anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

850 i winietowanie

profile.country.pl_PL.title
olyszyn
Początkujący

850 i winietowanie

Witam,

posiadam Alpha 850 i od jakiegoś czasu zauważyłam że pojawiło się na moich zdjęciach winietowanie. Odesłałam aparat do serwisu, jednak serwis twierdzi, że jest to winietowanie w granicach normy i że jest ono NORMALNE! po kontakcie z Sony Europe aparat został ponownie sprawdzony przez serwis który w dalszym ciągu podtrzymuje swoje zdanie. Nie uważam żeby tak owe winietowanie było normalne w tej klasie aparatu.

Czy ktoś miał podobne doświadczenia? Czy wasze aparaty również winietują?

32 ODPOW. 32
profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

olyszyn napisał(a):

Witam,

posiadam Alpha 850 i od jakiegoś czasu zauważyłam że pojawiło się na moich zdjęciach winietowanie. Odesłałam aparat do serwisu, jednak serwis twierdzi, że jest to winietowanie w granicach normy i że jest ono NORMALNE! po kontakcie z Sony Europe aparat został ponownie sprawdzony przez serwis który w dalszym ciągu podtrzymuje swoje zdanie. Nie uważam żeby tak owe winietowanie było normalne w tej klasie aparatu.

Witaj,

chciałbym na początku wyjaśnić, że winietowanie to nie tyle cecha aparatu, co optyki. Owszem ma również znaczenie fizyczny rozmiar matrycy (a850 posiada pełną klatkę, czyli dużą matrycę w stosunku do tańszych lustrzanek), ale zawsze to będzie kwestia optyki oraz parametrów fotografowania. Przyjęło się,że im większa wartość przysłony, tym mniejsza jest winieta. Można również winietę usunąć w programie graficznym.

Wstaw proszę zdjęcia, będziemy mogli doradzić coś więcej. No i ocenimy, czy to normalne :smileythumbsup:

Pozdrawiam,
kris

PS
u mnie również jest winieta :D

Mi.chel
Użytkownik

olyszyn napisał(a):

Witam,

posiadam Alpha 850 i od jakiegoś czasu zauważyłam że pojawiło się na moich zdjęciach winietowanie.

Pojawiło się, tzn. wcześniej go nie było, nawet kiedy używałaś tego samego obiektywu i tej samej wartości przysłony przy podobnym motywie?

olyszyn napisał(a):

Ba, czasami nawet bardzo ;-)

kris napisał(a):

Wstaw proszę zdjęcia, będziemy mogli doradzić coś więcej. No i ocenimy, czy to normalne :thumbsup:

Dokładnie tak, pokaż zdjęcia, będzie można coś więcej powiedzieć.

Michał Koziara
olyszyn
Początkujący

Tak też to tłumaczy serwis, iż jest to wina optyki. Początkowo zarzucano mi że nie stosuje profesjonalnych obiektywów serii G i Carl Zeiss. Posiadam bowiem obiektywy Konica Minolta, lecz tą to bardzo dobre profesjonalne obiektywy, kompatybilne z 850. Co najdziwniejsze przy każdym z obiektywów winietowanie jest dokładnie takie samo.

Postanowiłam również przetestować w salonie sony body z obiektywami serii G.
Poniżej zamieszczam zdjęcia białej kartki wykonane właśnie obiektywami serii G: 20mm f2.8 oraz 70-300mm f3.5-5.6. Na zdjęciach delikatnie podciągnięta jest ekspozycja i podbite czernie.
I taką winietę to trochę ciężko usuwać z każdego zdjęcia, szczególnie np. przy całym reportażu ślubnym.

Przed Alpha 850 używałam dużo niższego modelu Nikona i nigdy nie miałam do czynienia z podobnym zjawiskiem.

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

olyszyn napisał(a):

Posiadam bowiem obiektywy Konica Minolta, lecz tą to bardzo dobre profesjonalne obiektywy, kompatybilne z 850.

