anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Czy warto kupić Sony EX500? KDL-40EX500

Dam_Bar
Początkujący

Czy warto kupić Sony EX500? KDL-40EX500

Czy warto kupić Sony EX500?

KDL-40EX500

Witam serdecznie wszystkich Forumowiczów. Nadszedł dzień, kiedy nasza rodzina stanęła przed wyborem telewizora :)

Jestem zainteresowany telewizorem Sony KDL-40EX500. W sklepie Media Expert cena wynosi 2600zł. Posiadam poradnik kupującego Sony, oraz katalog z telewizorami na rok 2010. Po dokonaniu pomiarów pokoju ustaliłem, że dla naszej rodziny najlepszy będzie ekran o przekątnej 40 cali. Obecna cena w Media Expert w moim rodzinnym mieście Świeciu (woj. kuj.-pom.) wydaje się być dobra. Tydzień temu kosztował 2899zł. Obecnie do 31 stycznia trwa tam promocja. Cena 2600zł jest też najniższą ceną na allegro.

-Zapoznałem się ze specyfikacją techniczną KDL-40EX500 (funkcje, które wydają się być dla mnie interesujące):
-Full HD 1080p,
-częstotliwość odświeżania 100HZ (Motionflow),
- podświetlenie CCFL (trochę obawiam się podświetlenia krawędziowego EDGE LED w innych modelach)
-pobór energii 106W,
-tuner telewizji naziemnej DVB-T,
-dekoder MPEG-4,
-rozpoznaje dźwięk Dolby Digital,
-tryb 24p True Ciemna – wyświetlanie filmu w „oryginalnym” tempie 24 klatek na sekundę, -korektory obrazu,
-format obrazu 16:9,
-złącze USB,
-stabilizacja dźwięku,
-liczba tunerów 1 – aby działała funkcja Pip powinny być dwa tunery w celu oglądania dwóch -programów naraz,
-4 złącza HDMI,

Krótki wywiad środowiskowy: :)
-Odległość od ekranu: 3 m -3.5 m – 4 m (z uwagi na ustawienie kanapy i foteli)
-Jak słońce świeci : w pokoju okna od zachodu, rolety zewnętrzne
-Jak duży jest pokój około- 25 m
-Preferowana technologia- CCFL (model KDL-40EX700/710 jest poza naszym budżetem 3299zł w Media Markt)
-Jaki masz obecnie telewizor- CRT 29’
-Jakie programy najczęściej oglądasz- filmy, dokumenty.
-Oglądasz w dzień czy wieczorem- popołudnie, wieczór
-Preferowana wielkość telewizora - 40 "
-Preferowana marka - Sony
-Czego nie lubisz w telewizorach - zbyt odblaskowego ekranu, przekłamań kolorów
-Jakie urządzenia będą podłączone – DVD, dekoder HD (w przyszłości), może blue-ray (w przyszłości) , PS3, zestaw kina domowego (w przyszłości)
-Ile 50% do telewizji a ile % do innych urządzeń – 70% do telewizji, 30% DVD, Blue ray,
-Siedzisz na wprost czy również z katów bocznych - na wprost, rodzice z kątów bocznych
-Telewizor ma mieć wi-fi- ....
-Ma czytać przez USB filmy- Tak (EX500 nie czyta plików .mkv)
-Jakimi złączami i co chcesz podłączyć - PS3, komputer, dekoder HD, zestaw kina - HDMI
-Ile masz kanałów HD : 0
-Ile godzin dziennie ma grać telewizor- 4-5 h
-Ile osób zasiada przed telewizorem od 2 do 4
-Ma stać czy wisieć? Stać na szklanym stoliku
-Jaka klasa cenowa- do 2600 PLN
-Ile lat telewizor ma służyć? ok. 10 lat

Wg oceny forumowiczów telewizor wśród modeli Bravia na 2010 rok ma najlepszy stosunek ceny do jakości. Jakość wykonania telewizora jest oceniana na 5. Elementy są dopasowane, materiały bardzo dobrej jakości. Wygląd itd. to kwestia subiektywna, mi się podoba. Po wstępnym organoleptycznym teście w Media Expert mogę powiedzieć, że telewizor podoba się naszej rodzinie.

Promocja w Media Expert trwa do 31 stycznia. Do poniedziałku musimy podjąć decyzję. Cena to 2600zł. Spróbuję uzyskać rabat z uwagi na model wychodzący z rynku. Zastanawiam się czy czekać na przełom marca/kwietnia, kiedy wejdą nowe modele LCD Sony. Wśród nowych modeli Sony Bravia debiutujących w okresie marzec/kwiecień, telewizor klasy EX500 nie kupię w takiej dobrej cenie.

Proszę forumowiczów, także użytkowników wyżej wspomnianego LCD o wyrażenie opinii.

Pozdrawiam serdecznie Damian

PS. Chciałbym podziękować Zimnemu za wyrażenie fachowej opinii.

8 ODPOW. 8
profile.country.pl_PL.title
pulower
Początkujący

Posiadam ten telewizor i jestem z niego zadowolony. Kiedy go kupowałem zostałem przekonany, że ma obraz lepszy od Samsunga C650 nad którym się też zastanawiałem, nie potrafię tego dokładnie sprawdzić, ale wg mnie obraz jest ok. Ostatnio dodano funkcje internetowe - polskie seriale i programy TVN i IPLA. Fajna jest obsługa serwera DLNA, z którego też korzystam (kompter podpięty kablem sieciowym do telewizora, z którego bezpośrednio z telewizora można wybierać film). Dla mnie te funkcje były dosyć istotne. Z twojego opisu jednak wynika, że siec w telewizorze nie jest najistotniejsza.

