- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś nieodpowiednią zawartość
Przejrzystość i jakość zdjęć
Mam a200 od pół roku, mój pierwszy droższy sprzęt. Jednak nie ejstem 100% zadowolona. Najbardziej boli mnie szczerze to słaba jakoś zdjęść, mimo że robie na najwyższej, a ich przejrzystosć jest niemalże znikoma... mam ps CS3 i nawet on nie potrafi tego naprawić.
Czy bez filtru się nie obejdzie??
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Twój post jest bardzo enigmatyczny, ciężko odgadnąć co się kryje za określeniem "przejrzystość" zdjęć. Po pierwsze nie wiadomo co jest Twoim punktem odniesienia - czy porównujesz swoje zdjęcia jako odbitki na papierze z innymi odbitkami? A może też obraz na ekranie komputera z obrazem z innego aparatu (jakiego?) 200 wyposażona jest w style twórcze, gdzie można podbijać kontrast, nasycenie, ostrość i zmieniać tonację obrazu - próbowałaś tych ustawień? A może po prostu nie odpowiada Ci jakość obiektywu (-ów) jakie posiadasz, bo nie napisałaś jakie masz... Dodatkowo stałe używanie zaawansowanego DRO może popsuć efekt zdjęcia, które w założeniach miało być kontrastowe. Poproszę o więcej danych, wtedy będę mógł napisać coś konkretnego
pozdrawiam
Miłosz
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
No właśnie - nic nie napisałaś więcej na temat szkieł którymi strzelasz. W jakim oświetleniu to robisz a w mojej opinii światło to najważniejszy składnik dobrego zdjęcia - sprzęt plasuje się na końcu (oprócz obiektywu). Dochodzi do tego jeszcze umiejętność posługiwania się zestawem...
Mój kolega, który kasy ma jak ja światła w lodówce kupił sobie top model lustra firmy N i cały czas jedynym trybem z jakiego korzysta to AUTO, to wystarczy za komentarz...
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Mam podstawowy obiektyw, takie który mi dali przy kupnie. 18-70.
Robie głównie zdjecia w dzień, bez lampy. I gdy przenosze je na komputer widze jak sa matowe, chcialabym zeby sie swiecily, a tu nawet gdy swiatlo jest idelane widze kaszke,nie wiem czemu. Robie zdjecia w kazdym z programow, uzywam ten intnsywny, podkrecam kontrast, a tu mimow szystko kontrast podciafgniety, to dalej tzw CLARITY jest złe. Inne aparaty tego nie mają, tylko Sony są jakieś dziwnie matowe.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Wklej tu takie zdjęcie przed obróbką to zobaczymy w czym problem.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
basss napisał(a):
Mam podstawowy obiektyw, takie który mi dali przy kupnie. 18-70.
Nie dali, tylko sprzedali - obiektyw mozna sobie wybrać wg upodobań (oczywiście za odpowiednią cenę - zazwyczaj to aparat jest najtańszym elementem)
Robie głównie zdjecia w dzień, bez lampy. I gdy przenosze je na komputer widze jak sa matowe, chcialabym zeby sie swiecily,
Nie rozumiem tych określeń - papier może być matowy lub błyszczący, ekran świeci zawsze tak samo
a tu nawet gdy swiatlo jest idelane widze kaszke,
Może ustawiasz zbyt dużą czułość (ISO)?
nie wiem czemu. Robie zdjecia w kazdym z programow, uzywam ten intnsywny, podkrecam kontrast, a tu mimow szystko kontrast podciafgniety, to dalej tzw CLARITY jest złe. Inne aparaty tego nie mają, tylko Sony są jakieś dziwnie matowe.
Rzeczywiście, daj jakiś przykład albo trzy i zobaczymy o co biega. Słowami często trudno opowiedzieć to co widzimy. (BTW - nie masz np. zaparowanego obiektywu, robiąc te zdjęcia?)
fotoamator
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Zdejm dekielek z obiektywu to będą bardziej przejrzyste
Filtry raczej nie pomogą (poza CPL) - tylko zaszkodzą. Ja jakoś nie narzekam na jakość zdjęć. Może kadry masz nieciekawe
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
a ja poczekam na przykładowe zdjęcie....
bez niego nikt Ci nie pomoże (zwłaszcza czytając Twojego zagmatwanego posta )
FF. 14mm. 35mm. 50mm. 85mm. 135mm. 500mm. 70-210
thank god i'm a photographer
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
kris napisał(a):
a ja poczekam na przykładowe zdjęcie....
chyba jednak - niedoczekanie Twoje
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
ja jednak w spokoju poczekam na zdjęcia przykładowe .....
FF. 14mm. 35mm. 50mm. 85mm. 135mm. 500mm. 70-210
thank god i'm a photographer
- « Poprzedni
-
- 1
- 2
- Następny »