Podziel się wrażeniami!
Witam ponownie Forumowiczów.
Chciełem powrócić do tematu cloudingu w nowych modelach hx 820oraz hx920.
Z pełną odpowiedzialnościa twierdzę ,że telewizory z roku 2011 serie powyżej
nie są wolne od tego przykrego efektu.Model hx820 wyminiałem dwa razy i w każdym
w dolnych narożnikach występowały wyrażne jaśniejsze plamy.Owszem można się ich pozbyć
zerując podświetlenie i jasność.Tylko co bym wtedy oglądał.W końcu doradzono mi dając
gwarancję pozbycia się przykrego efektu dopłatę i wymianę na model topowy Hx920.
Zrobiłem to i o zgrozo dolne narożniki dalej świecą. Mniej niż w 820 ,ale świecą.
Samo podświetlenie na pewno jest zdecydowanie lepsze ,obraz bardzo dobry a clouding jak
był tak jest.Dla mnie jest to niepojęte bowiem posiadam jeszcze leciwą V 2500 ,oraz bardzo
udany model zeszłoroczny zhx 800 i oba tego przykrego efektu są pozbawione.Uważam
że panele Opti Contrast mają jakiś feler.Polecam lekturę w necie na forach polskich i zagranicznych,gdzie opisany problem często się pojawia. Nie zamieszczam zdjęć bo to nie ma sensu ,natomiast mogę zaprosić na kawę i zaprezentować problem na żywo.
Wydałem sporo pieniędzy a satysfakcja z zakupu mocno okrojona.Boksowanie się z serwisem czy producentem nie ma sensu bowim Sony uważa ,że clouding może występowac.
Czesc,
czym dla Ciebie jest "efekt cloudingu"?
Jasniejsze rogi to raczej efekt nierownomiernego podswietlenia (a nie clouding) typowy dla krawedziowego led czyli hx820 a hx920 ma tylne podswietlenie led wiec tam wystepuje faktycznie clouding za to podswietlenie powinno byc idealnie rowne...
Wiec jesli zamieniles hx820 na hx920 to nawet jesli wystepuja jakies wady obrazu ktore widzisz to powinny byc inne...
Mam hx900 i clouding widoczny jest pod katem, przy ogladaniu na wprost efekt jest minimalny widoczny praktycznie tylko przy wyswietlaniu malego (wyraznie mniejszego niz minimalne pole podswietlenia) jasnego elementu na czarnym tle i nie da rady tego zlikwidowac tak dlugo az liczba podswietlanych pol nie bedzie rowna rozdzielczosci TV...
Chętnie dowiem się więcej w tym temacie jeśli tylko macie coś do dodania. Omawiane modele mają wg mojej oceny obraz bliski ideałowi. Nawet model EX725 jest dla mnie w zupełności wystarczający jeśli chodzi o obraz. Wiem czym jest clouding, wiem jak wyglądają świecące rogi (dłuższy czas korzystałem z kiepskiego modelu LCD od konkurencji i faktycznie można było te efekty zaobserwować) i nie wydaje mi się, żeby w TV od Sony te problemy były wyjątkowo uporczywe lub też często występujące. Podchodzę do sprawy tak, jak to opisał daareek. Możliwe jednak, że mój wzrok nie jest tak wyczulony na pewne niuanse wiec jak już pisałem na początku chętnie dowiem się więcej z Waszych relacji na temat tych konkretnych telewizorów.
Ja niestety nie mam nic do dodania na temat nowych TV Mam HX900...
Clouding zawsze da sie "wymusic" tak ze bedzie widoczny - szczegolnie w sposob jaki opisalem to wczesniej (najprosciej - przy podlaczonym komputerze czarne tlo i bialy kursor myszki, jezdzac nim po ekranie widac jak zapalaja sie/gasna kolejne pola podswietlenia), przy normalnych scenach jest to malo/nie widoczne. Przy wlasciwych ustawieniach obrazu napewno nie przeszkadza.
Ogladam duzo fimow sf gdzie jest kosmos, sporo ciemych scen, ogladam w ciemniej sypialni i obraz wyglada na HX900 slicznie, a jestem czepliwy.