Z mankamentów, to telewizor nie ma wyłącznika prądu. Możesz go co najwyżej zostawiać w stanie czuwania lub wyłączać z gniazdka.

Innych mankamentów nie znalazłem.

Zimny_
Użytkownik

PS. Chciałbym podziękować Zimnemu za wyrażenie fachowej opinii.

Proszę bardzo :c22 Może zacytuję, to co napisałem w PW. Może ktoś coś ciekawego od siebie doda - jak kolega Pulower, a może komuś to się przyda...

Zimny napisał(a):

Witam serdecznie,
na początek chciałem podziękować za miłe słowa.
Parę słów na temat telewizora EX500. Jest to telewizor który wśród modeli Bravia na 2010 rok ma najlepszy stosunek ceny do jakości. W poprzednich latach były to modele W4500 i W5500. Oba posiadałem, a W5500 mam do dziś. EX500 nie kupowałem, ze względu na małą różnicę w parametrach, oraz na funkcje multimedialne które posiadam w kinie domowym. W5500 różni się od EX500 tylko nowszym oprogramowaniem (mającym wpływ na lepszą jakość obrazu, dokładniejsze motionflow, lepsze formatowanie obrazu). Posiada Bravia Internet Video, którego nie ma mój model. Podzespołowy, procesor graficzny są praktycznie takie same. Więc EX500 jest bardzo podobnym modelem do W5500, mającym lepszą jakość obrazu.
Do mojej Bravi mam podłączone Nkę HD, Cyfrę, kino domowe (BDV-E870), komputer (okazjonalnie) i PS3. Jakość obrazu oceniam bardzo wysoko. Kanały HD, filmy z Blu ray wyglądają niesamowicie. Do tego jest duża możliwość korekcji obrazu z sporym zakresie. Więc można dopasować charakterystykę obrazu do oglądanej sceny. Kanały SD w większości wyglądają ładnie. Oczywiście, są takie programy na których obraz jest brzydki i chce się przełączyć dalej. Tylko to już kwestia jakości sygnału dostarczanego przez platformy cyfrowe.
Jeśli grasz na PS3 warto zwrócić uwagę na dwie rzeczy. Nie wspominam o jakości obrazu, bo z PS3 wygląda ślicznie (HD). Input lag jest na poziomie akceptowalnym. W czasie grania w sieci nie są wyczuwalne zwolnienia, opóźnienia itp. Kolejna sprawa to Bravia Sync - posiadają wszystkie obecne Bravie. Jest to sterowanie pilotem od telewizora konsoli. Mała rzecz a bardzo przydatna.
Mam również podłączoną telewizję naziemną cyfrową. Jakość odbioru tego sygnału również oceniam pozytywnie. Na początku były problemy z poprawnym działaniem EPG, jednak Sony wraz z firmą wdrażającą telewizję cyfrową (Emitel) już poprawili błędy.
EX500 może odtwarzać Divix po USB, jednak nawet jak zobaczysz na forum - są przypadki gdzie telewizor nie chce odtworzyć filmu. Jest to zależne od kodeków. Osobiście nie spotkałem się z taką sytuacją. Nie odtwarza on plików .mkv - o czym warto wspomnieć.
Jakość wykonania telewizora oceniam na 5. Elementy są dopasowane, materiały bardzo dobrej jakości.
Wygląd itd. to kwestia subiektywna, mi się podoba.
EX500 może łączyć się z Internetem bezprzewodowo. Jednak trzeba kupić albo zewnętrzny adapter (koszt ok 200zł) albo router (koszt ok 50-200 zł - zależy jaki chcesz).

Cena 2600 zł za wersję 40" to bardzo atrakcyjnie. Ja W5500 37" kupiłem jak już nie było go na rynku za 2200zł. Więc niewiele taniej, a telewizor mniej zaawansowany niż EX500.

Cytuj:
Zapoznałem się z danymi technicznymi wyżej wspomnianego modelu, tradycyjne podświetlenie CCFL, kontrast dynamiczny maks. 150 000:1, 100Hz.

Najważniejsze rzeczy na jakie warto zwrócić uwagę to rodzaj podświetlenia, procesor obrazu, Motionflow (100Hz w tym przypadku). Parametry typu kontrast, jasność itd mogą nie oddawać tego co widzisz na ekranie, dlatego nie warto tak bardzo brać ich pod uwagę. Lepiej samemu ocenić "na żywo". Oczywiście ilość portów, itd. są również istotne.

Cytuj:
Piszę do Pana jako fachowca w dziedzinie telewizorów LCD, czy jest to dobry wybór? Chciałbym aby mój wybór był trafny, a telewizor służył długo, np. 15 lat.

