Podziel się wrażeniami!
Witam,
posiadam Alpha 850 i od jakiegoś czasu zauważyłam że pojawiło się na moich zdjęciach winietowanie. Odesłałam aparat do serwisu, jednak serwis twierdzi, że jest to winietowanie w granicach normy i że jest ono NORMALNE! po kontakcie z Sony Europe aparat został ponownie sprawdzony przez serwis który w dalszym ciągu podtrzymuje swoje zdanie. Nie uważam żeby tak owe winietowanie było normalne w tej klasie aparatu.
Czy ktoś miał podobne doświadczenia? Czy wasze aparaty również winietują?
olyszyn napisał(a):
Witam,
posiadam Alpha 850 i od jakiegoś czasu zauważyłam że pojawiło się na moich zdjęciach winietowanie. Odesłałam aparat do serwisu, jednak serwis twierdzi, że jest to winietowanie w granicach normy i że jest ono NORMALNE! po kontakcie z Sony Europe aparat został ponownie sprawdzony przez serwis który w dalszym ciągu podtrzymuje swoje zdanie. Nie uważam żeby tak owe winietowanie było normalne w tej klasie aparatu.
olyszyn napisał(a):
Witam,
posiadam Alpha 850 i od jakiegoś czasu zauważyłam że pojawiło się na moich zdjęciach winietowanie.
Ba, czasami nawet bardzoolyszyn napisał(a):
Dokładnie tak, pokaż zdjęcia, będzie można coś więcej powiedzieć.kris napisał(a):
Wstaw proszę zdjęcia, będziemy mogli doradzić coś więcej. No i ocenimy, czy to normalne
Tak też to tłumaczy serwis, iż jest to wina optyki. Początkowo zarzucano mi że nie stosuje profesjonalnych obiektywów serii G i Carl Zeiss. Posiadam bowiem obiektywy Konica Minolta, lecz tą to bardzo dobre profesjonalne obiektywy, kompatybilne z 850. Co najdziwniejsze przy każdym z obiektywów winietowanie jest dokładnie takie samo.
Postanowiłam również przetestować w salonie sony body z obiektywami serii G.
Poniżej zamieszczam zdjęcia białej kartki wykonane właśnie obiektywami serii G: 20mm f2.8 oraz 70-300mm f3.5-5.6. Na zdjęciach delikatnie podciągnięta jest ekspozycja i podbite czernie.
I taką winietę to trochę ciężko usuwać z każdego zdjęcia, szczególnie np. przy całym reportażu ślubnym.
Przed Alpha 850 używałam dużo niższego modelu Nikona i nigdy nie miałam do czynienia z podobnym zjawiskiem.
olyszyn napisał(a):
Posiadam bowiem obiektywy Konica Minolta, lecz tą to bardzo dobre profesjonalne obiektywy, kompatybilne z 850.
olyszyn napisał(a):
obiektywami serii G: 20mm
olyszyn napisał(a):
I taką winietę to trochę ciężko usuwać z każdego zdjęcia, szczególnie np. przy całym reportażu ślubnym.
olyszyn napisał(a):
Przed Alpha 850 używałam dużo niższego modelu Nikona i nigdy nie miałam do czynienia z podobnym zjawiskiem.
Faktycznie dziwnie to wygląda, tak dużej winiety nie miałem nawet używając MAF 85/1.4 przy przysłonie 1.4 (oczywiście również na A850). A tu mamy przysłonę 4.5, winieta powinna być minimalnaolyszyn napisał(a):
Poniżej zamieszczam zdjęcia białej kartki wykonane właśnie obiektywami serii G: 20mm f2.8 oraz 70-300mm f3.5-5.6.
nie poczuj się urażony, bo to nie jest uszczypliwość, ale doprecyzowanie: nie ma obiektywu 20mm w serii G.
Ale to mało istotne....
mnie trochę zastanawia. A masz coś na większej przysłonie (np. f/8 - 11) ?olyszyn napisał(a):
nie dziwi Was że ta winieta jest nierówna.
poszukam czegoś, ale przy 3,5 to raczej też jest zbyt wiele....
link jeszcze raz: http://www.optyczne.pl/2236-nowo%C5%9B%C4%87-Sony_Alpha_A850_-_przyk%C5%82adowe_zdj%C4%99cia.html
olyszyn napisał(a):
poszukam czegoś, ale przy 3,5 to raczej też jest zbyt wiele....
olyszyn napisał(a):
znalazłam zdjęcia testowe 850.... i ani śladu takiego zjawiska.