anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

KDL-40NX700W - trzaski obudowy

profile.country.pl_PL.title
Fabio-----
Początkujący

KDL-40NX700W - trzaski obudowy

Witam wszystkich forumowiczów. Jestem tu nowy i zgłaszam sie do Was z takim problemem.
Niedawno nabyłem telewizor Sony jak w tytule. Problem jest tego typu ze odbiornik po około tygodniu użytkowania zaczął wydawać z siebie irytujące trzaski zaraz po jego włączeniu. Nie ustają one nawet przez jakiś czas po jego wyłączeniu. Podejrzewam, że poprostu plastikowa obudowa podrzas nagrzewania/stygnięcia wydaje takie dźwięki. Jest to dla mnie dość uciążliwe, szczególnie daje sie we znaki rano bądz wieczorami, gdy jest ogólne wyciszenie hałasów środowiskowych i słychac jedynie dzięk z kina połaczone z trzaskami. Rozumiem, że każdy z plastików w monitorach czy tv wydaje takie sporadyczne pytania, ale w moim egzemplarzu tv jest to naprawde NIE sporadyczne, mozna powiedzieć ze wraz z jego włączeniem zaczyna sie kącert pykania i trzasków. Czy ktoś z Was spotkał się z czymś takim? Dziękuje z góry za zaangażowanie w temat i za odpowiedzi. Pozdrawiam

11 ODPOW. 11
gregoma
Początkujący

Witaj, jest to cecha charkterystyczna dla pewnej partii telewizorów NX700.Sam doświadczyłem podobnego zjawiska po zakupie jak sądziłem wymarzonego produktu.Jednak czytając wcześniej fora na temat serii nx700 przestrzegano przed ta wadą więc mój wybór był świadomy choć liczyłem ,że pod koniec roku wada została usunięta.Niestety przeliczyłem się .Teraz masz dwa wyjścia :
1.złożyć reklamacje jak to uczyniłem kiedy po 3 miesiacach trzaski nie ustawały
2.popczekać pól roku bo wg serwisu po tym okresie wada ma zniknąć.
wg serwisu sprawa dotyczy wadliwie wykonanej matrycy w kooperacji z Sharpem.Matryca zmienia swój stan nagrzewa się i zaczyna zachowywać się niewałsciwie ,taki sam efekt jest po wyłaczeniu tv gdzie materiały stygną.Wcześniej miałem jeszcze gorszy efekt trzasków w tv analogowym Panasonica gdzie obudowa potrafiła wybić mnie ze snu.
Serwis podejmuje działania bardzo sprawnie i sie nie ociąga.Najpierw jest wizja lokalna potwierdzająca wadę tutaj jest troche niepewnosci bo po trzech miesiącach te trzaski są mniej słyszalne w ciagu normalnego dnia.Później dochodzi do wymiany matrycy na miejscu w mieszkaniu klienta.Po wymianie też słyszę trzaski ale bardz sporadycznie ,może jestem juz uczulony na takie uboczne efekty.Co do wymiany przebiegła sprawnie bo w odbiorniku nie ma za dużo elementów a matryca jest w całosci zintegrowanym jednym elementem, jak się zdecydujesz na wymiane to zwróć uwage na odrobinki kurzu lub pyłki aby były przedmuchane przed załozeniem matrycy bo je niestety widac za szybą.Mnie to wkurza ale po włączeniu tv nie są juz widoczne .To by było na tyle

Fabio-----
Początkujący

Dzięki za odpowiedź, w krótce udam się do serwisu. Te trzaski to naprawde niezła wpadka Sony. Pozdrawiam

MARIUSZEK32
Początkujący

Skorzystaj z usług serwisu. Skoro niedawno kupiłeś odbiornik to zapewne jest na gwarancji nie zwlekaj tylko się do niego zgłoś. Czasami tak niestety bywa, powodzenia!

Zimny_
Użytkownik

Trzaski nie są "charakterystyczną cechą" tego modelu. Z NX700 po raz pierwszy słyszę o tym zjawisku. Polecam serwis. Zachowanie serwisu nie jest regułą. Serwis podchodzi do usterek indywidualnie.

Pozdrawiam,
Zimny.

Fabio-----
Początkujący

Witam ponownie
moje problemy z trzaskami dobiegły konca... troche to trwało ale w sumie warto było się przemęczyc.
Wezwałem serwis i wymienili mi cały nowy panel, niestety to nie przyniosło oczekiwanych rezultatów, nadal słyszalne było 'pykanie' i tego typu dźwięki. Po ponownym zareklamowaniu, odwiedził mnie serwisant, odsłuchał owych trzasków i po późniejszym skonsultowaniu się z sony centre zaproponowali mi wymianę tv na wyższy model, mianowicie nx710 bez żadnych dodatkowych kosztów
I tym oto sposobem cieszę się lepszą technologią bez drażniących niepowołoanych odgłosów :)

Zimny_
Użytkownik

No proszę, bardzo fajnie to załatwiłeś :thumbsup:
Widzisz różnice między NX700 a NX710 - pomijając trzaski?

Fabio-----
Początkujący

Owszem jak na moje oko amatora różnica jest zauważalna, głównie w jakości czerni, jest znacznie lepsza niż w poprzedniku (podejrzewam, że to dzięki lokalnemu wygaszaniu w nowym podświetlaniu Dynamic Edge LED) to największa zaleta. Tak jakby ulepszony kontrast barw i na mój gust lepsze ustawienia motionflow
Aha, no i na plus jest 3D ready, choć jeszcze go nie wypróbowałem. Jakaś posucha w okulary Sony, czekam na dostawe do Sony Centre. Jak przetestuje to dam znac :c20

Zimny_
Użytkownik

Parę zmian w elektronice i różnica jest zauważalna gołym okiem. Zastosowane podświetlenie jest bardzo fajne. Zmiany charakterystyki obrazu to w dużym stopniu właśnie podświetlenie.
Co do okularów 3D, faktycznie schodzą szybko. Niższa cena i znaczące zmiany w porównaniu do poprzedniego modelu mają znaczenie. Tu akurat duży plus. Pamiętaj, że do oglądania obrazu 3D oprócz okularów potrzebujesz nadajnika 3D TMR-BR100.

Fabio-----
Początkujący

Tak tak, wiem ;) ale z transmiterami nie ma takiego problemu. A te nowe okulary - w polsce towar deficytowy... jak za komuny :) taki kraj trzeciego świata 😕