Podziel się wrażeniami!
Temat założyłem w Luźnych rozmowach, bo nie pasował mi do działu NEX ani serii 5xx
Tak się ostatnio zastanawiam, czy przesiadka z alfy 580 na NEXa byłaby dobrym rozwiązaniem. Kiedy kupowałem 580'tke, to nastawiałem się na wykonywanie dobrych jakościowo zdjęć (może kiedyś jakieś wesela, chrzciny, ogólnie różne imprezy), ale okazało się, że reportaż nie jest tematem "dla mnie".
Obecnie, pstrykam sobie kilka krajobrazów, trochę motoryzacji (statyki, bez zbytniego ruchu), rzadko jakiś portret się trafi.
Chciałbym, aby mieć aparat zawsze przy sobie - na rowerze, na spacerze itp. a nie zawsze chce mi się brać cały plecak z alfą i obiektywami.
Pomyślałem sobie tak - skoro zależy mi na mobilności sprzętu i jednocześnie zachowaniu dobrej jakości, to idealnie pasuje tutaj NEX.
I teraz do meritum: po sprzedaży body + obiektywów mój budżet oscylowałby w okolicach 4700-5000 zł.
Warto sprzedać swój majdan (z którym się "polubiłem") i zamienić to na NEXa ?
Na 7'ke raczej nie wystarczy, a 5N do mnie nie przemawia (z powodu braku wizjera).
Czy może lepiej poszukać jakiejś fajnego sposobu na transport body z jednym, max dwoma obiektywami, i też nosić go często ze sobą ?
Jeśli tak, to co proponujecie ? Z góry powiem, że torba raczej odpada z powodu problemów z kręgosłupem i braku możliwości obciążania tylko jednego ramienia. Pozatym miałem, i zamieniłem na plecak - bo wygodniej cały dobytek spakować.
Quartz napisał(a):
Temat założyłem w Luźnych rozmowach, bo nie pasował mi do działu NEX ani serii 5xx
Tak się ostatnio zastanawiam, czy przesiadka z alfy 580 na NEXa byłaby dobrym rozwiązaniem.
piotruso napisał(a):
Jak luźne rozmowy to luźne rozmowy, może się nie pogniewasz .
piotruso napisał(a):
Gdy chcę iść na wycieczkę "na lekko" zabieram aparat do kabury i mam go zawsze pod ręką. Gdy chcę się wybrać na pokazy lotnicze lub pofotografować sport lub dziką zwierzynę biorę plecak, statyw i długi obiektyw.
Quartz napisał(a):
Jaki "środek transportu" polecacie na wycieczki na lekko ? Tzn. body + tamron 17-50 ( + ew. 85) ?
Bardzo podoba mi się system pas + pokrowce na obiektywy (taki jak używa kris). Jest dla niego jakaś alternatywa ? W sensie jakiś pokrowiec z paskiem biodrowym do którego wejdzie aparat z obiektywem ?
A ja ostatnio odłożyłem kaburę na rzecz tej torby - mała, lekka, sprawdziła się na rowerze a mieści praktycznie cały mój dobytek:) A580+SAL1855 + tamron80210 i lampa. Czasami zamiast lampy tamron90 lub butelka z piciem dla córki.
Quartz - przecież ją na tym pasie noszę aparat....na forum jest wątek dotyczący pasa biodrowego...nie podlinkuję, bo piszę z komórki
kris napisał(a):
Quartz - przecież ją na tym pasie noszę aparat....na forum jest wątek dotyczący pasa biodrowego...nie podlinkuję, bo piszę z komórki
nie potrafię sobie tego wyobrazić...nie mam jak sprawdzić, bo roweru nie posiadam. Mam wrażenie, że chcesz jedno 'opakowanie' do wszystkiego: na spacerki, wypady, chodzenie po górach, rower itd. Ja mam dwie torby, plecak, pas i nadal uważam, że mi brakuje opakowań, bo na każdą okazję jest inny typ i inny rozmiar (np. co innego chodzenie na streety, co innego wypad np. na wycieczkę zagraniczną samolotem, a co innego śluby).