anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

KDL-40HX850 bad pixel / linia pozioma - po 3 latach użytkowania, uszkodzona matryca?

bartanton
Poszukiwacz

KDL-40HX850 bad pixel / linia pozioma - po 3 latach użytkowania, uszkodzona matryca?

Witam,

Po 3 latach użytkowania telewizora KDL-40HX850 w dniu dzisiejszym pojawił się z prawej strony w dolnej części ekranu bad pixel koloru niebieskiego (pierwsze zdjęcie). Przy wyświetleniu obrazu zanika on i pojawia się na jego wysokości pozioma linia przez cały ekran (widoczna na drugim zdjęciu). Proszę o porady cóż  z tym mogę zrobić. Niestety okres dwuletniej gwaracji minął. Chciałbym jednak zwrócić się do Sony o naprawę telewizora. Nie jestem fachowcem, ale wygląda mi to na wadę matrycy. Pomimo że minęły dwa lata nie wydaje mi się racjonalne i logiczne aby taka awaria mogła sie wydarzyć i być czymś normalnym, zwłaszcza że telewizor należał do tych droższych, wyższych modeli.

Nigdy nie miałem problemów z jakością produktów tej marki, więc tym bardziej jestem zaskoczony taką awarią. Bardzo proszę o ocenę sytuacji i fachową poradę. Z góry bardzo dziękuje. Bartek.

1.JPG2.JPG

2 ODPOW. 2
profile.country.pl_PL.title
Sony_Polska
Community Team

Witamy

Dziękujemy za informację. W tej sytuacji sugerujemy zgłoszenie sprawy do serwisu. 

Pozdrawiamy

Zespół Sony

bartanton
Poszukiwacz

Witam,

Dziękuje za podpowiedź. Tak też zrobiłem. Zadzwoniłem Szanowni Państwo do serwisu Sony, przedstawiłem sytuację i jak się dowiedziałem, po pierwsze to gwarancja już minęła, a po drugie to matrycy się nie wymienia.

Serwis zaproponował mi wymianę telewizora na nowy za opłatą 2.500zł. Jest to jak mi powiedziano cena specjalna. A telewzior nowy jaki mi zaproponwano to model KDL-42W805C, który jak się zorientowałem już nie jest produkowany, jest modelem starszym a cena "specjalna" jaką otrzymałem, jest ceną za jaką mogę sobie na spokojnie kupić telewizor na rynku i co więcej model większy 43 cale.

Jestem bardzo zaskoczony , liczyłem iż przy awari takiego elemntu jak matryca zostanę potraktowany indywidualnie. Telewizor kosztował mnie 3 lata temu 4100 zł., był jednym z tych droższych modeli w segmencie teleizorów 40 cali. Zainwestowałem dużą kwotę, licząc i wierząc w najwyższą jakość produktu,  jego wartą ceny niezawodność, wierząc iż będzie mi służył przez lata. Niestety jak widać stało sie inaczej. Czyżby trwałość matrycy telewizora wynosiła 3 lata, czy to jest standardem? Czyżby się należało zastanowić na przyszłość nad sensem kupowania droższych modeli, gdyż jak widać trwałość matrycy w tym droższym jak i tańszym modelu może być podobna?

Licze, na profesjonalne i uczciwe podejście do mojego przypadku ze strony Sony Polska. 

Pozdrawiam

Bartek