- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś nieodpowiednią zawartość
Mam problem z zapisem zdjeć z formatem raw, który trwa ok 5 sekund.Ta sama karta w olympusie 10 lat starszym om-d em-5 zapisuje raw powiedzmy w sekundę.Prosze mi wyjaśnic co xle robię, że a 6400 w zasadzie nie nadaje sie do tego typu fotografii a olympus daje spokojnie radę.Czy coś źle ustawiam?, zła karta, Czy cisnienie atmosferyczne?
Rozwiązane! Idź do rozwiązania.
Zaakceptowane rozwiązania
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Tak jak Paweł napisał, najprawdopodobniej jest tu winna karta. Zwróć uwagę choćby na samą rozdzielczość matrycy, w Olympusie miałeś 16 MP, a Sony masz 24 MP. Ponadto dochodzi kwestia jakości samego pliku RAW, np. czy i w jaki sposób jest kompresowany, czy oprócz pliku RAW zapisujesz też JPG, itd.?
Napisz jaką kartę pamięci posiadasz.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Kupiłem drugą kartę extreme pro 170/90 i po problemie.Poprzednia karta moze była uszkodzona więc ją wyrzuciłem.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Stawiam na kartę, pliki z olympusa były mniejsze więc nie wymagały szybkiej karty
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Tak jak Paweł napisał, najprawdopodobniej jest tu winna karta. Zwróć uwagę choćby na samą rozdzielczość matrycy, w Olympusie miałeś 16 MP, a Sony masz 24 MP. Ponadto dochodzi kwestia jakości samego pliku RAW, np. czy i w jaki sposób jest kompresowany, czy oprócz pliku RAW zapisujesz też JPG, itd.?
Napisz jaką kartę pamięci posiadasz.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Sony 90Mb/sec sdhc i San disc extreme pro 170/90 mb/sek
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
W sklepie Sony centre proponowano mi SR-G1ux2 interfejs UHS1 albo SFE 128V60 UHS-II ale aparat tego pewnie nie obsługuje.Te karty, które mam to sony tylko to co podałem i nic wiecej no i Sandisk 170.Może ktoś używa konkretnego modelu do szybkiego fotografowania i byłbym wdzięczny za podanie typu.W instrukcji aparatu jest wiele kart a nigdzie nie sa podane szybkosci zapisu konieczne do raw i 4k.Obecnie robię zdjęcia koni i jak zrobię jedno i aparat zapisze to juz konia nie ma w zasiegu.Nie wiem ale w samochgodzie podaja jaki ma być np.olej i jakiej firmy a w instrukcji aparatu nie ma konkretnego typu karty z podanymi i obsługiwanymi parametrami do własnie raw i 4k.Karty jakie by nie były są dość drogie i nie ma miejsca na eksperymenty.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
ja mam sandisk extreme 80 mb/s
te karty, które zaproponowano w sklepie są bardzo dobre szczególnie ta druga, bo nie wymaga używania adaptera) i na pewno będą współpracowały z aparatem.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Ta druga jest UHS II i tego interfejsu nie obsługuje a6400
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Oczywiście ta karta będzie działać w a6400, ale aparat nie będzie w stanie wykorzystać jej możliwości zapisu. Osobiście polecam rozejrzeć się za kartami typu SDHC lub SDXC z prędkościami zapisu około 90 MB/s.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj