy otworzysz wtedy wbudowaną lampę błyskową.
Warunkiem poprawnego błysku zewnętrznych źródeł jest niereagowanie ich na przedbłysk a więc wyłączenie wewnętrznych fotocel.

Edit. Kris , być może włączenie kabelka do żarówki błyskowej nie odcina wewnętrznej fotoceli (choć to bez sensu ale nikt nie powiedział, że wszyscy postępują z sensem).

stefansony-----
Początkujący

Bardzo dziękuję.

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

piotruso napisał(a):

Edit. Kris, być może włączenie kabelka do żarówki błyskowej nie odcina wewnętrznej fotoceli (choć to bez sensu ale nikt nie powiedział, że wszyscy postępują z sensem).

Dlatego polecam albo porządną i odpowiednią fotocelę (do minoltowo-sonowskiego błysku) lub kabelek.......Z tego co pamiętam to jest różnica w cenie. Grunt, żeby działało :D

I najważniejsze: da się :D

Lajam.
Expert

Fotocelę MIF bardzo ciężko teraz dostać...znacznie łatwiej kupić kostkę synchro.