anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Jakość opytki, a Alfa55

MikiPL-----
Początkujący

Jakość opytki, a Alfa55

Witam!
Poszukuję rozwiązania problemu ze słabą jakością plików RAW w A55. Zauważyłem, że przy fotografowaniu krajobrazu nawet ze statywu, w różnych wariantach (długi czas + przysłona F/11 - 18, krótki czas) detale na zdjęciach wychodzą po prostu tragicznie.

Najlepszy obiektyw jaki posiadam to Sigma 17-70mm F/2,8-4,5 DC, i tym właśnie obiektywem próbowałem robić RAWy, ale niestety, najwyraźniej potrzebuję lepszej optyki, bądź jestem skazany na JPGi...

Może ktoś potrafi mi pomóc... Czy to kwestia odszumiania, czy D-Range, nie wiem... Fakt, że jakość obrazu w plikach RAW jest tragiczna...

Nieporównywalnie gorsza od tej w A200 :)

6 ODPOW. 6
profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

Jeśli JPG jest lepszy od RAW to popełniasz zwyczajnie jakiś błąd przy wywoływaniu RAW-a...

A tak po spojrzeniu w exif.....po co przymykać do f/22?? :shock:
Toć optymalne wartości obiektywy uzyskują w zakresie f/8-f/11 - potem już mamy dyfrakcję i de facto obniżenie się jakości...

MikiPL-----
Początkujący

Wiesz, że nie wiem czemu tak mocno był przymknięty? Robiłem na P, ISO AUTO, i sam dobrał sobie takie parametry... Ale jaki mogę robić błąd przy wywoływaniu RAWa ? Skoro to jest wywołane SOFTEM od Sony... Photoshop nie radzi sobie dużo lepiej... Dziwni mnie, że na tym szkle pojawia się aberacja, bo przy A200 nigdy tego nie doświadczyłem... A co do przysłony, to niezależnie od tego jak go przymknę efekt jest taki sam... Spuszczenie do ISO100 (tutaj mam 400) wcale nie zmniejsza szumu....

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

To, że Sigma aberruje to nie problem. To normalne dla tego obiektywu. Lepsza matryca z większą ilością pikseli zawsze obnaży wszelkie słabości obiektywu..od aberracji jest jeden suwak i po sprawie.

Powiem Ci, że oglądanie tylko zdjęć w powiększeniu nie prowadzi do niczego dobrego. A szczególnie analizowanie poziomu szumów...

Dla porównania - czy możesz wstawić ten sam wycinek obrazka z JPGa?

MikiPL-----
Początkujący

Widzisz... nie pomyślałem, żeby skadrować zdjęcia dokładnie do tego samego rozmiaru... JPGa jednak nie powiększa się aż tak zwykle... Teraz widzę, że JPG szumi podobnie, i też ma tak niską jakość... no trudno, wszystko wskazuje na to, że będzie trzeba przeprosić się z A200 jeśli chodzi o zdjęcia z dużą ilością szczegółów, a później kupić optykę która podoła wymaganiom 16Mpx matrycy...

Najprostsze rozwiązania są często najlepsze ;)

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

Niekoniecznie..

Zdejmij kontrast, nasycenie i ostrość w strefie twórczej. Znacznie lepiej wyostrzyć zdjęcie na komputerze.

Poza tym mam wrażenie, że oczekujesz zbyt wiele w stosunku do sceny jaką fotografujesz. Szczególnie że to bardzo szeroki kąt i w sumie beznadziejne światło....

Jeśli wydaje Ci się, że A200 da więcej szczegółów to....wydaje Ci się ;)

MikiPL-----
Początkujący

To mówisz, że robić na standardowej strefie twórczej i obrabiać zdjęcia na komputerze?