Nikt nie mówi, że jest inaczej :c22
Każdy - podkreślam - każdy obiektyw winietuje, bo jest to cecha optyczna. Jeden winietuje bardziej, a inny mniej.

olyszyn napisał(a):

obiektywami serii G: 20mm

nie poczuj się urażona, bo to nie jest uszczypliwość, ale doprecyzowanie: nie ma obiektywu 20mm w serii G.
Ale to mało istotne....

olyszyn napisał(a):

I taką winietę to trochę ciężko usuwać z każdego zdjęcia, szczególnie np. przy całym reportażu ślubnym.

ja wykonuję zdjęcia w RAWAch i program do obróbki (u mnie to Lightroom), sam automatycznie przy imporcie redukuje wady obiektywów (profile pod konkretne szkła).

olyszyn napisał(a):

Przed Alpha 850 używałam dużo niższego modelu Nikona i nigdy nie miałam do czynienia z podobnym zjawiskiem.

A, który to był model Nikona? Czy nie był to przez przypadek aparat z matrycą APSC, czyli w nikonie DX ?

Zaś co do zdjęć, to trudno jest mi się wypowiedzieć, nie fotografuję białych kartek.
Zależało mi na normalnych zdjęciach (np. skoro robiłaś w salonie, to zdjęcie w tym salonie SC) oraz trafionych z ostrością

Mi.chel
Użytkownik

olyszyn napisał(a):

Poniżej zamieszczam zdjęcia białej kartki wykonane właśnie obiektywami serii G: 20mm f2.8 oraz 70-300mm f3.5-5.6.

Faktycznie dziwnie to wygląda, tak dużej winiety nie miałem nawet używając MAF 85/1.4 przy przysłonie 1.4 (oczywiście również na A850). A tu mamy przysłonę 4.5, winieta powinna być minimalna :c18

Michał Koziara
olyszyn
Początkujący

nie poczuj się urażony, bo to nie jest uszczypliwość, ale doprecyzowanie: nie ma obiektywu 20mm w serii G.
Ale to mało istotne....

racja, to zwykła sony, nie G ;)

poniżej zdjęcie "normalne" - zrobione obiektywem KM f3.5-4,5 28-85mm przy parametrach 28mm f3,5

nie dziwi Was że ta winieta jest nierówna.

A uprzedzając pewnei kolejne pytania: obiektyw w tym przypadku bez filtra i bez osłony przeciw słonecznej.

tutaj np. znalazłam zdjęcia testowe 850.... i ani śladu takiego zjawiska...
http://www.optyczne.pl/2236-nowo%C5%9B % ... 99cia.html

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

olyszyn napisał(a):

nie dziwi Was że ta winieta jest nierówna.

mnie trochę zastanawia. A masz coś na większej przysłonie (np. f/8 - 11) ?

a podany przez Ciebie link nie działa. Tak długie linki z wieloma znakami "/" oraz "?" należy używać znaczników url:
tu wklej link

olyszyn
Początkujący

poszukam czegoś, ale przy 3,5 to raczej też jest zbyt wiele....

link jeszcze raz: http://www.optyczne.pl/2236-nowo%C5%9B%C4%87-Sony_Alpha_A850_-_przyk%C5%82adowe_zdj%C4%99cia.html

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

olyszyn napisał(a):

poszukam czegoś, ale przy 3,5 to raczej też jest zbyt wiele....

że tak powiem: jest to najbardziej winietująca wartość przysłony na Twoim obiektywie.

olyszyn napisał(a):

znalazłam zdjęcia testowe 850.... i ani śladu takiego zjawiska.

Dalej mam wrażenie nie rozumiesz w czym problem.
Na podanej przez Ciebie stronie zdjęcia zostały wykonane przy pomocy tego samego aparatu, ale zupełnie innym obiektywem. Po pierwsze stałoogniskowym, a po drugie o innej ogniskowej.

Ja nie uważam, że nie masz racji co do Twojego niepokoju w tym temacie. Niemniej jednak troszkę teorii nie zaszkodzi: LINK. Możesz tam sobie pooglądać i zobaczyć od czego jest zależna (notabene zdjęcie z nikona, więc....)