Uważam, że EX500 dla większości ludzi (jak i dla mnie) jest odpowiednim modelem. Cena jest niska, a otrzymujemy porządny telewizor HD.
Jednak jeśli myślisz o 15 latach, nie dam Ci takiej gwarancji na żaden produkowany model, nie zależnie od firmy. Elektronika w znacznym stopniu zmieniła się. Podzespoły są wyżyłowane, jest uzyskiwana "moc", przepustowość, itd. na wysokim poziomie. Dzięki temu mamy lepszą jakość obrazu, więcej możliwości, ale wszystko w zamian za coś. Nie ma testów które sprawdzałyby ile czasu takie modele działają, ale wszyscy zgodnie mówią, że to nie jest to samo co stare modele "Otake", "Sony" itd. Sam mam jeszcze Otake który ma ponad 20 lat i działa! Tylko wiem to z praktyki, teraz mogę potwierdzić jego jakość. Wcześniej nie miałem pojęcia przez ile będzie działał. I nie ma badań dotyczących nowych produktów...
Najlepszą rzeczą jaką można zrobić, to wykupić dodatkową gwarancję na 5 lat. Nie pamiętam ile dokładnie kosztuje, chyba coś ok 200zł. Za to masz gwarancję extra, chyba nawet na uszkodzenia mechaniczne. Czyli np. w czwartym roku telewizor spadnie Ci z półki, będzie możliwa wymiana na nowy model. Ale musisz to dokładniej sprawdzić, nie chcę wprowadzać w błąd.
Do tego trzeba zwrócić uwagę na rozwijającą się technologie. Za ok rok, dwa lata wejdą modele 3D bez okularów. Za ok 5 lat duża ilość programów będzie dostępna w 3D. W tym samym czasie ( a może nawet wcześniej) ma wejść technologia 4k, czyli jakość obrazu dwa razy lepsza niż obecne HD. Za ok 10 lat Obecne będą telewizory hologramy. Czyli obraz 3D w 360 stopniach. Jak w filmach Since Fiction - będziesz oglądał film, jakbyś był na planie. Już obecnie Sony posiada testowe wersje małych projektorów hologram :D
Także spokojnie uważam, że za ok 5 lat sam będziesz chciał zmienić telewizor na taki posiadający najnowsze funkcje, bo będzie warto je posiadać.

Cytuj:
Zastanawiam się czy czekać na przełom marca/kwietnia kiedy wejdą nowe modele LCD Sony.

Nowe modele są dużo lepsze niż obecne. Mają nowe procesory obrazu, lepsze funkcje. Tylko telewizor klasy EX500 nie kupisz w tak niskiej cenie. Moim zdaniem jeśli masz go za 2600 nie warto czekać.

Cytuj:
Trochę obawiam się nowego podświetlenia EDGE LED (krawędziowego) w telewizorach KDL-40EX700/710. Trochę też przekraczają nasz budżet (w Media Expert KDL-40EX710 kosztuje 3299zł).

Są osoby mówiące, że EX710 posiada lepszą jakość obrazu. Może i tak, ale dla mnie różnica w cenie z EX500 jest po prostu za duża. Sam wybrałbym EX500. Zresztą w podobny sposób wybrałem W5500. Wychodzę z założenia, że nie ma sensu przepłacać, jeśli i tak masz coś fajnego taniej.

Żeby nie być gołosłownym, parę testów EX500:
http://hdtvpolska.com/topic/20350-2010-mega-test-lcd-kdl-40ex500-ccfl-dla-mas-dyskusja-na-temat-serii-ex-dobry-wybor-podswietlenie-ccfl/page__p__199858#entry199858
http://www.hdtvtest.co.uk/news/sony-kdl40ex503-kdl40ex503u-20100603700.html
http://alatest.pl/expert-reviews/telewizory/sony-kdl-ex500-series-lcd-tv-32-37-40-46-55/pe3-95171054,33/?all=1

Pozdrawiam,
Zimny.

Dodatkowo mam jeszcze parę uwag.
(EX500 nie czyta plików .mkv)

Jeśli planujesz zakup kina domowego, możesz wybrać takie które odtwarza pliki mkv po USB. Jeśli nie, są również zewnętrzne odtwarzacze multimedialne, takie jak SMP-N100:
http://www.sony.pl/product/usb-media-players/smp-n100

-Odległość od ekranu: 3 m -3.5 m – 4 m (z uwagi na ustawienie kanapy i foteli)

Na taką odległość można by zastanowić się nas 46"-52". Tylko telewizory tej klasy co EX500, w takich rozmiarach są dużo droższe.

-Siedzisz na wprost czy również z katów bocznych - na wprost, rodzice z kątów bocznych

:smileyhappy: Telewizory z podświetleniem CCFL mają z reguły lepsze kąty, niż Edge LED.

Pozdrawiam,
Zimny.

Dam_Bar
Początkujący

Witam Pana.

Dziękuję za odpowiedź. Była bardzo pomocna przy wyborze telewizora.

Dzisiaj nasza rodzina kupiła KDL-40EX501. W sklepie zwróciłem uwagę na wskazane przez Pana aspekty. Obraz "w sklepie" :) robi naprawdę bardzo dobre wrażenie (tryb sklepowy, płyta pokazowa Sony) :). Porównałem ten model z KDL-40EX700/710 (podświetlenie EDGE LED). Myślę, że EX500 ma lepsze kąty widzenia. Spotkałem się także z opiniami osób na forum, które piszą, że przejdą na LEDy, w momencie kiedy Sony zaoferuje Full LED. Ciekawy propozycją wydawał się dla mnie KDL-40HX700 (CCFL), niestety pozostawał poza moim zasięgiem.

