Podziel się wrażeniami!
Cześć
Kupiłem okulary w sony center (2 pary drugie dla dziecka) Mam pytanie:
1- posiadam c+ (pace hd) i oglądając audycje na kanale 3d i uruchomieniu 3d tv wciąż mam obraz dzielony na 2 części - kolo w sklepie poinformował mnie nie pojawi się druga połowa =- jedynie to muszę w menu wybrać opcje (nie pamiętam dokładnie) jak widzisz 2 części...... i wtedy mam tylko cały ekran
2- strasznie czuć efekt migotania oka - dziecko (6lat) twierdzi że jego są ok
3- obraz jest przyciemniony
Witaj,
żeby oglądać obraz 3D w przypadku sygnału z satelity i obrazu podzielonego na 2 części (obok siebie), musisz jedynie nacisnąć przycisk "3D" na telewizorze. Pojawi się menu z którego włączysz opcje 3D i wybrać pozycję "Obok siebie". Wtedy telewizor przełączy się na dany tryb pracy 3D.
Obraz 3D będzie delikatnie ciemniejszy niż bez okularów. Jednak jasność możesz regulować w menu 3D (po naciśnięciu przycisku "3D", oraz z menu opcji obrazu (tam gdzie regulujesz kontrast itd).
Napisałeś, że kupiłeś okulary. Czy posiadasz również transmiter 3D który jest niezbędny do komunikacji telewizora z okularami?
Witam. mam podobny problem z oglądaniem programu 3D a mianowicie nie moge uruchomić (pod klawiszem na pilocie 3D)obrazu w 3D nie mam takiej opcji jest tylko
obraz 3D wł
regulacja głębi
symulowany efekt 3D
jasność okularów
a powinien być jeszcze wybór obraz obok obrazu i obraz nad obrazem, mam ciągle dwa obrazy na ekranie telewizora brak efektu 3D
co robię nie tak :smileyredface:
Wygląda tak, jakby telewizor nie wykrywał sygnału 3D. Z jakiego źródła odtwarzasz materiał ?
Posiadam tuner telewizji N
Czy przewód HDMI jaki posiadasz jest w standardzie 1.4a (wymagany do przesyłania sygnału 3D) ?
rechma napisał(a):
2- strasznie czuć efekt migotania oka - dziecko (6lat) twierdzi że jego są ok
Część ludzi (ok 2-3%) nie będzie w ogóle widzieć efektu 3D, albo odczuwać bardzo niekorzystne wrażenie podczas oglądania takiego obrazu (nudności, zawroty głowy).
Podobnie jest z efektem tęczy w projektorach z technologią DLP :smileyarrow: co ciekawe, zaobserwowałem, że zazwyczaj jest tak, że osoba, która odczuwa dyskomfort przy oglądaniu obrazu z takiego projektora ma także problem z obserwacją efektu 3D.
Dla normalnych osób efekt migotania może wystąpić w połączeniu z większą ilością światła w pomieszczeniu. Dlatego warto nieco przygasić oświetlenie podczas oglądania materiału 3D.
Skoro jest to 2-3% wydaje mi się, że jest nikła szansa aby znaleźć się w tej grupie.
Zawsze istnieją dwie możliwości takie jak odwiedzenie Sony Store, gdzie chętnie zaprezentują nam możliwości sprzętu - mały minus, bo w sklepach zawsze są dodatkowe źródła światła takie jak jarzeniówki. Drugą opcją jest zamówienie takiego sprzętu na testy do domu, gdzie w naszym zaciszu można zasłonić okna, wyłączyć wszelkie lampki i spokojnie pobawić się całą noc pilotem, ustawieniami i okularami 3D.
Wydaje mi się, że u mnie 3-4h oglądania filmów bez przerwy to i tak sporo jak na technologię 3D. Zwłaszcza, że mam CVS od ciągłej pracy przed monitorem.
Witam wszystko mam podłączone przez HDMI 1,4