anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Sony 55xd8005 Android TV Wifi i kabel jednocześnie

profile.country.PL.title
dziarno
Poszukiwacz

Sony 55xd8005 Android TV Wifi i kabel jednocześnie

Witam wszystkich na forum. Od jakiegoś czasu głowię się nad problemem połączenia tv z internetem po kablu, jednocześnie nie tracąc przy tym funkcji sterowania telewizorem za pomocą smartfona po wifi. Czekam właśnie na zakupiony Access Point żeby to wykonać. W sumie przy połączeniu po wifi filmy nie zacinają się nawet przy jakości 4k ale skoro już mam położoną strukturę to szkoda jej nie wykorzystać. Moje pytanie jest następujące:

Mając wpięty kabel i włączone wifi jak sprawdzić, które połączenie jest aktualnie wykorzystywane? 

6 ODPOW. 6
profile.country.PL.title
wolfmar
Użytkownik

Zakladam że połączenie LAN jako stabilniejsze ma większe preferencje. Zresztą na moim W756 mam na stałe wifi a czasem podłączam kabel (kabel leży na podłodze i czasem przeszkadza więc używany jest okazjonalnie). Jeśli kabel jest rozłączony to telewizor widzi wifi a jesli podłączam kabel to pomimo wifi telewizor widzi LAN.

profile.country.PL.title
dziarno
Poszukiwacz

Ok ale jak sprawdzić przez którą kartę realizowane jest połączenie? W pc stosuje się komendę w Commanderze "netstat-rn", gdzie na podstawie metryki widzimy priorytet dla każdego z połączeń. W zaawansowanych ustawieniach danego połączenia mogę ręcznie zmienić jej wartość i wskazać, które połaczenie jest priorytetowe. Wtedy sterowanie mam przez wifi a odtwarzanie z kabla. Czy istrnieje coś takiego w telewizorach? Może ktoś już się z takim problemem borykał. 

profile.country.PL.title
Damaranus
Użytkownik

Albo czegoś nie rozumiem, albo kombinujesz. Telewizor mam po kablu, tablet i telefon działają w sieci WiFi. W tej konfiguracji bez problemu mogę sterować telewizorem z poziomu aplikacji i nie potrzebuję rozdzielać sygnału. WiFi na telewizorze jest całkiem wyłączone. Chyba, że chodzi o to że mam router, np. w moim przypadku UPC i dlatego nie mam problemu. A ty rozumiem co, chcesz mieć net na telewizor i skorzystać z połączenia WiFi TV - telefon z pominięciem działania lokalnej sieci czyli tak jak przez BT chociazby bezpośrednio? 

www.karczma.edu.pl - Dowiedz się więcej o AndroidTV
profile.country.PL.title
dziarno
Poszukiwacz

"WiFi na telewizorze jest całkiem wyłączone" - to zdanie zupełnie zmienia postać rzeczy. Właśnie o to mi chodzi. Ja również posiadam router, tylko nie wiedziałem, że w momencie gdy wyłącze wifi na telewizorze i podepnę internet po lanie (kablu) wciąż będę miał możliwość sterowania telewizorem przez smartfona (który będzie połączony po wifi do tej samej podsieci). Jakoś ciężko mi w to uwierzyć, jutro będę miał już możliwość podłączenia internetu kablem więc jak znajdę chwilę to napiszę co i jak. Dzięki za odpwiedz Damaranus rozpaliłeś we mnie nadzieję, że może to wszystko działać tak jak to sobie wymysliłem :]

profile.country.PL.title
zbygaaj
Doradca

@dziarno  chodzi o to abyś był w tej samej sieci co TV a nie ważne czy to Wi-Fi czy LAN

profile.country.PL.title
dziarno
Poszukiwacz

Do routera, który jest na piętrze mam wpięty kabel, do którego mam połączony Acces Point na parterze. Stamtąd kablem do TV. Wszytko działa super tylko chyba muszę oddalić od siebie kanały (WIFI routera i WIFI AP) bo przy przełączaniu się pomiędzy sieciami bezprzewodowymi wychodzą jakieś kwiatki i połączenie jest niestabilne, łaczy się a za chwilę rozłącza. W każdym bądź razie sterowanie aplikacją z pilotem czy youtube działa poprawnie, jest tylko taki mankament, że trzeba za każdym razem łączyć youtuba z tv za pomocą kodu wyświetlanego na TV. Ma ktoś jakiś pomysł jak można przypisać to na stałe? Tak żeby nie trzeba było wprowadzać kodu z TV do smartfona za każdym razem? Aplikacja z pilotem łączy się bez tego kodu bez różnicy czy jestem podpięty do wifi z routera czy z AP.