Po zakupie mieliśmy pewien problem. Po wyjęciu LCD z pudła okazało się, że nie był fabrycznie zapakowany. Nie miał folii na podstawie, nie miał folii na ramach telewizora, na ramie była widoczna duża, szeroka rysa. Trochę się zdenerwowaliśmy. Po czym pojechaliśmy z powrotem do sklepu (Media Expert) celem reklamacji. Rozmawialiśmy z kierownikiem sklepu, stwierdził, że telewizor nie był fabrycznie zapakowany. Przeprosił nas za zaistniałą sytuację. Udaliśmy się do drugiego sklepu Media Expert w Świeciu (woj. kuj-pom). Tam był na stanie fabrycznie zapakowany 40EX501. Cena 2600zł. W pierwszym sklepie sprzedawca, który nam sprzedawał ten telewizor i wydał go z magazynu, odniosłem wrażenie jakby robił to za karę :) Telewizor został szczęśliwie wymieniony.

Na chwilę obecną mogę się wypowiedzieć na temat jakości obudowy i podstawki :) Elementy ładnie spasowane, materiały dobrej jakości. Wieczorem już nie miałem siły podłączyć go. Sprawdzę rano. Nie przeszkadza mi brak głównego włącznika prądu. Kupiliśmy także listwę, która będzie umieszczona za telewizorem. Przed włączeniem telewizora i tak muszę najpierw włączyć listę, więc brak głównego wyłącznika prądu nie będzie wielką wadą. Choć szczerze mówiąc mogliby go zainstalować, bo ile takowy może kosztować w hurcie? 2 euro? :)

Za jakiś czas rozejrzymy się za jakimś ciekawym stolikiem, podobno w Media Markt są w cenie 299zł. Chciałbym, aby stolik był tak długi jak telewizor.

Fajnie, że wspomniał Pan o telewizorach Otake. Posiadamy taki telewizor z 1990r., na dolnej klapce z przodu obudowy ma żółty napis videotext. Śmiga, aż miło po dziś dzień :)
Wizualnie mniej więcej coś takiego
http://allegro.pl/telewizor-otake-stan-bdb-bcm-i1437367245.html

Dotychczas w dużym pokoju korzystaliśmy z telewizora CRT Samsung 29' 100Hz kupiony w 2004r. Sygnał jest podawany ze zwykłej anteny, przewodem antenowym. Mamy także na ścianie budynku antenę satelitarną z 2001r. oraz kable w ścianie puszczone do dużego pokoju. Chciałbym uzyskać taki obraz o jakim Pan wspominał. Wiem, że składa się na to wiele elementów układanki, i jeśli jeden element będzie źle dobrany - nici z pięknego obrazu.

W związku z powyższym chciałbym skierować do Pana pytanie, jak skompletować odpowiednie komponenty. Chciałbym uniknąć opłat abonamentowych, więc myślałem o Telewizji na kartę (bez abonamentu, bez opłat). Czytałem forum, ale ciężko znaleźć takie zestawienie informacji dla laika. Reasumując po prostu nie wiem co kupić.

Wydrukowałem także sposób konfiguracji dla EX500 Pana autorstwa i autorstwa forumowicza "froncek7". Myślę, że skorzystam z tych informacji w najbliższych dniach.

Proszę o odpowiedź.

Pozdrawiam serdecznie Damian

Edytowano 01.02.2011
Poprawiłem link z allegro - nie działał.
Zimny.

Zimny_
Użytkownik

Bardzo się cieszę, że jesteś zadowolony z zakupu :D Niektóre sklepy ustawiają specjalne płyty demo, które mają jakość Full HD taką jaką możesz osiągnąć z Blu ray. Więc obraz będzie bardzo ładny. Ustawienia sklepowe to zazwyczaj ustawienie parametrów "na maxa", oczywiście nie zawsze. Wtedy obraz przede wszystkim jest ostry i wyraźny, ale takie coś nie za bardzo nadaje się do oglądania w domu. Przynajmniej mnie taki obraz męczy. Jest za mocny, do tego telewizor pobiera więcej prądu. Co do samego zakupu, telewizory nie zawsze są zapakowane w "fabryczne" opakowanie. "Przebieg" można to sprawdzić wchodząc w tryb serwisowy. Na forum był przedstawiony przypadek, gdzie ktoś kupił telewizor, a okazało się że był używany. Więc dobrze zrobiłeś.
Co do wyłącznika, pewnie mało kosztuje. Nie znam szczegółów, ale to dla większości ludzi raczej nie powinien być problem. Ja również mam wszystko podłączone do listwy. Jak wyłączam to wszystkie urządzenia jednym przyciskiem - przez co mam większą oszczędność.
Telewizory Otake to było coś... Mam inny model, trochę większy. Nie pamiętam kiedy dokładnie był kupiony (dowód zakupu już wyblakł ;) ), ale coś ok 1987 i kosztował tyle co wtedy nowy maluch! A prądu ciągnął jak szalony, ale działać działa :D

Spotkałem się także z opiniami osób na forum, które piszą, że przejdą na LEDy, w momencie kiedy Sony zaoferuje Full LED.

Oczywiście podświetlenie Full LED jest w mojej ocenie również dużo lepsze niż Edge LED. Sony korzystało już z tego podświetlenia parę lat temu w swoim flagowym modelu X4500. Teraz również posiada taki model, tylko sporo kosztuje - HX900.

