Podziel się wrażeniami!
Witam,
po aktualizacji oprogramowania znacznie wydłużył się czas zmiany kanałów, w obecnej specyfikacji czas zmiany jest nie do zaakceptowania.
Korzystam z modułu Aston z kartą NC+. Często pojawia się komunikat związany z błędem komunikacji i wtedy nie wyświetlany jest obraz, dopiero po zmianie na inny sygnał wejściowy i powrót do SAT obraz czasem się pojawia. Niedogodności te na tą chwilę dyskwalifikują ten TV z komfortowego użytkowania.
Proszę o pomoc w rozwiązaniu powyższych nieprawidłowości w działaniu TV.
PS. przywrócenie ustawieni nie przynosi zamierzonego skutku.
wyłącz blokadę rodzicielską może pomoże
@bananeszTeż zauważyłem ,że na moim module alphacrypt light czas zmiany kanałów jest dłuzszy. Teraz trwa to około 1-2 sekundy dłuzej.Pewnie to o wiele mniej niz u Ciebie. U mnie spliter dzieli kartę cyfry + na trzy odbiorniki i to moze jest przyczyna. Gdy nie jest wyświetlany obraz to u mnie pomaga naciśnięcie na pilocie przycisku numerycznego lub TV. Najdłużej trwa ponowne załapanie uprawnień po wyjściu z aplikacji internetowych(około 6 sekund). Co prawda nic nie trzeba robić , ale jest to trochę bulwersujące. Z modułem ncam (TNK) jest niestety podobnie. Niedługo sprawdzę jak zachowuje się telewizor z modułem technicrypt z ofertą smart hd.
@zbygaajMam cztery rózne moduły i tylko na module CP(obecnie nieopłacony) mam możliwość wyłączenia kontroli rodzicielskiej.
Dzięki za odpowiedzi, blokada rodzicielska nie ma z tym nic wspólnego. Jest cały czas wyłączona.
Pojawił się za to kolejny problem, TV sam się włącza. Mam duże obawy że dojdzie do takiego zdarzenia podczas mojej dłuższej nieobecności w mieszkaniu. Poza tym idą za tym duże niedogodności ponieważ TV włącza się sam w nocy i budzi wszystkich domowników.
@bananeszDodam jeszcze ,że ja przywróciłem ustawienia fabryczne w sposób, który opisywał kolega w26rysiek( patrz Restarty TV strona trzecia tego forum).Zaryzykowałem ,bo mój telewizor nie miał problemów z restartami. I stwierdzam, że poprawiła się komunikacja telewizora z modułem. Do ideału jeszcze daleko, ale jest lepiej. Również NC+ coś kombinuje. Zobacz na sat kurier informację: czy nc+ wprowadzi parowanie kart Seca?
Pozdrawiam
Faktycznie wygląda na to że NC+ coś kombinuje. Dzisiaj zrobię resa jak zaleciłeś, dam znać czy jest poprawa.
Dzięki za wsparcie
@leczechktóre klawisze przytrzymujesz przy resecie o którym piszesz wyżej ? Jeśli przytrzymujesz klawisz power na pilocie przez 5sek telewizor wyłącza się i sam się za chwilę włącza ?
Na pilocie się nie wciska, bo to powoduje tylko restart.
Na panelu TV jednocześnie przycisk vol- i power.
Ale zanim wciśniesz, to musisz odłączyć przewód zasilania, dopiero potem przyciski przytrzymujesz, a następnie wkładasz przewód prądowy (raczej dodatkowa osoba do pomocy się przyda).
Przyciski puszczasz dopiero (około 5 sek.), gdy na tv zapali się kontrolka na zielono (zmieni kolor).
Wtedy puszczasz i wszystko się resetuje.
Na stronie supportu Sony jest to opisane, jako antidotum na "samozapłon".
Dodatkowo jeszcze po tej operacji zalecają uruchomić tv bez żadnej konfiguracji i zrobić przywracanie ustawień fabrycznych z menu tv.
Po tej operacji można zacząć ustawiać wszystko od nowa.
@bananeszWpisz- rozwiązywanie problemu z ciągłym ponownym uruchamianiem się telewizora Sony Android TV.Tam jest dokładny opis krok po kroku.
@leczech tv śpi i nie budzi nikogo, dzięki. Zmina programów bez zmian, 5sek na kanał HD. W starym philipsie myśłałem że wolno się zmieniają kanały ale to jest kosmos 😞