anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

KDL-37EX401 i czarna ramka

profile.country.pl_PL.title
fascik
Nowicjusz

KDL-37EX401 i czarna ramka

Witajcie

Mam KDL-37EX401 i podpiętego do niego kablem HDMI Maka Mini. Rozdzielczość na maku ustawiona na 1080p PAL 50Hz. Niby wszystko OK jednak dookoła wyświetlanego ekranu jest czarna ramka - czyli obraz z maka nie wypełnia całego ekranu.

W modelu KDL-32EX500 wszystko było poprawnie.

Aha.. w ramach testów podpiąłem go poprzez VGA i przelotkę DVI w mini i wszystko jest OK. Z tym, że zauważyłem, że Mac identyfikuje rozdzielczość nie jako 1080p a już jako 1920x1080.

Pomożecie rozwiązać mój problem? :-)

4 ODPOW. 4
Zimny_
Użytkownik

Witaj,
jeśli telewizor wykrywa komputer jako komputer (czasami wykrywa jako normalne urządzenie), z poziomu telewizora musisz wejść w "Ustawienia ekranu" i tam w polu wyświetlania zaznaczyć "Wszystkie piksele". Drugą opcją jest korekta z poziomu komputera. Sposób korekcji jest inny w zależności od rodzaju karty graficznej. Jaką masz u siebie?

fascik
Nowicjusz

Zimny napisał(a):

Witaj,
jeśli telewizor wykrywa komputer jako komputer (czasami wykrywa jako normalne urządzenie), z poziomu telewizora musisz wejść w "Ustawienia ekranu" i tam w polu wyświetlania zaznaczyć "Wszystkie piksele".

Dziękuję pięknie. Pomogło. :-) Mam przewód HDMI (TV) - DVI (Mac Mini) i co ciekawe jakość obrazu jest nieco gorsza (cienie i rozmycia w prawym górnym rogu) niż poprzez kabel VGA. Dlatego na razie zostawiam sobie połączenie via VGA. A jak dorwę jakiś inny HDMI to jeszcze raz spróbuję podłączyć.

Zimny napisał(a):

Drugą opcją jest korekta z poziomu komputera. Sposób korekcji jest inny w zależności od rodzaju karty graficznej. Jaką masz u siebie?

Tu niestety nie dam rady nic zrobić, ponieważ Mac Mini (Mac OSX) nie ma możliwości korekcji w karcie grafiki.

Zimny - dziękuję jeszcze raz za pomoc.

Zimny_
Użytkownik

Ja widzę inne różnice w połączeniu kablem HDMI-DVI i D-sub (VGA). Moim zdaniem bardziej komfortowe do oglądania filmów, grania itp jest połączenie cyfrowe - czyli HDMI-DVI. Połączenia D-sub staram się używać do pracy z tekstem, Internetu itp.
W tym przypadku być może trzeba skorygować sygnał wyjściowy z komputera... Nie znam MACa, ciężko coś zdziałać - ale zobaczę - może jakiś znajomy ma podobne rozwiązanie.

fascik napisał(a):

Zimny - dziękuję jeszcze raz za pomoc.

:c22 Jak jakieś pytania, to śmiało pisz.
Pozdrawiam,
Zimny.

fascik
Nowicjusz

Zimny napisał(a):

Ja widzę inne różnice w połączeniu kablem HDMI-DVI i D-sub (VGA). Moim zdaniem bardziej komfortowe do oglądania filmów, grania itp jest połączenie cyfrowe - czyli HDMI-DVI. Połączenia D-sub staram się używać do pracy z tekstem, Internetu itp.
W tym przypadku być może trzeba skorygować sygnał wyjściowy z komputera... Nie znam MACa, ciężko coś zdziałać - ale zobaczę - może jakiś znajomy ma podobne rozwiązanie.

W sumie czasem oglądam filmy DVD puszczane z Maka mini. Ale w większości przypadków Mac + Sony robią jako duży ekran do internetu :-) Z drugiej strony to może wina kabla HDMI - pierwszy lepszy z marketu. Jeśli znajdę jakiś inny egzemplarz to spróbuję na nim podłączyć. :-)

W Mac OS X nie ma za bardzo jak poszaleć z ustawieniami grafiki - rozdzielczość, wykrywanie monitorów i ew. odświeżanie i rotacja. Można go skalibrować - ale to tylko pod względem kolorystyki, itp.