Dotychczas w dużym pokoju korzystaliśmy z telewizora CRT Samsung 29' 100Hz kupiony w 2004r. Sygnał jest podawany ze zwykłej anteny, przewodem antenowym. Mamy także na ścianie budynku antenę satelitarną z 2001r. oraz kable w ścianie puszczone do dużego pokoju. Chciałbym uzyskać taki obraz o jakim Pan wspominał. Wiem, że składa się na to wiele elementów układanki, i jeśli jeden element będzie źle dobrany - nici z pięknego obrazu.

W związku z powyższym chciałbym skierować do Pana pytanie, jak skompletować odpowiednie komponenty. Chciałbym uniknąć opłat abonamentowych, więc myślałem o Telewizji na kartę (bez abonamentu, bez opłat). Czytałem forum, ale ciężko znaleźć takie zestawienie informacji dla laika. Reasumując po prostu nie wiem co kupić.

A więc po kolei. Telewizor posiada tuner telewizji cyfrowej. Jeśli w Twojej okolicy nadaje cyfrowa naziemna, już obraz będzie dużo lepszej jakości. Wtedy według instrukcji nastrajasz kanały cyfrowe. Do odtwarzania tych kanałów na pilocie naciskasz "Digital".
Jeśli chodzi o telewizję satelitarną. Zacznijmy od anteny itd. Posiadasz antenę z 2001 roku. Ja mam dwie anteny na dachu. Jedna jest z ok 2002 roku (standardowa od cyfry), druga ma ok 3 lat. Kupiona osobno. Najważniejszą częścią anteny satelitarnej jest konwerter satelitarny. On odbiera sygnał z satelity, który jest odbity od lustra, czyli czaszy anteny. Tu jest mnóstwo rodzajów. Sądzę, że rozsądna kwota dla konwertera to ok 40-80zł (za pojedynczy - czyli pod jeden dekoder). Najlepiej wybrać konwerter o białym kolorze - ciemny nagrzewa się na słońcu. Warto też zwrócić uwagę na współczynnik szumu - im mniej tym lepiej. Rozsądna wartość to ok 0,2-0,3dB. Jeśli chodzi o czaszę anteny, w większości wypadków wystarczy standardowa mała. Rozsądna wielkość to ok 80 cm. Kabel antenowy najważniejsze, żeby nie był sparciały, pęknięty i zaśniedziały. Najgorsze w tym wszystkim jest ustawienie anteny. Niestety musimy dobrać odpowiedni kąt do satelity i nie jest to proste. Albo bedziemy próbowali samemu (jedna osoba w mieszkaniu, druga na dachu i trzeba krzyczeć czy jest dobrze, czy nie - albo zdecydować się na pana montera. Monterzy mają specjalne urządzenia i bez problemu nastawi antenę w optymalnym zasięgu.
Mamy już skompletowaną antenę, pora na dekoder. Tu najłatwiej wziąć od dostawcy platformy cyfrowej. Niektórzy dostawcy "parują" karty z dekoderem i nie można użyć zewnętrznego (np. Nka.). Jeśli już mamy dekoder, musimy go podłączyć do telewizora. Najlepiej kablem HDMI. Rozsądny koszt kabla to ok 70-100zł. Oczywiście, będzie działało na tańszym, ale mogą być problemy z jakością obrazu, przerywaniem, komunikacją. Polecam zakup kabla HDMI w wersji 1.4. Posiada kanał zwrotny audio, podobnie jak EX500. Może się przydać, a nie będziesz już dokupował.
Co do Telewizji na Kartę (TKN) odradzam. To jest tylko pozorne oszczędzanie. Dosłownie tydzień temu chciałem kupić taki sprzęt dla koleżanki. Oczywiście, bez abonamentu, niskie pakiety itd. Tylko na początku musisz kupić od nich dekoder (ok 300zł), opłata za aktywację, itd. Nie pamiętam dokładnie ile co kosztowało, ale w punkcie pani policzyła mi wraz z anteną 550zł!!! Antena kosztowała chyba 120zł. Prosta matematyka. Podziel sobie 550 na 12 miesięcy i masz miesięczny abonament 46z! Tylko płacisz raz, na samym początku. Później co miesiąc 20zł za pakiet podstawowy plus pakiet HD kolejne 20 zł. Czyli rozkładając koszty na rok, masz 90zł miesięcznie. Fakt, dekoder i antenę masz na własność i na zawsze. Ale czy to jest Ci potrzebne?? Jeśli rozłożysz początkowe koszty na więcej miesięcy, wychodzi taniej.
Alternatywą jest Cyfra, Nka i Polsat.
Polsatu nie lubię, całkowicie nie znam ich oferty: http://www.cyfrowypolsat.pl/
Cyfra zawsze wychodziła drogo, chociaż nie patrzyłem na nową ofertę. Link masz tu: http://www.cyfraplus.pl/. Cyfra również daje promocje, które początkowo wydają się fajne. Czyli przez 10 miesięcy pakiety za 50%.Tylko później przez kilka miesięcy płacisz pełną kwotę i nie jest przyjemnie.
Moim zdaniem Nka jest w miarę w miarę. Teraz ma ostatnie dni promocji. Pakiet z 17 kanałami HD masz za 48zł miesięcznie. Dekoder HD 0zł. Nie wiem, czy są dodatkowe koszty takie jak aktywacja - musisz się sam dowiedzieć. Link do promocji: http://n.pl/oferta/promocja.html

Wydrukowałem także sposób konfiguracji dla EX500 Pana autorstwa i autorstwa forumowicza "froncek7". Myślę, że skorzystam z tych informacji w najbliższych dniach.

