anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

850 i winietowanie

profile.country.pl_PL.title
olyszyn
Początkujący

850 i winietowanie

Witam,

posiadam Alpha 850 i od jakiegoś czasu zauważyłam że pojawiło się na moich zdjęciach winietowanie. Odesłałam aparat do serwisu, jednak serwis twierdzi, że jest to winietowanie w granicach normy i że jest ono NORMALNE! po kontakcie z Sony Europe aparat został ponownie sprawdzony przez serwis który w dalszym ciągu podtrzymuje swoje zdanie. Nie uważam żeby tak owe winietowanie było normalne w tej klasie aparatu.

Czy ktoś miał podobne doświadczenia? Czy wasze aparaty również winietują?

32 ODPOW. 32
profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

Dokładnie jak piotruso pisze. Trzeba wykonać miarodajne zdjęcia jasnej, jednolitej powierzchni (niebo jest tu bardzo ok) z różnymi ogniskowymi i wartościami przysłony.

I jeśli można - wpisać poprawne oznaczenia obiektywu pod zdjęciami ;)

profile.country.en_PL.title
tompacan
Nowicjusz

olyszyn napisał(a):

Poza tym nie pytam o to co uważacie na temat danego obiektywu tylko O WINIETĘ.

Stwórco widzisz i nie grzmisz?!

Kobieto! Paru gości miło i przystępnie próbuje Ci wytłumaczyć, że winieta to cecha obiektywu (sic!) a nie korpusu, niestety widać takie metody nie działają na Ciebie, dlatego pozwoliłem sobie przyjąć na klatę Twoje oburzenie i w paru żołnierskich "zdaniach" przekazać Ci, że jesteś sprzętowym ignorantem i dyletantem, do tego upartym i mało pojętnym w kwestiach technicznych.
Skoro delikatnie nie pomógł serwis (dwukrotnie), skoro nie pomogli Kris, Lajam, to może pomoże ostry i stanowczy tompac - (wiem, zaraz dostane łatkę gbura i chama ale ile można?!)

PS Panowie proszę Was, kobieta podpina do FF profesjonalnego zuma, nie dłubie przy poziomach, kartki fotografuje zapewne na stole bezcieniowym a Wy próbujecie habilitacje z tematu zrobić tylko dlatego aby nie nazwać rzeczy po imieniu?

profile.country.pl_PL.title
olyszyn
Początkujący

Dla zainteresowanych, wykonane zdjęcia wczoraj w sony center:

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

olyszyn napisał(a):

i nie zauważyłaś, że jedno zdjęcie (850) jest na f/1.6,a drugie (a900) jest na f/4 ?
O trafionej ostrości (GO) nie wspominając.....

Lajam.
Expert

Przepraszam, czy to ma być żart?

Te zdjęcia zostały wykonane z zupełnie innymi parametrami.

tompacan
Nowicjusz

po prostu MASAKRA!

tompacan
Nowicjusz

Olyszyn przeczytaj to uważnie i na spokojnie, Twój problem nie leży w korpusie A850 a w Twojej niestety niewiedzy na temat sprzetu optycznego.

Winieta to zjawisko dotyczące układu optycznego a nie tego który rejestruje obraz, żeby nie być gołosłownym cytuje def. winiety za wikipedią:
wada obrazu uzyskiwanego w urządzeniu optycznym, polegająca na niedoświetleniu brzegów kadru, spowodowana niedoskonałością optyki urządzenia, zakłóceniem brzegów toru optycznego innymi elementami urządzenia lub też wywołana nieodpowiednim oświetleniem.

Tak więc nie ma znaczenia, czy obraz będziesz rejestrować przy pomocy A850, A900 czy kliszy w korpusie np. Dynax 9 to winieta będzie taka sama dla tego samego obiektywu oraz tych samych parametrów ekspozycji.

Co mówi wiki o "sposobach" na winietę?
# użycie aparatu fotograficznego ze słabej jakości obiektywem, w ekstremalnych przypadkach przyciemnienie obrazu może wystąpić nie tylko w rogach, ale nawet wokół całości kadru
# użycie obiektywu przy całkowicie otwartej przysłonie (szczególnie dotyczy to obiektywów jasnych a także krótkoogniskowych) – tutaj zdarza się, że nawet producenci najlepszych obiektywów lojalnie informują o wysokim poziomie winietowania

Zobacz w swoim przypadku spełniłaś właśnie te dwa warunki, najpierw używałaś słabej jakości obiektywu a potem profesjonalnego ale jasnego obiektywu na całkowicie otwartej przysłonie.

Żeby sie przekonać, że to co pisze to prawda ponownie udaj sie do SC i zrób 4 zdjęcia testowe po dwa na swoją 850ke i dwa na A900, najpierw użyj swojej A850 w trybie preselekcji przysłony (czyli tryb A) ustawiając wartość przysłony na F1,4, zrób zdjęcie, następnie zmień wartość F na 4,0 i zrób ponownie zdjęcie. Tą samą sekwencję czynności powtórz dla A900 pamiętając aby miała taka samą czułość ISO jak A850.

Zdjęcia powinny dla tych samych parametrów wyglądać jednakowo, będzie to świadczyło, że to jednak kwestia obiektywu, innym wnioskiem jaki będziesz mogła z tego eksperymentu wyciągnąć to taki, że wielkość winiety (dla danego obiektywu) zależy od przymknięcia przysłony i żeby sie jej pozbyć obiektyw po prostu trzeba domykać do odpowiedniej wartości F.

Nie obraź się za te słowa, ale jeżeli po tym eksperymencie nadal będziesz stawiać tezę, ze to wina A850 to ja postawię tezę, że nie ma już dla Ciebie ratunku ;)

profile.country.en_GB.title
Deviant.
Użytkownik

tompac napisał(a):

Nie obraź się za te słowa, ale jeżeli po tym eksperymencie nadal będziesz stawiać tezę, ze to wina A850 to ja postawię tezę, że nie ma już dla Ciebie ratunku ;)

Ja bym się nie obraził - całe szczęście, że zdaję sobie sprawę z tego jak głupi jeszcze jestem :smileyhappy:

profile.country.PL.title
trutak
Użytkownik

Dobra winieta nie jest zła :D

profile.country.PL.title
JerzMich
Nowicjusz

olyszyn napisał(a):

To jakaś prowokacja czy co?
Pewien znany portal testujący tak opisał winietowanie w tym obiektywie (35 1,4):
Na pełnej klatce, problemy będą znacznie większe. Pracując na maksymalnym otworze względnym, w rogach kadru, zgubimy aż 59% światła (-2.6 EV). Tym razem przymknięcie obiektywu o jedną działkę nie załatwi problemu, bo po wykonaniu tej czynności winietowanie nadal wynosi aż 43%. Nawet zastosowanie przysłony f/2.8 nie pozbawi nas kłopotu, bo wtedy spadek jasności sięga 23%. Dopiero okolice przysłon f/4-5.6 powodują, że winietowanie schodzi do poziomu 15-11%, czyli przestaje być uciążliwe w realnych zdjęciach.

Przedstawiasz zdjęcia zrobione jednym aparatem na f1,6 oraz drugim aparatem na f4 i twierdzisz, że ten pierwszy jest wadliwy? :c4