Podziel się wrażeniami!
Witam,
Mam problem z podłączeniem Telewizora (Sony Bravia KDL-40HX800) z laptopem (grafika ATI Radeon HD 3470). Urządzenia łącze poprzez kabel VGA. Jednak cały czas Telewizor nie widzi laptopa. W i-manualu pisze, że laptop powinien mieć wyjście 800x600, a i tak nie działa. Przegłądałem różne samouczki, kombinowałem z kolejnością włączania urządzeń, wgrałem najnowsze sterowniki, kombinowałem z innymi parametrami i nic. Jeszcze wspomnę, że nie miałem problemu z podłączeniem laptopa do rzutnika czy innych zewnętrznych monitorów, więc chyba to nie wina laptopa ;P.
Bardzo proszę o pomoc, ewentualnie jakieś wskazówki.
pozdrawiam
Witam,
na początek mam dwa pytania - mogą się wydawać banalne. Po pierwsze, czy przełączyłeś telewizor na port do którego podłączasz komputer? Po drugie, czy w komputerze wskazałeś ekran zewnętrzny, jako ten na którym ma być wyświetlany obraz (klawisz funkcyjny "Fn" + jeden z pozostałych przycisków - u mnie np. "FN" + ""F8")?
Jeśli zrobiłeś te dwie rzeczy, po podłączeniu komputera i wskazaniu portu powinien wyświetlić się komunikat (np. nieprawidłowy sygnał), albo obraz. Jeśli w Twoim przypadku nie ma obrazu, to jaki komunikat pojawia się na ekranie?
Dziękuje za odzew.
Nie mam strikte czegoś takiego jak wejście zewnętrzne VGA, ale mam wejście PC ( więc sądze, że to, to samo). Gdy próbuje włączyć go za każdym razem wyrzuca mi: "Dostępne, gdy urządzenie jest podłączone" (po mino, że urządzenie jest włączone). Co do kombinacji FN- F8 równierz próbowałem i nic. Szukałem też w ustawieniach ekranu windows oraz Catalyst Control Center. Daje identyfikuj monitory i tylko identyfikuje mi monitor laptopa. W Ustawieniach karty graficznej w zakładce właściwości monitory VGA wyrzuca mi "nieobsługiwane"
Wszystko wskazuje, że laptop nie widzi telewizora i na odwrót. Urządzenia są podłączone, kabel dociśnięty, laptop ma włączone wyświetlanie na ekranie zewnętrznym, rozdzielczość i odświeżanie zmienione wg instrukcji. Tylko pomału tracę pomysły co by tu dalej robić. Może kabel jest wadliwy ?
Polio napisał(a):
Może kabel jest wadliwy ?
Z tego co piszesz można wnioskować, że wina faktycznie leży po stronie kabla. Zmień go i sprawdź czy połączenie uda się nawiązać. I koniecznie daj znać na forum czy problem został rozwiązany, pozdrawiam!
Polio napisał(a):
Gdy próbuje włączyć go za każdym razem wyrzuca mi: "Dostępne, gdy urządzenie jest podłączone" (po mino, że urządzenie jest włączone).