Nie Pana, jestem Zimny :D Polecam popróbować z tymi ustawieniami. Jeśli któreś będą za ciemne, za jasne, zawsze można samemu skorygować. Daje to podwójną satysfakcję :D

W razie pytań, pisz.

Pozdrawiam,
Zimny.

Dam_Bar
Początkujący

Witam,

Na wstępie dziękuję za cenne wskazówki.
Dzisiaj dzwoniłem na infolinię "Telewizji na kartę HD".

Koszt dekoder ADB 2850ST wraz z kartą opłaconą na 3 m-ce to 398zł. Jest to zalecana cena detaliczna. W sklepach rtv można spotkać oferty w kwocie 340zł.

Oferta Telewizji na Kartę HD dzieli się na trzy pakiety:

* Pakiet Domowy HD z 25 kanałami: TVN HD, TVN HD +1, TVN, TVN 7, TVN 24, TVN Turbo, TVN Meteo, TVN Style, TVN CNBC, TVP1, TVP2, TVP Polonia, TVP Sport, TV 4, Wojna i Pokój, AXN, Kino Polska, Disney Channel, Disney XD, Da Vinci Learnig, nSport, Eurosport, Discovery Channel, Religia.tv, EskaTV + kanały niekodowane oraz kanały NTC.
* Pakiet Domowy HD bez Opłat: 6 kanałów TVP1, TVP2, TVN, TVN 7, Religia.tv oraz TVN HD Pakiet będzie aktywny dla użytkownika każdorazowo przez 12 miesięcy po wygaśnięciu dostępu do Pakietów, które użytkownik uprzednio doładowywał.
* Pakiet Domowy HD Premium: 10 kanałów w jakości HD: TVP HD, nSport HD, Eurosport HD, MGM HD, Animal Planet HD, Discovery Showcase HD, Nat Geo Wild HD, MTVN HD, BBC HD, Filmbox HD.

+ kanały niekodowane.

Ulotka
http://ifotos.pl/img/tnkhd1_qxpwhr.jpg
http://ifotos.pl/img/tnkhd2_qxpwxp.jpg

Jeśli zakupu dokonamy w punkcie TP S.A., kanały HD są w pakiecie przez pierwszych 5 m-cy.

I teraz najfajniejsze, kanały bez opłat są aktywne przez 12 m-cy od ostatniego doładowania. Czyli wystarczy raz do roku doładować swoje konto kwotą 19,90zł (np. w grudniu, gdy jest więcej czasu na oglądanie tv), by cieszyć się telewizją dobrej jakości.

Trzeba przyznać, że nie oferują wielu kanałów, ale za kwotę 19,90zł/rok + 340-398zł(za dekoder), to chyba nie tak źle. Zapomniałem zapytać, czy kasują za aktywację.

Kolejna propozycja Nka. 48zł / m-c. 17 kanałów HD. 75 kanałów po polsku. Całkiem fajna oferta.

Z tego co zdążyłem dowiedzieć się, technologia nadawania sygnału zmieniła się diametralnie. Natomiast technologia odbioru niespecjalnie, tzn. że prawdopodobnie będę mógł skorzystać ze swojej starej anteny satelitarnej (firmy Huth + posiadam skitrany stary tuner analgowy Huth 1020 LT - dziesięć lat temu ten zestaw kosztował, jeśli mnie pamięć nie myli ok. 500zł) oraz ze starego konwertera - ten mój może obsługiwać dwa dekodery (jeśli okaże się sprawny :) ).

W ścianie znajduje się kabel koncentryczny. Kabel na chwilę obecną jest trochę za krótki z uwagi na umiejscowienie telewizora w drugim końcu pokoju, więc pomyślałem o sztukowaniu kabla. Pomysł z założenia jest zły :) Kabel zostanie przedłużony poprzez zakrętki typu f - taka wtyczka z zakrętką, w ten sposób aby siła w kablu była większa niż 0%, a jakość powyżej 60%. Zastosować należałoby "dwie eski, zakrętka typu f, , przyłączka, dwa wejścia w przyłączkę" cuś w ten deseń :) Tak mi mądrzy ludzie powiedzieli :) Rozumiem, że kable, którymi przesyłany jest sygnał z anteny satelitarnej do tunera nie zmieniły się? Jeśli, w którymś momencie popełniłem błąd, to proszę poprawcie mnie.

Reasumując. W najbliższym czasie muszę zakupić:
- konwenter (jeśli mój nie będzie działał)
- dekoder + karta
- kabel HDMI
- przedłużka kabla koncentrycznego

Nurtuje mnie także ustawienie obrazu w EX500. Niektóre programy mam trochę przycięte od góry i dołu, jakby tryb kinowy. Nie mogę znaleźć funkcji w menu, która by to zmieniła.

Pozdrawiam serdecznie
Damian

arik92
Użytkownik

Nurtuje mnie także ustawienie obrazu w EX500. Niektóre programy mam trochę przycięte od góry i dołu, jakby tryb kinowy. Nie mogę znaleźć funkcji w menu, która by to zmieniła.

