Podziel się wrażeniami!
Miło mi poinformować o dzisiejszej premierze nowych aparatów NEX
http://www.forum.sony.pl/download/file.php?id=25660
http://www.sony.pl/hub/dslr/nex5-nex3
Niesamowite nowe aparaty cyfrowe Sony NEX-5 i NEX-3 o wyjątkowo małym rozmiarze umożliwiają każdemu rejestrację obrazów w jakości zdjęć zrobionych cyfrową lustrzanką. Zrób pierwszy krok w stronę zdjęć o jakości lustrzanki cyfrowej, skorzystaj z krótkich czasów reakcji przy fotografowaniu i poznaj komfort związany z wymiennymi obiektywami oraz inteligentnymi funkcjami, takimi jak filmy w jakości AVCHD i tryb Sweep Panorama. Niewielkie aparaty cyfrowe NEX-5 i NEX-3 to moc możliwości kreatywnych, stylowa konstrukcja oraz prostota obsługi.
Kolega jest fotoreporterem. Głównie zajmuje się relacjami z koncertów. Rozczarował się A900 bo ten sprzęt nie daje sobie rady na wyższych czułościach matrycy. Do ISO400 robi wspaniałe zdjęcia, ale ten zakres nie jest użyteczny dla jego pracy. Po przejściu na D700 człowiek odżył.
Gdyby A900 miało powiedzmy 15-18Mpix, byłby to inny świat. Tak niestety nie jest. A dla mnie aparat, który ma tak wąski zakres czułości jest po prostu gniotem. Chcę również przypomnieć, że nigdzie nie jest napisane, że A900 to sprzęt do studia(wiele osób tak tłumaczy przeznaczenie tej lustrzanki) To miał być z założenia, aparat uniwersalny. Niestety z tą uniwersalnością coś im nie wyszło i wszyscy o tym wiedzą.
Nikt mnie nie przekona, że to jest OK. Wybaczcie, ale na taką ściemę jestem za stary ))
Dane dotyczące sprzedaży, które kiedyś podawałem chyba na tym forum, świadczą jednoznacznie o porażce tej puszki. Zapewne kiedyś te rozdzielczości będą do opanowania przy formacie FX, dzisiaj jest to jeszcze nieosiągalne według mnie.
Chcę przy okazji przypomnieć, że po Canona 5DMKII i Nikona D700 trzeba było zapisywać się na listy oczekujących. Czy ludzie są tak głupi, że nie chcieli tego "wspaniałego" Sony A900 ??
No sami się zastanówcie.
Wracając do rzeczonego NEX-a, to czas pokaże co jest wart ten aparacik z tak wysiloną matrycą. Przejrzałem sobie jego specyfikację i jestem pod wrażeniem. Ale zdjęcia zdejmują mi uśmiech z twarzy. Są po prostu kiepskie.
petrus napisał(a):
Chcę przy okazji przypomnieć, że po Canona 5DMKII i Nikona D700 trzeba było zapisywać się na listy oczekujących. Czy ludzie są tak głupi, że nie chcieli tego "wspaniałego" Sony A900 ??
No sami się zastanówcie.
czuję, że ten petrus to tylko pospolity prowokator, jakich wiele w internecie
nie ma to jak wejść na forum sony i nazwać najlepszy produkt gniotem
A900 jest świetną puszką, a dla "równowagi" powiem, że Twój kolega pewnie focić po prostu nie potrafi :]
czyli jeden bezsensowny argument kontra drugi...
szogoon napisał(a):
czuję, że ten petrus to tylko pospolity prowokator, jakich wiele w internecie
petrus - nie dosłyszałem a czym TY robisz zdjęcia?
Lajam napisał(a):
petrus napisał(a):
No sami się zastanówcie.
Może Ty się zastanów jak naginasz rzeczywistość. Trudno, żeby ktoś kto posiada pokaźny zbiór obiektywów nagle wyprzedawał wszystko dla jednego aparatu w innym systemie....rozumiem Twoją argumentację, jakby obiektywy miały uniwersalny bagnet.
Nie ma się co dziwić, że początkowo popyt był tak duży. Przywoływane przez Ciebie marki tj. Nikon i Canon mają bardzo mocną pozycję w wyższym segmencie. Mieli już duże gorno użytkowników. Nikonowcy z utęsknieniem czekali na cyfrowego FF, a użytkownicy Canona czekali po prostu na kolejną świetną puszkę, bo taką niewątpliwie jest C5D Mk.II jak i oczywiście Nikon D700, który chyba najbardziej mi przypadł do gustu z "innosystemowych" aparatów.
Trzeźwo myślący człowiek nie rzuci się od razu na nieznane... A900 była pierwszą lustrzanką z matrycą pełnoklatkową od Sony. Choćby nie wiem jak była dobra, to naturalnym było podchodzenie do niej z rezerwą. Szczególnie, iż nie jest to tani produkt i samo pójście "w ciemno" pociągało za sobą wydatek kilkunastu tysięcy złotych (bo zakładam, że obiektyw jakiś też trzeba kupić). Ale w perspektywie czasowej A900 powoli zdobywa uznanie, szczególnie w zestawieniu z jasną optyką Zeissa. Bronić jej nie mam zamiaru bo jeśli ktoś chce, to może wykrzesać z niej naprawdę wiele. Co więcej, nowe wersje Lightrooma (3) i nowy Photoshop CS5 znakomicie radzą sobie z tym szeroko krytykowanym szumem.
Pozdrawiam,
Drogi użytkowniku petrus, proponuję zakończyć tę jałową dyskusję o A900, szczególnie że wątek dotyczy Nexów które i tak Twoim zdaniem są porażką.
Tak więc przyjęliśmy Twoje zdanie do wiadomości i już wystarczy.
Pozdrawiam
Rafiki
petunius - głoś swoje rewelacje na forum Naikona , a niema cie takiego... no to może na innym jakimś żółtym tylko nie używajcie nazwy firmy. Pamiętaj bo Cie wsadzą. Tutaj Twoja opinia dla użytkowników aparatów marki SONY jest zupełnie nie przydatna, wiemy co używamy , wiemy co wybraliśmy jest to nasz suwerenny wybór , jesteśmy świadomi wszelakich zalet naszego systemu , a z drobnymi wadami radzimy sobie znakomicie we własnym zakresie.
pozdrawiam
Alcazar
Ale na forum Nikona były ostre dyskusje na temat wad aparatów tej firmy. Mam D200+D700 i też nie jestem do końca zadowolony z tych puszek. Mogli je lepiej zrobić. Ale wyszło tak jak zawsze. Tylko widzisz kolego, tam, w przeciwieństwie do tego forum, nie wsadzają za krytykę sprzętu Nikona Tam panuje pełna demokracja !! Krytyka konstruktywna jest wręcz mile widziana. Po raz kolejny mam wrażenie, że tutaj nic krytycznego na temat Sony nie można powiedzieć. Ale cóż, stare prawda głosi.....jacy ludzie, takie forum.
Najważniejsze, aby nasze zdjęcia były coraz lepsze.
Czego sobie i wam życzę !
każdy następny post nie na temat będzie usuwany.
Do dyskusji na temat aparatów marki SONY, Nikon etc. zapraszam do działu "Luźne rozmowy", w którym podobne dyskusje już miały miejsce.
dla przypomnienia, wątek ten dotyczy nowej linii aparatów marki SONY - NEX.