Podziel się wrażeniami!
Mam od początku czyli od około roku od zakupu problem z zawieszaniem się TV OLED A90J. W przypadkowych momentach co kilka dni zamraża się obraz najczęściej na materiale 4k - brak reakcji z pilota lub/i klawisza z tyłu TV. Telewizor sam się ponownie nie uruchomi do momentu gdy nie odłączy się zasilania 230V i ponownie nie podłączy. Czy ktoś ma podobny problem w serii OLED A90J lub innym telewizorze z roku modelowego 2021.
Serwis MIK RADOM wymienił płytę główną na nową, były robione ustawienia fabryczne i póki co brak pomysłu na rozwiązanie tego problemu. Zawieszenia następują na aplikacjach Bravia Core, You Tube, Netflix, Canal+ zdarza się też w samym menu GoogleTV. Zdarza się, że TV zawiesi się po kilku godzinach a czasami po kilku minutach od włączenia.
hmm, nie wiem czy nie współpracują skoro dekodowanie odbywa się na wszystkich kanałach prawidłowo i nie ma żadnej pikselizacji itp. Zawieszanie następuje w aplikacjach.
Czy są osoby posiadające TV OLED XR A90J lub inne podobne OLED XR z rocznika modelowego 2021, które mogą się wypowiedzieć nt problemów z zamrażaniem obrazu i zawieszaniem się TV?
Hej, mam A80K kupiony w zeszłym roku. U mnie na szczęście system i apki chodzą stabilnie. Ale w przeciągu ostatniego pół roku miałem dwie identyczne zawiechy. Obie na aplikacji Apple tv. Z uwagi na wystąpienie tylko dwukrotne i na jednej aplikacji, nic z tym nie robiłem. Bardziej zrzuciłem winę na samą aplikację.
Sytuacja podobna, ale końcówka K to rok modelowy 2022. Może ktoś się wypowie kto ma TV SONY OLED lub LCD z końcówką J?
XR-55A80J nie zawiesza się. Nie używam modułów CAM.
Z aplikacji używam tylko youtube bo innych aplikacji nie wolno używać
na telewizorach OLED z powodu czarnych pasów na dole i góry oraz po bokach ekranu -
czego nie udaje się uzyskać ponieważ zdecydowana większość oferty w aplikacjach jest tak nadawana.
To już jakaś informacja, u mnie ponownie będą wymieniać płytę główną na trzecią choć wątpię że to coś zmieni. Odnośnie pasów jeśli materiały są zróżnicowane to śmiało można oglądać filmy z pasami u góry czy po bokach. Miałem kilka OLED LG I Sony i nigdy to się nie wypaliło. Ważne by było urozmaicenie i oglądane były różne materiały o różnych proporcjach.
Czarne pasy nie wypaliły się bo nie może się wypalić coś co nie świeci.
Za to wypala się prędzej pozostała używana w tym czasie część ekranu,
przez co powstaje nierównomierne zużycie matrycy.
Mam fabrycznie odnowiony 55X90J po wymianie gwarancyjnej, mój zawiesza się za każdym razem jak włączę aplikację Bravia Core i spędzę w niej dłuższą chwilę. Najpierw spada responsywnosc prawie do zera, później zawiesza się całkowicie.
Nawet mi nie wspominaj o aplikacji Bravia Core bo to jest perfidne upokorzenie posiadaczy telewizorów oled. Jak można zabronić w instrukcji obsługi oglądania z czarnymi pasami a w tej aplikacji oferować tylko i wyłącznie takie materiały ! ?
Zwiastuny testowałem i nie zawiesiłem. Dodam, że nie używam wifi , mam tylko kable.
Nie wypaliło się nic przy oglądaniu filmów z pasami, nie siejmy zamętu, oczywiście trzeba zachować zdrowy rozsądek. Łatwo sprawdzić jak reaguje matryca. Wystarczy po 2h oglądania odpalić prawie ciemną plansze i widać czy jest różnica tam gdzie były pasy a film. Przy matrycach od 2021 praktycznie w 99% jest bardzo dobrze i nic się nie utrwala ani na chwilę ani na dłużej. Oglądanie na przemian materiałów o różnych formatach obrazu jest bezpieczne dla matrycy, sprawdzone na różnych telewizorach oled.