Damian

Jeśli korzystasz z TV analogowej to wszystkie kanały mają tryb Smart, dlatego że w ustawieniach ekranu "Domyślny tryb 4:3" jest ustawiony na Smart, który lekko przycina ciut dół i górę obrazu. Smart jest trybem który pełne audycję 4:3 ma wyświetlać na pełnej powierzchni ekranu nie deformując drastycznie obrazu (czyli aby nie było efektu szerokich postaci), dlatego góra i dół ulega lekkiemu przycięciu. Tryby ekranu można zmieniać przyciskiem, który na pilocie znajduje się nad przyciskiem "Internet Video". Dokładniejsze ustawienia ekranu znajdują się w HOME>Ustawienia>Ekran>Ustawienia ekranu, można tam również zmienić "Rozmiar pionowy" dla Smart.

Zimny_
Użytkownik

Rozwiązania które podałeś dotyczące anteny są OK. Na którą platformę w końcu zdecydowałeś się?
Co do formatowania obrazu, warto też w ustawieniach ekranu dostosować wartość "Pole wyświetlania ".

Dam_Bar
Początkujący

Witam Forumowiczów,

Ostatnio nie miałem czasu odpisać na forum z uwagi na przygotowania do egzaminów i gromadzenie literatury do pracy magisterskiej.

Przechodząc do tematu. Dzisiaj nabyłem 16m kabla koncentrycznego do instalacji satelitarnej YWDXpek 75 – 1,1/4,8 (impedancja 75 OHM, średnica żyły 1,1, izolacja 4,8) , złączki typu f, końcówkę antenową mocowaną na złączkę typu f. Do zestawu zakupię jeszcze osłony montażowe na kable, celem ich ukrycia. Możliwe jest umieszczenie kabli w listwie przy panelach, ale nie chcę dopuścić do nadmiernego skręcania kabla pod kątem prostym w ciasnym wnętrzu listwy.

W tygodniu przystąpię do przedłużenia kabli koncentrycznych. Poniżej link - ciekawe rady jak zarobić kabel.

http://www.hdtv-sat.eu/tunery_satelitar ... eg,16.html

Polecam stronę amatorom samodzielnego montażu instalacji satelitarnych. Wiele cennych informacji.

http://www.hdtv-sat.eu/tunery_satelitar ... rne,9.html

Do podłączenia kabli do konwerterów na satelicie przystąpię dopiero kiedy się ociepli. Mieszkam w domu jednorodzinnym. Antena satelitarna znajduje się na górnej wysokości pierwszego piętra. Dostęp jest możliwy tylko z wysokiej drabiny. Piwnica jest wysoka + parter + pierwsze piętro i robi się dosyć wysoko. Poza tym przy mrozie zdolności manualne są dosyć ograniczone, a muszę zarobić nowe końcówki do konwerterów. Więc siłą rzeczy czekam na ocieplenie.

Zanalizowałem interesujące mnie platformy cyfrowe i żadna nie jest do końca ciekawa.

Telewizja n / 48zł na m-c. Dla mnie to niemało.

Telewizja na kartę HD. Cena za zestaw 340-390 zł. Minimalne doładowanie 19,90zł / rok, aby mieć dostęp do niekodowanych kanałów. Prawie 400zł to drogo za ograniczony funkcjonalnie tuner sparowany z kartą.

Po przemyśleniu naszych potrzeb doszedłem do wniosku, że powyższe platformy nas nie interesują. Rodzice oglądają tylko TVP1, TVP2, TVP Info, Polsat oraz TVN. Ja natomiast oglądam tylko Wiadomości i filmy na DVD.

Biorąc pod uwagę powyższe, rozwijam instalację tylko w celu odbioru kanałów niekodowanych. Jeden z konwerterów Samsunga mam ustawiony na satelitę Hot Bird, drugi na Astrę. Poniżej zamieszczam listę niekodowanych kanałów dostępnych w Polsce

Niekodowane kanały satelitarne

Hot Bird 13'E
4funTV, CSB TV, CZWÓRKA PR (Radio na wizji), EDUSAT, ESKA TV, ITV, MANGO24, POLONIA 1, RABEL TV, TELE 5, TV BIZNES, TV PULS, TVP KULTURA, TVP POLONIA, TVR, TVS - TV SILESIA, VIVA POLSKA,
Astra 19,2'E
TV TRWAM, TVP HISTORIA, TVP INFO, TVP KULTURA, TVP POLONIA

Na chwilę obecną poszukuję dobrego tunera cyfrowego za rozsądne pieniądze, tz. do kwoty 400zł, który w przyszłości pozwoliłby na ewentualne rozwinięcie instalacji o kartę z jakiejś platformy - gdyby nam się odwidziało 

Biorę pod uwagę: Ferguson Aria 200
http://www.ferguson-digital.eu/pl/odbio ... a-200.html
Cena 380 – 390zł. • Odbiór kanałów wysokiej rozdzielczości (High Definition)
• Skalowanie sygnału PAL do rozdzielczości 720p lub 1080i (szkoda, że nie do 1080p)
DVB-S2, MPEG-4, MPEG-4 AVC/H.264.
Czytałem trochę opinii na temat tego tunera. Użytkownicy są różnego zadania. Jedni polecają ten sprzęt, piszę że działa bezproblemowo, drudzy odradzają. Inne polecane tunery to już wyższa półka cenowa Azbox Premium HD 1849zł, Technisat Digicorfer HD 1250zł czy Dreambox za 2 tyś. zł. Ja szukam sprzętu w cenie 300-400zł.

