anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

wyższy model body czy lepszy obiektyw?

ROZWIĄZANE
profile.country.PL.title
kajot4
Użytkownik

wyższy model body czy lepszy obiektyw?

Witam!

Mam zamiar rozpocząć przygodę z lustrzanką sony, a właściwie już zacząłem od kupna obiektywu minolta af 50 1.7. Zastanawiam się teraz nad kupnem aparatu a57 z kitem lub a37 z obiektywem tamron 17-50 2.8. Cenowo oba zestawy są zbliżone. Z róznic jakie dostrzegłem między tymi aparatami to większa szybkość w trybie seryjnym i większe możliwości w trybie filmowania w a57, ale te różnice  nie są dla mnie aż tak istotne...czy może a57 ma jeszcze jakieś inne istotne zalety nad a37  ?  Zastosowanie: oczywiście amatorskie...zdjęcia rodzinne i portrety w domu i w plenerze no i dokumentacja foto z wycieczek krajobrazy itp

13 ODPOW. 13
profile.country.PL.title
piotruso
Znawca

3echo----- wrote:

Nie znam lustrzanek Sony ale odpowiadając na twój post,to zawsze lepiej kupić lepsze szkło niz zmienić body.Osobiście posiadam najprostszy model Canona EOS 1000D i widziałem co może zdziałać przy lepszych(jaśniejszych) szkłach.

Z jednej strony masz rację ale z drugiej ...

Gdy w dawnych czasach rozmawialiśmy z o sprzęcie to jednoznacznie wskazywaliśmy zawsze na obiektyw jako na najważniejszy element przetworzenia obrazu z naszej głowy na nośnik (czy to był slajd, czy negatyw, czy matryce w pierwszych lustrzankach). Jeżeli ktoś nie robił zdjęć w ekstremalnych warunkach, nie potrzebował profi sprzętu (uszczelnień, super szybkości, niezawodności) to zawsze odpowiedź była kup najleszpe szkło na jakie Cie stać bo to szkłem robisz zdjęcia. Body to tylko puszka światłoszczelna z migawką (a nawet w tamtych czasach elektronika i mechanika precyzyjna były tak mocno rozwinięte, że nie było różnicy w precyzji działania migawek najprostrzych i najbardziej zaawansowanych korpusów - wszystkie działały tak samo precyzyjnie). Jedyną różnicę stanowił autofokus. Ale i z tymi najgorzej działającymi też można było sobie poradzić. Dziś czasy się zmienily. Dziś korpus to nie tylko światłoszczelna puszka, to cała elektronika, to matryca (niewymienny element rejestrujący), to światłomierz, to wizjer (szczególnie osatnio w lustrzankach Sony), to cała filozofia (znowu Sony ma SLT a inni producenci DSLR). Tak więc obecnie to nie tylko wybór szkła ale również wybór elementu rejestrującego (matrycy), oprogramowania do niej, wizjera itp. wymusza bardziej zwracać uwagę na korpusy. Im nowszy model korpusu tym matryca lepsza, większej rozdzielczości, być może i większych fizycznych rozmiarów (lustrzanki FF trafiły pod strzechy, można je kupić poniżej 10 kzł). W przypadku Sony to jeszcze wybór pomiędzy typowym DSLR (lustrzanka cyfrowa) a SLT (lustrzanka z nieruchomym lustrem i wyświetlaczem elektronicznym w wizjerze). A ponieważ SLT weszły niedawno do produkcji i użytku więc dość dużo się w nich zmienia. I jeżeli pomiędzy dwoma sąsiednimi modelami można powiedzieć, że zmiany w matrycy nie są kosmiczne to jednak wizjery zmieniają się bardzo. W pierwszych SLT wizjer pozostawiał sporo do życzenia. Ale technologia się rozwija i wyświetlacze są udoskonalane. Gdy spojrzysz w dwa różne modele aparatów z wyświetlaczami, szcególnie z różnych okresów projektowania i produkcji zauważysz różnicę. No i dodatkowa sprawa to nowy autofokus. Wszyscy wielcy producenci pracują nad tzw. hybrydowym AF - z wykorzystaniem detekcji fazy i kontrastu, do tego jeszcze aby czujniki AF były na matrycy. Chodiz o zapewnienie najdokładniejszego działania (detekcja kontrastu), szybkości (detekcja fazy) i możliwości ustawiania AF z podniesionym lustrem (czujniki na matrycy). Żyjemy w czasach, gdzie rozwój technologii jest bardzo szybki. W tym konkretnym przypadku pytanie jak i odpowiedzi są jak najbardziej zasadne. Korpus ma duże znaczenie w dzisiejszych czasach fotograficznych.

profile.country.PL.title
photomusic
Użytkownik

piotruso wrote:

...Żyjemy w czasach,gdzie rozwoj technologii jest bardzo szybki...

Kurczę, ja tego nie dostrzegam.

Gdzie jest następca Concorde?

Gdzie jest następca SR71?

profile.country.PL.title
piotruso
Znawca

photomusic wrote:

piotruso wrote:

...Żyjemy w czasach,gdzie rozwoj technologii jest bardzo szybki...

Kurczę, ja tego nie dostrzegam.

Gdzie jest następca Concorde?

Gdzie jest następca SR71?

Dzisiejsze czasy to nie tylko pokazanie swoich możliwości, to także ekonomia. Widocznie projekty, które wymieniłeś okazały się mniej opłacalne od dzisiejszych rozwiązań. Dlatego nikt nie rozwija tych linii tylko bardziej opłacalna stała się produkcja nowszych rozwiązań, być może nie mamy pojęcia o tych rozwiązaniach, nie wszystkie projekty wojskowe są szeroko znane.

Natomiast być może jesteś zbyt młody żeby pamiętać jak wyglądał pierwszy komputer, pierwszy telefon, potem pierwszy telefon komórkowy. Dzisiejsze urządzenia zawdzięczamy rozwojowi technologii a nie czarom. Kiedyś komputer zajmował powierzchnię pokoju, dziś szybszy i wydajniejszy komputer nosisz w kieszeni. Aparaty też się zmieniły i to bardzo.

profile.country.PL.title
kajot4
Użytkownik

Dzięki wszystkim za głosy doradcze odnoszące się do mojego "problemu". Zakupiłem już a57 z kitowym obiektywem. Również uważam, że szkło jest najważniejsze dlatego jak mi w przyszłości będzie mało (myślę, że tak się stanie) tego co mam to ponownie poproszę o głosy doradcze na forum w sprawie obiektywu.

Odnośnie postępu -gdyby komuś brakowało wi fi w aparacie to od jakiegoś czasu są dostępne karty sdhc z tym modułem.