Natomiast odpisalem koledze misiek55 bo wyglada to jak wrzutka konkurencji ktora jest tak naprawde bez sensu... Ten sam objaw dla 2 najnowszych serii Sony, tyle ze przypisany do 2 roznych innych technologicznie modeli, o ile do 1szego to MOZE jakos pasuje to do 2giego zdecydowanie nie...
Dzięki za podjęcie tematu.Napiszę Ci krótko.HX 920 jest to kolejny model Sony,ktory kupiłem.Do tej pory posiadam 32V2500,40hx800.Po drodze były jeszcze 40W5500,oraz 40Z5500.Ponadto posiadam dwa kina BDV E 380 i 780.Zastanów się czy to wrzutka czy lojalność wobec Sony.A dwa dolne narożniki w HX 920 świecą jaśniej i to jest fakt.
Proponuję wyjdż poza forum Sony a przekonasz się ,że problem cloudingu w topowym
modelu występuje a najgorsze jest to ,że wcale nie tak rzadko.
Pozdrawiam Misiek55
Skoro komuś te narożniki rzekomo świecą a komuś innemu nie to poszukajmy źródła tego problemu. misiek55, przy jakich ustawieniach i na jakich scenach występuje u Ciebie clouding? Może jednak wrzucisz zdjęcie żebyśmy mogli ocenić czy serwis ma rację czy jednak Ty?
Zdjęcia w jak najlepszej rozdzielczości mogły by tu, naprawdę, rzucić więcej światła na całą sprawę. Wtedy moglibyśmy wyrazić swoją opinię na ten temat.
Ja ma hx820 ale czegos takie u mnie sie nie dopatruje, sprawdzalem na czarnym zdjeciu wyswietlanym na tv chyba ze sie myle i inaczej to trzeba spr.?
Czesc,
ja tam nie jestem wierny, kazdy "komplet" w domu tj. tv+bd+dzwiek (ampli + glosniki) jest od kogo innego... Czesto sa tylko "kompletami" od jednego producenta zeby wygodnie sie to obslugiwalo (jednym pilotem, dzialaly jakies tam srututu-link itp)
IMO tak jest "niepolitycznie" ale lepiej, mozna porownac roznych producentow, rozne podejscia no i obejzec rozne serwisy w zaleznosci co ktos tam doda...
Dalej uparcie piszesz - jasne rogi, to nie clouding! Moze faktycznie jest jakis byk w oprogramowaniu sterujacym podstwietelniem i np. jakies pola swieca stale (zakladam ze skupiamy sie na tym co masz aktulanie czyli HX920), ale bez jakichs fotek to zdaje sie dalej nie zajedziemy...
Daj gdzies fotki, opisz ustawienia i wtedy jest sens rozmawiac dalej...
EDIT: misiek55 w innym swoim watku/poscie datowanym na Śro Paź 19 piszesz ze dopiero wymieniasz na HX920 a tu w tym watku piszesz ze juz wymieniles? Rozdwojenie jazni? Sprecyzuj w takim razie co masz i o czym mowimy bo tak to wogole cala ta dyskusja jest bez sensu. Bo jesli chodzilo Ci o to czy w HX920 da sie zobaczyc clouding a w serii nizej byles w stanie zobaczyc jasniejsze rogi - to odpowiedz jest jedna. Tak, da sie w HX920 zobaczyc clouding, a Twoj poprzedni telewizor jasniej podstwietlal rogi. Jeden i drugi efekt da sie zobaczyc - wynika z ograniczen zastosowanych technologii (podstwietlenie tylne polowe, podstwietlenie krawedziowe) - dotyczy to wszystkich TV dostepnych w tej chwili na rynku (i raczej w najblizszej przyszlosci) i wszystkich producentow. Szczegolnie na ustawieniach i materiale uwypuklajacym ten efekt. Jesli nie jestes w stanie przezyc tego efektu - poczekaj z zakupem na technologie ktora bedzie pozbawiona tych wad. Zal do Sony jest akurat bez sensu...