Teraz przechodzę do platformy TVP. Jak wynika z powyższej listy, z satelity w ramach programów niekodowanych nie można oglądać programów TVP 1 i 2, Polsatu, TVN. Są kodowane. TVP miała wprowadzić swoją darmową platformę. Natomiast, aby odbierać TVP, Polsat i TVN wystarczy mieć dekoder HD DVB-S2 obsługujący MPEG-4 z czytnikiem kart NDS. Jednorazowa opłata dla TVP z tytułu oglądania Polsatów i TVNów miała wynosić 50zł za kartę.

I teraz, jak nie wiadomo o co poszło to poszło o pieniądze. Naciski ITI (propagandowej stacji TVN PO) na rząd Tuska, sprawiła, że fajny pomysł TVP poszedł się je&@ć. Skutek działań rządu oczywiście zapewnia dalej sprzedaż Telewizji N. A biedny obywatel znowu nie wie, że coś takiego się dzieje. Czyli Polska jest jedynym krajem w Europie, gdzie nie można na satelicie odebrać podstawowych programów telewizji publicznej. Sic!

Nie mam najmniejszego zamiaru płacić TVNowi, Polsatowi czy Cyfrze abonamentów w kwotach 50-100zł. Moi znajomi płacą nawet więcej, nie korzystając z 90% dostępnych kanałów. Dla mnie to niepotrzebne mnożenie kosztów.

31.07.2011r. z nadajnika Bydgoszcz/Trzeciewiec zostanie rozpoczęte nadawanie sygnału cyfrowej telewizji naziemniej. W moim mieście odbieram sygnał właśnie z tego nadajnika.
http://cyfryzacja.gov.pl/Strona,glowna,1.html
Czyli jak dla mnie Donald zastał Polskę analogową a zostawi…analogową. Jak dla mnie. Dzięki Donald.

Reasumując rozwiązanie dla mnie jest następujące:
- zakup tunera cyfrowego celem odbioru kanałów niekodowanych z Hot Birda i Astry
- oczekiwanie na odbiór cyfrowej telewizji naziemniej
Jeśli macie jakieś pomysły jak to rozwiązać, to proszę piszcie.

Teraz przechodzę do telewizora KDL-40EX501. Widzę, że znów zdrożał, cena 2799zł. Dziwne to biorąc pod uwagę, że za niedługo wyjdzie z rynku. Więc cena 2600zł, którą zapłaciliśmy wydaje się być dobrą.
Mam kilka pytań do użytkowników tegoż LCD, ewentualnie osób orientujących się w temacie.

1. Odgłos pracy telewizora. Jeśli ściszę maksymalnie głos i nachylę się nad obudową telewizora w odległości 30cm słyszę odgłos jakby pracy tranzystorka. Nie jest to głośny odgłos, po prostu taki delikatny dźwięk pracującego tranzystora. Jest to nasz pierwszy LCD, stąd moje pytanie, czy TV powinien pracować bezszelestnie? Dodam, że z miejsca z którego oglądam TV odgłosów nie słychać. Słychać tylko jak się nachylę nad obudowę. Do tej pory telewizor zrobił takie trochę głośniejsze bzzzzzz dwa razy przez ok. 8 sekund. Zrzucam to na karb docierania się telewizora.

2. Przykładowe ustawienia kalibracja. Do oglądania DVD używam ustawień polecanych przez froncek7 (przy pomocy sprzętu do kalibracji) oraz Zimny z wątku:
viewtopic.php?f=215&t=6974&start=0&st=0&sk=t&sd=a
Widziałem także następne dwa pomysły na kalibrację Zimnego w wątku z dnia 17.11.2010, ale nie mogę już go znaleźć.
Do oglądania filmów te ustawienia bardzo pasują, kolory są naturalne. Takie kinowe ustawienia. Oglądałem na tych ustawieniach Ojca chrzestnego I II III (Copolla restauration), Człowieka z blizną, Chłopców z ferajny i było całkiem ok. Choć uważam, że jak dla mnie ustawienia są trochę za ciemnie. Jakimi parametrami w ustawieniach mógłbym rozjaśnić wskazane przez Was ustawienia kalibracji? Poprzez podświetlenie i jasność?
Czy oprócz powyższej kalibracji zmieniacie jeszcze jakieś inne parametry?

Rodzicom przypadł do gustu tryb live, oglądają na nim telewizję, zmniejszyłem tylko podświetlenie.

Ostanio dzwoniłem na infolinię Sony, pytałem kiedy wejdzie do sprzedaży odtwarzacz blu – ray BDP-S280 oraz BDP-S380. Otrzymałem informację, że w połowie marca można spodziewać się ich w sklepach. Chętnie zastąpię swoją wszystkoodtwarzającą Wiwę, jakimś modelem blu ray Sony. O ile przeczyta literkę „ś” 

W tygodniu pójdę do sklepu przylookać jak prezentuje się HX700, o ile będzie. Czytałem w teście, że to całkiem fajny LCD, z tradycyjnym podświetleniem lampami. Ma swoje wady – podobno odbija refleksy jak lustro, za szybką gromadzi się kurz. Cena za KDL-40HX700 4100-4400zł. Czytałem, że Sony wycofało się z jego produkcji z uwagi, że klienci kupowali HX700 zamiast ledów  Na kanale Zimnego na youtube, HX700 prezentuje się świetnie.

Jeszcze raz dziękuję wszystkim za odpowiedzi i zainteresowanie wątkiem.
Pozdrawiam Damian