- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś nieodpowiednią zawartość
DLNA na Sony KDL 50w809C
Witam,
Szukałem i znaleźć nie mogę.
Czy jest gdzieś na tym forum albo ogólnie w internecie sposób konfiguracji DLNA dla telewizorów z AndroidTV?
Wszędzie widzę tylko rozwiązania typu: zainstaluj sobie UMS, zainstaluj PS3 Media serwer.
Ok, ale co dalej?
Jak mogę odtwarzać filmy na tv? Podobno po skonfugurowaniu serwera (udało mi się do w UMS) pliki powinny się pojawić w aplikacji Video w telewizorze. Niestety tak nie jest.
Czy mogę się łączyć z serwerami za pomocą odtwarzaczy takich jak KODI czy VLC?
Bo jeśłi tak to nigdzie nie znalazłem opcji w jaki sposób.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Generalnie nie znam się na tym, ale wg mnie przez DLNA (to tylko transmisja) w aplikacji Video nie będziesz miał napisów i odtworzysz docelowo tylko co ta aplikacja odtwarza, więc może od razu warto próbować np. w KODI. Poprawcie mnie jeżeli nie mam racji.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Masz rację. Po DLNA nie zadziałają Ci napisy, które są obok filmu w pliku tekstowym. Od razu zainteresuj się KODI / Archos Player i otwarzaj sobie z udostępnionych folderów. Łatwiej, szybciej, większość Ci zadziała (czy super płynnie czy to inny temat :D).
Jeżeli chodzi o serwer DLNA to mi działał chyab w miarę Servio (bez napisów oczywiście, więc lipa).
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Pod 10 wbudowany player przesyła filmy do tv po wifi.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
U mnie DLNA szło przez PS3 Media Server. W aplikacji Video trzeba otworzyć PS3 w Urządzeniach, a później już wybrać, co się chce. Najlepszy efekt dawało oglądanie bez dekodowania pliku. Telewizor widział, a komputer służy wówczas wyłacznie za magazyn.
Nie jest prawdą, że w ten sposób nie czyta napisów z osobnego pliku,
Ja korzystałem długi czas (KDL-50W808C). Niestety przeszedłem na router od UPC i DLNA teraz częściej nie działa niż działa.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
DLNA możesz włacczyć w WMP (Windows Media PLayer) ale mało ustawień brak napisów itd.
Ja mam 2 sposoby na oglądanie po sieci.
1. udostepniasz folder z filmami na PC lub laptopie. Istalujesz na TV: ES File Explorer oraz MX PLayer (aby mieć dźwięk z DTS musisz poszukać sobie osobnych kodeków). Odpalasz ES File i w zakładce Sieci LAN skanujusz siec. Znajdzie ci udostępnione urządzenie i folder z plikami, właczasz i oglądasz (z napisami, dual sound itd.)
2. to możesz odpalić Google Chrome i tam masz wysyłanie puplpitu na TV, ale strasznie to laguje. Wysyłać obraz tez możesz po wifi jak masz procek i kartę wifi Intela. POd Win 7 jest to WiDi, na 8 i 10 przesyłanie obrazu.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
jeżeli chodzi o odtwarzanie z PC/laptopa to najlepsza opcja to udostępnienie w otoczeniu sieciowym folderu z filmami i odtwarzanie w Kodim lub Archosie, które świetnie łączą się z plikami z otoczenia sieciowego windowsa.